alunite suspecte

Autor: Mihaela Leventer

Medicul dermatolog Mihaela Leventer ne vorbeste despre cum ne ferim de arsurile solare care se pot transforma in cancere de piele, despre alunitele rupte, dar si despre cum ne bronzam sanatos.

Click! Sanatate: Cum ne ingrijim pielea pentru expunerea la soare?

Dr. Mihaela Leventer: Este mai bine sa limitam expunerea la soare doar la perioada de concediu, pentru ca obtinerea bronzului se face treptat, fara excese. Fotoprotectia cu creme si utilizarea unor produse emoliente pentru intretinerea suprafetei cutanate sunt gesturile cele mai firesti pentru pastrarea aspectului tanar si pentru mentinerea sanatatii pielii.

Click! Sanatate: „Pe vremuri nu erau atatea creme. Ma ardea soarele la camp, dar n-am patit nimic!“. Înca mai auzim asemenea replici in jur, cand vine vorba despre lotiunile cu factor de protectie solara…

Dr. Mihaela Leventer: Este total gresit! Cele mai multe carcinoame cutanate, cancerele de piele produse de lumina, apar mai ales la cei care au lucrat la camp sau in constructii. Anual, in Romania avem peste 40.000 de cazuri noi de carcinoame care apar pe zonele de piele expusa, adica pe fata, scalp, maini, decolteu, spate. Din pacate, acesti oameni nu au avut de ales si au lucrat fara sa stie ca arsura solara le poate face rau. Daca va uitati la ceafa agricultorului care a lucrat o viata la camp o sa observati o piele brazdata de santuri adanci, de riduri de fotoimbatranire prematura, o piele ingrosata, inrosita si patata. Pe langa riscul carcinoamelor cutanate, aceste modificari ale pielii sunt date de expunerea cronica la lumina.

Click! Sanatate: De ce e important sa evitam statul la soare in perioada orelor de varf?

Dr. Mihaela Leventer: La orele amiezii, caldura este maxima, lumina arde, razele soarelui cazand perpendicular pe suprafetele inconjuratoare.

Lumina este reflectata si intesificata de luciul apei, de iarba, nisip sau alte suprafete. Orele amiezii sunt cel mai greu de suportat de piele, atunci ne ardem cel mai intens. Trebuie sa stiti ca o ora de stat la plaja, la orele diminetii, face cat 15 minute la orele amiezii.

Click! Sanatate: Ce inseamna factor de protectie solara si cum stim ce lotiune alegem in functie de piele?

Dr. Mihaela Leventer: Factorul de protectie solara FPS sau SPF, dupa traducerea in engleza, reprezinta timpul necesar aparitiei arsurii pe piele in functie de valoarea expunerii. Astfel, daca utilizam o crema cu FPS 30 inseamna ca va dura de 30 de ori mai mult pana la aparitia arsurii, decat in lipsa protectiei. Practic, crema de protectie ne ofera o perioada mai lunga de toleranta a expunerii la lumina pana sa ne ardem, cu conditia ca produsul cosmetic sa fie aplicat corect. Atunci cand alegem o lotiune de protectie antisolara trebuie sa tinem cont de culoarea pielii, de zona de piele expusa, spre exemplu pielea groasa a spatelui rezista mai bine. De asemenea, sa tinem cont de varsta, pentru ca persoanele cu piele imbatranita sunt mai vulnerabile.

Click! Sanatate: În zilele caniculare si nu numai, ce reguli trebuie urmate pentru ca un copil mic sa fie protejat de efectele negative ale radiatiilor UV?

Dr. Mihaela Leventer: Copiii sunt si ei foarte vulnerabili pentru ca nu au sistemul de aparare bine dezvoltat. Arsura solara la varste mici creste considerabil riscul de cancer cutanat la varsta matura. Copiii au nevoie de aplicarea consecventa a cremelor de fotoprotectie de mai multe ori in perioada expunerii, pentru ca se joaca, transpira, se sterg, intra in apa si deterioreaza cu usurinta filmul protector. In plus au nevoie de fotoprotectie mecanica: palarie, costum de baie cu fibra protectoare UV, hainute din acelasi material, umbrela, ochelari de soare. Desigur, cel mai simplu este ca parintii sa evite orele de pranz, intre 11.00 – 16.00 si sa stea la umbra. Canicula inseamna caldura si sa nu uitam ca micutii se pot deshidrata usor, deci au nevoie de apa, ceai, suc.

