
Biopsia de piele – Investigația care aduce certitudine
În practica medicală sunt 3000 de diagnostice ale pielii care au toate aceleași 5 semne clinice. Cum interpretăm aceste cifre din perspectiva unui diagnostic de certitudine? Cu alte cuvinte, când e nevoie să intervină în procesul de diagnostic o biopsie cutanată? Îți vom prezenta, în cele ce urmează, câteva aspecte cheie legate de biopsia de piele, dar și despre tratamentul afecțiunilor pielii în care noi, Dr. Leventer Centre avem o vastă expertiză.
Fiecare afecțiune medicală a pielii, fie că vorbim despre psoriazis, fie că vorbim despre alte boli autoimune și nu numai, are o „semnătură” proprie, pe care un medic dermatopatolog, cu ajutorul biopsiei de piele, o poate descifra pentru a oferi un diagnostic de certitudine.
Ce este biopsia de piele?
Analiza microscopică a pielii este procedura prin care medicul dermatopatolog examinează la microscop un fragment de țesut obținut de către medicul clinician, dermatolog sau chirurg, printr-o manevră minim invazivă. Această metodă poartă numele de biopsie cutanată sau biopsie de piele, care la Dr. Leventer Centre, se realizează în singurul laborator din țară dedicat exclusiv pielii.
Analizând fragmentul de țesut la microscop, medicul dermatopatolog descoperă particularitățile afecțiunilor dermatologice – semne ce nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar care, odată descoperite, transformă nesiguranța în certitudine, fapt pentru care rolul biopsiei cutanate este atât de important.
Ce presupune o biopsie de piele?
Analiza microscopică a pielii este standardul de aur pentru diagnosticul de certitudine al bolilor de piele (psoriazis, boli autoimune, alopecie, chist, cancere de piele, eczeme sau lichen plan). În cadrul clinicii Dr. Leventer Centre din București, echipa pluridisciplinară, formată din medicul dermatolog și medicul histopatolog, colaborează în cadrul celor două etape ale biopsiei cutanate.

1. Etapa clinică
În prima etapă, etapa clinică a biopsiei cutanate, în care este obținută proba de piele, medicul histopatolog constată împreună cu medicul dermatolog care sunt zonele reprezentative pentru a face o biopsie de piele.

2. Analiza de laborator: Mai puțin de 48 ore până la rezultat!
Cea de-a doua etapă constă în analiza în laborator a probei de piele. La Dr. Leventer Centre nu are loc nicio întrerupere în procesul analizei microscopice a pielii.
Din momentul inițierii biopsiei de piele, proba, recoltată astăzi, este, peste noapte, procesată chimic în laborator, urmând ca, a doua zi, medicul histopatolog să primească preparatele ce vor fi analizate microscopic. Dacă biopsia de piele se realizează integral la Dr. Leventer Centre, putem spune că pacientul va fi sunat de către medicul dermatolog în 24 ore de la recoltarea probei de piele.
În cazul în care proba pentru biopsia cutanată este recoltată în cabinetul unui medic dermatolog colaborator, pot apărea mici întârzieri logistice ce presupun, de exemplu, timpul de transport. În plus, pot apărea cazuri rare, în care sunt recoltate fragmente mari de țesut care necesită o fixare mai îndelungată. În aceste cazuri, putem vorbi de o creștere a timpului de așteptare a rezultatului biopsiei de piele până la 48 de ore.
3. Rezultatul biopsiei, interpretarea și concluziile
După finalizarea etapei analizei de laborator, urmează interpretarea rezultatelor, când pot avea loc ședințe interclinice în care echipa medicală discută și analizează din punct de vedere microscopic și macroscopic ce se întâmplă cu afecțiunea respectivă și se trag concluziile ulterioare asupra diagnosticului, evoluției ulterioare, a factorilor de prognostic și a planului de tratament.
Ți-a fost recomandată o biopsie de piele? Iată ce ar trebui să știi!
Această investigație minim invazivă are rolul de a stabili cu certitudine diagnosticul și a ajuta echipa medicală să decidă asupra celei mai potrivite metode de tratament sau intervenție. La Dr. Leventer Centre, București, experții în sănătatea pielii au la dispoziție cele mai performante echipamente și tehnologii medicale pentru a asigura fiecărui pacient cea mai bună îngrijire.
Pentru că timpul este un factor extrem de important, e bine să nu amâni, dacă medicul ți-a recomandat o biopsie de piele. Programează-te acum la Dr. Leventer Centre! E cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru sănătatea pielii tale!
Părerile pacienților
Mulțumesc întregii echipe de specialiști din cadrul Dr. Leventer Centre pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat. Am venit cu o suspiciune de cancer de piele la o aluniță. De la primul consult și până la venirea rezultatului, care din fericire a fost negativ, m-au încurajat și m-au asigurat că totul va fi bine.
În momentul în care am ajuns la Dr. Anca Stanciu pentru o a doua părere pe un diagnostic cu care nu eram împăcată, am știut că aici am găsit medicul care va lupta alături de mine să mă fac bine. Nu m-am înșelat.
Datorita intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!
Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Dr. Irina Nasturică
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în microchirurgie Mohs
Fă o programare
Dr. Vladoiu Valentin
Medic specialist chirurgie plastică, estetică si microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Tiberiu Tebeică
Medic primar anatomopatologCertificat ICDP-UEMS în dermatopatologie
Fă o programare
Dr. Florin-Teodor Bobircă
Medic primar in chirurgie generala, supraspecializare chirurgie oncologica
Fă o programare
Dr. Andreea Mite
Medic specialist chirurgChirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Andrei Mușețeanu
Medic primar chirurgChirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Fă o programare
Dr. Ana Grigorescu (Ungureanu)
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în dermatoestetică
Fă o programare
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatologDirector program fellowship ASDS microchirurgie Mohs
Fă o programareÎngrijește pielea

