Lupusul eritematos şi psoriazisul sunt două boli de piele importante care au o evoluţie cronică, adică, odată manifestate, vor evolua toată viaţa. Depistarea lor de către un medic specialist și îndrumarea pe care o va oferi, te vor ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă și cum poți controla simptomele și evoluția celor două afecțiuni.  Citește în continuare pentru a afla care este diferența dintre lupus și psoriazis.

diferenta-psoriazis-lupus

Ce este lupusul?

Lupusul este o boală autoimună care se manifestă atunci când sistemul imunitar identifică în mod eronat un potențial pericol și produce anticorpi care atacă țesuturile și celulele sănătoase. Produce inflamație atât la nivelul pielii, cât și a organelor interne.

Deși nu se știu cauzele concrete pentru apariția lupusului, medicii specialiști consideră că boala este favorizată de factori genetici care sunt activați când intră în contact cu anumite elemente declanșatoare, precum razele UV, infecții sau medicamente.

Lupusul este întâlnit mai des în rândul populației feminine (proporția este de un bărbat la opt femei) și este cel mai des depistat între 15 și 45 de ani.

Simptomele lupusului

Diagnosticarea bolii lupus poate fi îngreunată de faptul că semnele și simptomele sale nu sunt specifice și pot indica, în primă fază, o altă afecțiune. În urma unui examen fizic amănunțit și a unei analize de laborator care poate să confirme prezența în sânge a unor anticorpi specifici, precum şi după rezultatul biopsiei, medicul specialist va putea confirma prezența bolii.

Simptomele și manifestarea lor diferă de la caz la caz. Pot apărea brusc sau lent, provocând o reacție mai blândă sau mai severă și pot avea un caracter temporar sau permanent. În unele cazuri de pacienți diagnosticați cu boala lupus se produc episoade intense de manifestare a simptomelor, urmate de perioade de remisie.

Cele mai comune simptome care indică prezența bolii lupus sunt:

 1. Oboseală
 2. Febră
 3. Durere articulară și rigiditate
 4. O erupție la nivelul feței, care acoperă ambii obraji și are o formă similară cu aripile unui fluture. Erupţii la nivelul feţelor dorsale ale mâinilor, braţelor, decolteu
 5. Leziuni ale pielii cu caracter fotosensibil; leziuni cu caracter urticarian
 6. Albirea degetelor de la mâini și de la picioare la temperaturi scăzute sau în perioade de stres
 7. Căderea părului pe anumite zone cu aspect roşiatic
 8. Dificultăți de respirație
 9. Dureri la nivelul pieptului
 10. Ochi uscați

Pentru stabilirea diagnosticului este necesară prezenţa mai multor criterii concomitent.

Lupusul poate avea şi manifestări pe alte organe interne ca rinichii sau inima (pericardită), poate provoca pneumonie, afectare gastrică sau hepatică, musculară, splenică sau ganglionară.

Deși nu există un tratament curativ pentru lupus, simptomele pot fi ținute sub control cu un tratament adecvat fiecărui caz în parte. Foarte importantă este și fotoprotecţia.  

Ce este psoriazisul

Psoriazismul este o boală autoimună cronică care se manifestă la nivelul pielii, determinând celulele să se multiplice într-un ritm prea alert pentru capacitatea organismului de a le integra, ceea ce duce la formarea unor leziuni acoperite de coji albe sau erupții cutanate de diferite forme și mărimi.

Au fost identificate cinci tipuri de psoriazis: cu plăci, gutat, pustular, inversat și eritrodermic. Psoriazisul cu plăci este cel mai frecvent și se manifestă prin apariția unor zone de piele bine demarcate, îngroșate şi roşii, acoperite de coji, uscate, cu aspect de solzi de pește mai ales pe coate, genunchi, scalp sau în zona lombară.

Psoriazisul nu este o boală contagioasă, însă datorită caracterului său inestetic poate să afecteze calitatea vieții individului, provocând, în unele cazuri, chiar și depresie. Factorul genetic joacă un rol important în demararea bolii, însă psoriazisul este influențat și de răni la nivelul pielii, stres, infecții sau anumite medicamente.

Simptomele psoriazisului

Psoriazisul este de multe ori confundat cu o altă boală de piele (eczema), însă anumite semne depășesc simptomatologia acesteia, indicând prezența unei afecțiuni mai puternice. Cele mai specifice simptome ale psoriazisului sunt:

 1. Apariția unor plăci cutanate bine demarcate, cu margine netă faţă de pielea din jur. Pot să apară în orice zonă a corpului, însă anumite zone sunt predilecte: coate, genunchi, scalp.
 2. Leziuni care dezvoltă scuame, mai ales în zona scalpului, dar şi a corpului.
 3. Îngălbenirea unghiilor de la picioare, sau chiar desprinderea lor din marginea degetului.  
 4. Depresiuni punctiforme pe unghiile de la mâini.

În cele mai multe cazuri, diagnosticul este ușor de pus, în urma unui examen clinic. Deși nici în cazul acestei afecțiuni nu există o formă de vindecare, în funcție de zona de pe corp în care se manifestă, medicul dermatolog va prescrie diferite forme de terapie, care vor permite pacientului să ducă o viață normală. Tratamentele moderne pentru psoriazis remit leziunile, dar nu vindecă boala.

Diferența dintre lupus și psoriazis

Lupus și psoriazis sunt amândouă afecțiuni autoimune care prezintă o serie de similarități în unele situaţii, principala fiind că se manifestă la nivelul pielii, însă reprezintă două diagnostice diferite. Cele mai clare diferențe dintre ele sunt următoarele:

 1. Psoriazisul este mai frecvent decât lupusul, în timp ce lupusul este o afecțiune mai severă.
 2. Psoriazisul afectează doar pielea şi articulaţiile, în timp ce lupusul atinge articulaţiile, dar poate ajunge și la alte organe.
 3. Lupusul are o frecvență mai mare în rândul sexului feminin, în timp ce psoriazisul apare în mod egal la ambele sexe.
 4. Diagnosticarea este mult mai simplă în cazul psoriazisului, fiind necesară doar o examinare din partea dermatologului. Lupusul este depistat mai greu, fiind necesare teste de laborator, imagistice, teste de urină sau test de anticorpi antinucleari şi biopsie de piele.
 5. Tratamentele recomandate diferă, la rândul lor: pentru lupus este indicată evitarea factorilor declanșatori, precum soarele, și adoptarea unui stil de viață sănătos, prin atenție sporită acordată dietei alimentare și integrarea exercițiilor fizice în rutină. Pentru psoriazis, se vor prescrie medicamente injectabile sau orale, alifii sau terapie prin lumină.

Ambele afecțiuni sunt ireversibile, dar cu un diagnostic precoce de lupus sau psoriazis, informare și un tratament adecvat prescris de medicul tău, ai șanse mari să ții sub control evoluția simptomelor și să nu permiți dezvoltarea unor complicații. Pentru a afla mai multe detalii despre diferența dintre lupus și psoriazis, direct de la medicul specialist.