Click! Sanatate: Iaurtul si branza sunt inca folosite pentru calmarea arsurilor solare. Sunt eficiente sau putem face mai mult rau pielii decat bine?

Dr. Mihaela Leventer: Iaurtul calmeaza senzatia de arsura, dar poate suprainfecta suprafata pielii care este basicata. Cel mai simplu remediu este dusul la temperatura camerei, aplicarea locala de alcool medicinal sau de apa cu otet, o aspirina si senzatia de arsura solara se amelioreaza rapid.

Click! Sanatate: Cum ne putem bronza sanatos? Multe persoane cred ca daca aplica uleiuri, cum e cel de shea sau de masline, pot accelera bronzul. La ce riscuri se expun acestea?

Dr. Mihaela Leventer: Solutiile acceleratoare de bronz ajuta pielea sa treaca de inrosire la mult ravnita culoare aramie. Bronzul dobandit treptat, dupa expuneri repetate si de scurta durata, este considerat cel mai putin nociv pentru piele. Bronzul brusc, obtinut prin arsura solara, este cel mai periculos. Aplicarea de uleiuri naturale pe piele creste rezistenta tegumentului la expunere, dar ocluzeaza porii si favorizeaza foliculita.

Click! Sanatate: Ce afectiuni ale pielii sunt mai des intalnite in sezonul estival?

Dr. Mihaela Leventer: În sezonul estival ne confruntam adesea cu eruptii produse de lumina, de exemplu urticaria solara, foliculita, eczema de contact la plante, ca fitofotodermatoza la iarba, sau eruptia la contactul pielii cu meduze, se accentueaza acneea si persoanele cu boli fotoinduse prezinta agravari ale afectiunii. Dintre fotodermatoze amintesc lupusul eritematos, porfiria, eritemul pelagroid.

Click! Sanatate: Care sunt primele semne ale cancerului de piele?

Dr. Mihaela Leventer: Trebuie sa stiti ca exista un soi de cancere cutanate numite carcinoame bazocelulare, care sunt cele mai frecvente cancere produse de lumina. Ele arata de multe ori ca niste bubite mici, asemanatoare cosurilor care cresc treptat in dimensiune, uneori ulcereaza si fac cojite maronii extrem de fragile. Un alt tip de cancere sunt carcinoamele spinocelulare care se afla adesea pe maini, scalp sau buze. Acestea arata ca niste zone de piele roz, aspre la pipait, acoperite de cojite albicioase, de multe ori ulcerate. Orice leziune noua care nu se vindeca intr-o luna, de exemplu, trebuie aratata dermatologului, pentru ca este suspecta. Alunitele active pot degenera in melanom, cancer de piele foarte grav, care poate fi descoperit usor si tratat in formele incipiente, daca pacientul isi controleaza pielea regulat.

Click! Sanatate: Alunitele care apar de la an la an in urma expunerii la soare indica risc de cancer de piele?

Dr. Mihaela Leventer: Persoanele cu multe alunite au un risc sporit de a face melanom. Se considera ca alunitele apar in mod firesc pana la varsta adolescentei, dupa 20 de ani alunitele noi sunt suspecte si trebuie verificate prin dermatoscopie. Persoanele care au avut in familie melanom malign intra intr-o categorie de risc crescut si necesita o supraveghere mai atenta.

Click! Sanatate: Cum putem recunoaste alunitele cu risc de cancer de cele normale?

Dr. Mihaela Leventer: Alunitele care au un risc mai mare sunt cele asimetrice, cu margini neregulate, de culoare neomogena, de la maro deschis, rosiatic, la negru, cu diametru de peste 5 mm si care evolueaza in forma si marime.

Click! Sanatate: Cat adevar exista in mitul care spune ca daca iti rupi o alunita poti face cancer? Cand este necesara indepartarea lor?

Dr. Mihaela Leventer: Am vazut melanoame dezvoltate pe zone frecate sau ranite frecvent, dar nu este o conditie pentru dezvoltarea unui melanom. O alunita taiata, zdrobita, traumatizata este mai bine sa fie indepartata chirurgical si analizata la laborator, pentru ca nu putem stii cum va decurge procesul de vindecare. Din fericire, transformarea nu este instantanee, ci sunt necesare multe saptamani, luni, pentru ca un nev displazic sa evolueze spre melanom.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online