La o primă vedere, lupusul eritematos şi psoriazisul ar putea fi confundate de o privire neavizată. Sunt ambele boli cronice, cu manifestări aparent similare, de aceea e foarte important ca, încă de la apariția primelor simptome, să ajungem la un specialist dermatolog pentru un diagnostic avizat.
Ce trebuie să știm despre fiecare din cele două boli: lupus și psoriazis? Care sunt simptomele, cauzele, cum se stabilește diagnosticul și care sunt variantele de tratament, aflăm în continuare de la specialiștii în sănătatea pielii ai Dr. Leventer Centre, București.
Atât lupusul cât și psoriazisul sunt boli de piele cu evoluţie cronică, iar depistarea lor timpurie de către un medic specialist și îndrumarea oferită de acesta ajută la controlul simptomelor și prevenirea agravării celor două afecțiuni.
Ce știm despre lupus?
Lupus este o boală autoimună, care se manifestă atunci când sistemul imunitar identifică în mod eronat un potențial pericol și produce anticorpi care atacă țesuturile și celulele sănătoase, producând inflamație atât la nivelul pielii, cât și al organelor interne.
Deși nu se știu cauzele concrete pentru apariția lupusului, medicii specialiști consideră că boala este favorizată de factori genetici care sunt activați când intră în contact cu anumite elemente declanșatoare, precum razele UV, infecții sau anumite medicamente.
Lupus este cel mai adesea depistat între 15 și 20 de ani și este întâlnit mai des în rândul populației feminine (proporția este de un bărbat diagnosticat cu lupus la opt femei)
Simptome și diagnostic
Diagnosticarea bolii lupus poate fi îngreunată de faptul că semnele și simptomele sale nu sunt specifice și pot indica, în primă fază, o altă afecțiune. De aceea, așa cum menționează specialiștii în sănătatea pielii ai Dr. Leventer Centre, e necesar un examen fizic amănunțit și analize de laborator care să confirme prezența în sânge a unor anticorpi specifici, precum și rezultatul unei biopsii de piele, care să confirme prezența bolii.
Cele mai comune simptomede lupus sunt:
- Oboseală
- Febră
- Durere articulară și rigiditate
- O erupție la nivelul feței, care acoperă ambii obraji și are o formă similară cu aripile unui fluture.
- Erupţii la nivelul feţelor dorsale ale mâinilor, braţelor, decolteului
- Leziuni ale pielii cu caracter fotosensibil; leziuni cu caracter urticarian
- Albirea degetelor de la mâini și de la picioare la temperaturi scăzute sau în perioade de stres
- Căderea părului pe anumite zone, care au un aspect roşiatic
- Dificultăți de respirație
- Dureri la nivelul pieptului
- Ochi uscați
Simptomele și manifestarea lor diferă de la caz la caz. Pot apărea brusc sau lent, provocând o reacție mai blândă sau mai severă și pot avea un caracter temporar sau permanent. În unele cazuri de pacienți diagnosticați cu boala lupus se produc episoade intense de manifestare a simptomelor, urmate de perioade de remisie.
Pentru stabilirea diagnosticului de lupus este necesară prezenţa mai multor criterii concomitent.
Lupusul poate avea şi manifestări pe alte organe interne ca rinichii sau inima (pericardită), poate provoca pneumonie, afectare gastrică sau hepatică, musculară, splenică sau ganglionară.
Deși nu există un tratament curativ pentru lupus, simptomele pot fi ținute sub control cu un tratament adecvat fiecărui caz în parte. Foarte importantă este și fotoprotecţia.
Ce este psoriazisul
Psoriazisul este o boală autoimună cronică care se manifestă la nivelul pielii, accelerând ciclul de viață al celulelor și determinându-le să se multiplice într-un ritm prea alert pentru capacitatea organismului de a le integra, ceea ce duce la formarea unor leziuni singulare eritematoase acoperite de coji albe sau a unor erupții cutanate generalizate de diferite forme și mărimi.
Psoriazisul nu este o boală contagioasă, însă datorită caracterului său inestetic poate să afecteze calitatea vieții individului, provocând, în unele cazuri, chiar și depresie.
Deși cauzele psoriazisului nu sunt în totalitate cunoscute, se consideră că factorul genetic joacă un rol important în demararea bolii, dar la fel de bine, apariția bolii poate fi influențată de răni la nivelul pielii, stres, infecții sau anumite medicamente.
Simptomele psoriazisului
Psoriazisul este de multe ori confundat cu o altă boală de piele (eczema), însă anumite semne depășesc simptomatologia acesteia, indicând prezența unei afecțiuni mai puternice. Cele mai specifice simptome ale psoriazisului sunt:
- Apariția unor plăci cutanate , cu margine bine demarcată faţă de pielea din jur. Pot să apară în orice zonă a corpului, însă anumite zone sunt predilecte: coate, genunchi, scalp.
- Leziuni care dezvoltă scuame, mai ales în zona scalpului, dar şi a corpului.
- Îngălbenirea unghiilor de la picioare, sau chiar desprinderea lor din marginea degetului.
- Depresiuni punctiforme pe unghiile de la mâini.
În cele mai multe cazuri, diagnosticul de psoriazis este ușor de pus, în urma unui examen clinic.
Deși nici în cazul psoriazisului nu putem vorbi despre vindecare, în funcție de zona de pe corp în care se manifestă, medicul dermatolog are la dispoziție tratamente moderne și va prescrie diferite forme de terapie, care vor atenua manifestările bolii , îmbunătățind calitatea vieții pacientului.
Diferența dintre lupus și psoriazis
Simptomele și manifestarea lor diferă de la caz la caz. Pot apărea brusc sau lent, provocând o reacție mai blândă sau mai severă și pot avea un caracter temporar sau permanent. În unele cazuri de pacienți diagnosticați cu boala lupus se produc episoade intense de manifestare a simptomelor, urmate de perioade de remisie.
Lupus și psoriazis sunt amândouă afecțiuni autoimune, care prezintă o serie de similarități însă diferențe importante le diferențiază ca două diagnostice diferite
- Psoriazisul este mai frecvent decât lupusul, în timp ce lupusul este o afecțiune mai severă.
- Psoriazisul afectează doar pielea şi articulaţiile, în timp ce lupusul atinge articulaţiile, dar poate ajunge și la alte organe.
- Lupusul are o frecvență mai mare în rândul sexului feminin, în timp ce psoriazisul apare în mod egal la ambele sexe. Diagnosticarea este mult mai simplă în cazul psoriazisului, fiind necesară doar o examinare și o biopsie cutanată din partea dermatologului. Lupusul este depistat mai greu, fiind necesare teste de laborator, imagistice, teste de urină sau test de anticorpi antinucleari şi biopsie de piele.
- Tratamentele recomandate diferă, la rândul lor: pentru lupus este indicată evitarea factorilor declanșatori (precum soarele) și adoptarea unui stil de viață sănătos, prin atenție sporită acordată dietei alimentare și integrarea exercițiilor fizice în rutină. Pentru psoriazis, se vor prescrie medicamente injectabile sau orale, creme sau terapie prin lumină.
Ambele afecțiuni sunt cronice, cel mai important lucru pentru fiecare din ele este să fie diagnosticată cât mai timpuriu, astfel încât manifestările de lupus sau psoriazis să fie ținute sub control. La Dr. Leventer Centre în București, specialiștii în sănătatea pielii au expertiza și dotările necesare pentru un diagnostic de precizie și un plan de tratament adecvat. Cere-le neîntârziat sfatul! Programează un consult!