5000 de diagnostice ale pielii – 5 semne clinice

Imaginați-vă că sunteți un detectiv, iar pentru a rezolva un caz complex singurul indiciu pe care îl aveți este o semnătură pe o bucată de ziar. Analizând semnătura vă puteți da seama de particularitățile autorului, pentru a schița profilul său și a crea o pistă care va duce la rezolvarea cazului. Acest lucru se întâmplă și într-un laborator de dermatopatologie.

Pentru afecțiunile medicale ale pielii există peste 5.000 de diagnostice ce au aceleași 5 semne clinice. Dacă la nivel macroscopic acestea seamănă și pot fi confundate foarte ușor, la nivel microscopic lucrurile diferă.

Fiecare afecțiune medicală a pielii, fie că vorbim despre psoriazis, fie că vorbim despre alte boli autoimune și nu numai, are o „semnătură” proprie pe care un medic dermatopatolog, cu ajutorul biopsiei, o poate descifra pentru a oferi un diagnostic de certitudine.

Ce este biopsia de piele?

Analiza microscopică a pielii este procedura prin care medicul dermatopatolog examinează la microscop un fragment de țesut (spre exemplu, țesut afectat de psoriazis), obținut de către medicul clinician, dermatolog sau chirurg, printr-o manevră minim invazivă.

Analizând fragmentul de țesut la microscop, medicul dermatopatolog descoperă particularitățile afecțiunilor dermatologice – semne ce nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar care, odată descoperite, transformă nesiguranța în certitudine.

Ce este <strong>biopsia de piele</strong>?

Diagnostic de certitudine

Analiza microscopică a pielii este standardul de aur pentru diagnosticul de certitudine al bolilor de piele (psoriazis, boli autoimune, alopecie, chist, eczeme sau lichen plan). În clinica noastră, echipa pluridisciplinară, formată din medicul dermatolog și medicul histopatolog, colaborează în cadrul celor două etape. În etapa clinică, în care este obținută proba de piele, medicul histopatolog constată împreună cu medicul dermatolog care sunt zonele reprezentative pentru a face biopsia.

După analiza probei de piele se pot desfășura ședințe interclinice în care discutăm din punct de vedere microscopic și macroscopic ce se întâmplă cu afecțiunea respectivă și se trag concluziile ulterioare asupra diagnosticului, evoluției ulterioare și a factorilor de prognostic.

48 ore până la rezultatul analizei

În procesul analizei microscopice a pielii nu are loc nicio întrerupere. Proba este recoltată astăzi, iar peste noapte este procesată chimic în laborator, urmând ca a doua zi medicul histopatolog să primească probele ce vor fi analizate microscopic. Putem spune că pacientul va fi sunat de către medicul dermatolog în 24 ore de la recoltarea probei de piele.

În cazul în care proba este recoltată în cabinetul unui medic dermatolog colaborator pot apărea mici întârzieri logistice – timpul de transport, de exemplu. În plus pot apărea cazuri rare în care sunt recoltate fragmente mari de țesut care necesită o fixare mai îndelungată.

Părerile pacienților

Cere o opinie medicală prin Teledermatologie

Monitorizăm pielea, acum și de la distanță

Fă o programare

Cere o programare în Centrul Dr. Leventer

021 310 65 07
programează-te online

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online