joi 16 noiembrie 2023
Ce afecțiuni ascunde pielea uscată
Sunt mulți factori care pot duce la piele uscată, care „se cojește” și mănâncă: expunere la frig, la soare, folosirea unor săpunuri dure...
Dermatoestetică

joi 16 noiembrie 2023
Cuperoza. Cum o tratăm ca să evităm complicațiile
Cuperoza este faza inițială a rozaceei, o boală inflamatorie a pielii care afectează fața și care, netratată, poate duce la modificări cutanate semnificative. ...
Dermatoestetică

vineri 20 octombrie 2023
Pink Week: săptămâna reducerilor la Dr. Leventer Dermato-Estetică
Bucură-te acum de Pink Week, săptămâna reducerilor la Centrul Dr. Leventer Dermato-Estetică! Beneficiază de 20% reducere la oricare dintre procedurile de dermato-cosmetică injectabilă,...
Aparitii Media

marți 17 octombrie 2023
Hemoroizii externi: cum se manifestă și cum îi poți trata?
Hemoroizii externi se simt și arată precum niște mici umflături în afara anusului. Aceștia provoacă disconfort, sângerare și mâncărimi. Află de la specialiștii...
Dermatopatologie

marți 10 octombrie 2023
Tipuri de alopecie și tratament
Alopecia este un termen umbrelă care desemnează afecțiuni caracterizate prin căderea părului. Alopecia nu este o boală contagioasă, însă poate fi extrem de...
Endocrinologie

marți 26 septembrie 2023
Hirsutismul: de ce apare și cum se tratează
Hirsutismul este o afecțiune care poate să apară la femei, caracterizată de creșterea excesivă a părului aspru, închis la culoare, în zonele în...
Dermatopatologie

marți 19 septembrie 2023
Hemoroizii interni: ce sunt și cum se tratează?
Hemoroizii interni sunt vase de sânge dilatate care se formează în partea inferioară a rectului, spre deosebire de hemoroizii externi, care se dezvoltă...
Dermatopatologie

miercuri 30 august 2023
Dermatita atopică
Dermatita atopică, cunoscută popular sub denumirea de eczemă, este o boală inflamatorie cronică, necontagioasă, care provoacă roșeață, iritații ale pielii și prurit puternic....
Dermatologie clinică