Nu există om care să nu aibă cel puțin o aluniță pe corp. Diferența este că unele persoane au un număr mic de alunițe, iar altele un număr mai mare, plus că unele alunițe pot fi de forme si dimensiuni variate. Citește în continuare articolul nostru pentru a afla despre alunițele cafenii și roșii. Ce sunt și de ce apar?

Ce sunt alunițele roșii?

Cunoscute și sub denumirea de “angioame cherry”, alunițele roșii sunt excrescențe comune benigne ale pielii ce se pot dezvolta pe cele mai multe zone ale corpului. Altfel spus, alunițele roșii reprezintă niște aglomerări de vase sanguine dilatate dezvoltate aproape de suprafața pielii. De obicei, acestea apar la persoanele cu vârsta peste 30 de ani. Acest tip de creștere a pielii nu reprezintă, de obicei, un motiv de îngrijorare, exceptând cazul în care sângerează sau își modifică forma, culoarea sau dimensiunea.

Ce sunt alunițele cafenii?

Alunițele negre sunt mici defecte de structura cutanata; unele sunt genetice altele sunt dobandite de-a lungul vietii.  Adesea, ele apar ca mici pete de culoare maro din cauza grupurilor de celule pigmentate. În general, alunițele apar în timpul copilăriei și adolescenței. Majoritatea oamenilor are de la 10 până la 40 de alunițe pe corp, dintre care unele își pot schimba aspectul în timpul vieții sau pot dispărea.

Care sunt cauzele apariției alunițelor roșii?

Cauza exactă a apariției alunițelor roșii este necunoscută, dar un factor genetic poate influența predispoziția unor oameni de a le avea.  Totodată, ar putea avea legătură și alți factori precum, vârsta (ele încep de multe ori să apară în jurul vârstei de 30 de ani), sarcina, expunerea la substanțe chimice, anumite afecțiuni medicale și climă.

Care sunt cauzele apariției alunițelor negre?

Alunițele negre sunt cauzate de aglomerarea celulelor din piele numite melancocite ce produc melanină, pigmentul natural care conferă culoare pielii.

Genele pe care le moștenim de la părinții noștri, împreună cu expunerea la soare (în special în timpul copilăriei) sunt factori majori în determinarea numărului de alunițe care apar de-a lungul vietii. Se considera ca alunitele care apar dupa varsta de 30 de ani sunt suspecte.

Care sunt simptomele alunițelor roșii?

Un angiom cherry are, de obicei, culoarea roșie, de aici și numele de aluniță roșie, are o formă circulară sau ovală, iar ca dimensiune este mic, ajungând până la un sfert de centimetru diametru. Unele alunițe roșii sunt netede și la același nivel cu pielea, iar altele sunt ușor ridicate. De cele mai multe ori acestea cresc pe trunchi, brațe, picioare și umeri. Dacă alunița este zgâriată, frecată sau tăiată, pot apărea sângerări. În rest, acest tip de aluniță nu prezintă alte simptome.

Care sunt simptomele alunițelor cafenii?

De obicei, alunița obișnuită este neagră sau maro, dar poate apărea în diferite culori, forme și dimensiuni:

  • CULOARE ȘI TEXTURĂ – alunița poate fi maro, neagră, roșie, albastră sau roz. Ele pot fi netede, încrețite, plate sau ridicate. Pe unele pot crește fire de păr.
  • FORMĂ – cele mai multe alunițe negre sunt ovale sau rotunde.
  • MĂRIME – alunițele sunt, de obicei, mai mici de 6 milimetri în diametru. Rareori, alunițele sunt prezente încă de la naștere și pot fi mult mai mari, acoperind zone largi ale feței, torsului sau membrelor.

Alunițele negre se pot dezvolta oriunde pe corp, incluzând scalpul, axilele, zona de sub unghii și cea dintre degetele de la mâini și picioare.  Majoritatea oamenilor au 10-40 de alunițe pe corp. Multe dintre acestea se dezvoltă până la vârsta de 50 de ani și își pot schimba aspectul sau pot dispărea în timp.

Cum pot fi tratate alunițele roșii?

Alunițele roșii pot fi tratate prin:

  • ELECTROCAUTERIZARE – această metodă chirurgicală de tratament implică arderea angiomului prin utilizarea unui curent electric furnizat de o sondă mică.
  • CRIOCHIRURGIE – procedură ce implică înghețarea angiomului cu azot lichid. Frigul extrem va distruge. Această metodă este cunoscută ca fiind o procedură rapidă și relativ ușoară.
  • LASER – acest tip de intervenție chirurgicală implică utilizarea unui laser vascular (PDL) pentru a scăpa de alunița roșie. Cu alte cuvinte, dispozitivul pulsează suficientă căldură pentru a distruge alunița dintr-o simpla atingere fara a fi necesara anestezia.

Cum pot fi tratate alunițele negre?

Alunițele cafenii pot fi îndepărtate printr-o procedură chirurgicală în cazul în care acestea sunt suspecte, canceroase sau pot fi monitorizate cu ajutorul hartii dermatoscopice. Alunitele indepartate chirurghical trebuie verificate prin examen histopatologic ( biopsie ).

Important de precizat este faptul că îndepărtarea alunițelor acasă este periculoasă. Procedura trebuie făcută de un medic specialist. În cazul alunițelor negre, unele pot fi canceroase, acest diagnostic dându-se doar în urma unei biopsii prelevate de către medicul dermatolog. În cazul în care doriți să aflați dacă alunițele de pe corpul dumneavoastră sunt canceroase sau pur și simplu doriți să le îndepărtați din punct de vedere estetic, Dr. Leventer Center vă stă oricând la dispoziție.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online