- Importanța consultației dermatologice
- Câte tipuri de eczeme există?
- Tratamentul eczemelor la Dr. Leventer Centre
Eczema este o afecțiune dermatologică necontagioasă, de natură inflamatorie, care se manifestă prin erupții cutanate, înroșirea pielii și prurit. Este foarte răspândită, specialiștii estimând că 1 din 10 oameni suferă de eczemă la un moment dat în viață.
Copiii (în special sugarii) și persoanele adulte care suferă de alergii, rinită alergică sau astm sunt cel mai predispuse la a face eczeme. La fel, cele cu istoric familial de dermatită.
Importanța consultației dermatologice
Specialiștii în dermatologie ai Dr. Leventer Centre din București diferențiază eczemele în funcție de factorii declanșatori. Tot ei atrag atenția că o persoană poate avea mai multe tipuri de eczeme în același timp. De aceea, consultația de specialitate este foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine și instituirea tratamentului optim.
Netratate, anumite tipuri de eczeme pot duce la complicații, prin infectarea leziunilor cutanate, dacă zona respectivă ia contact cu o bacterie, o ciupercă ori un virus. În acest caz, apar durerile și se instalează febra.
Câte tipuri de eczeme există?
Dermatită atopică
Medicii suspectează drept cauze moștenirea genetică, dereglări ale sistemului imunitar și alterarea barierei cutanate de către factori de mediu sau agenți chimici, în cazul acestui tip de eczemă.
Dermatita atopică poate apărea la orice vârstă, în orice zonă a corpului. Se manifestă prin piele înroșită, foarte sensibilă, uscată și crăpată sau îngroșată, solzoasă și/sau erupții care pot supura ori sângera când sunt scărpinate.
Mâncărimea severă este cel mai supărător simptom.
Dermatită de contact
Este o reacție la alergeni sau substanțe iritante și este mai frecventă la persoanele cu piele sensibilă.
Dermatita de contact se poate manifesta oriunde pe corp, prin erupții cutanate (care pot fi de tip vezicular), însoțite de prurit și senzația de arsură sau usturime. Zona afectată poate prezenta umflături.
Acest tip de eczemă poate fi declanșat de cosmetice, detergenți, vopsea, metale (inclusiv bijuterii), materiale textile, diverse plante, alimente, conservanți.
Eczemă dishidrotică sau dishidroză
Este un tip de eczemă declanșat de stres, transpirație (hiperhidroza fiind un factor favorizant) sau alergii, care se manifestă preponderent la nivelul mâinilor (palme, lateralele degetelor), dar poate afecta și tălpile.
Erupțiile sub forma unor vezicule pline cu lichid clar, însoțite de mâncărimi intense, sunt specifice dishidrozei. După spargerea veziculelor, pielea din zona afectată capătă un aspect solzos.
Este o afecțiune autolimitată, care dispare după 2-3 săptămâni, dar poate avea caracter recurent. Afectează preponderent femeile.
Neurodermatită
Denumită științific lichen simplex cronic, neurodermatita este o eczemă care se manifestă prin uscarea și îngroșarea pielii, ce poate căpăta un aspect solzos, și prurit intens. Poate afecta orice zonă a corpului.
Stresul, anxietatea, depresia, traumele emoționale pot declanșa neurodermatita. Sunt predispuse la acest tip de eczemă și persoanele care suferă de alte afecțiuni dermatologice.
Eczemă numulară
Caracterizată prin apariția unor leziuni cutanate sub forma și de dimensiunea unor monede, cu predilecție pe brațe și pe picioare, dar putându-se manifesta și la nivelul trunchiului, eczema numulară este mai des întâlnită la persoanele care suferă de astm.
Erupțiile din acest tip de eczemă sunt însoțite de mâncărimi intense și de senzația de arsură. Zona afectată se înroșește, iar cea din jur devine inflamată și solzoasă. Leziunile pot fi pline cu lichid sau foarte uscate, cu aspect solzos.
Dermatită seboreică
Este un tip de eczemă care afectează cu predilecție scalpul și se manifestă prin erupții cutanate, înroșirea pielii, prurit și mătreață.
Dermatita seboreică mai este numită eczemă seboreică sau sebopsoriazis și se poate declanșa din cauza unor tulburări hormonale, pe fond de stres sau poate fi provocată de o ciupercă numită malassezia. Printre factorii favorizanți se numără afecțiuni precum Parkinsonul și depresia, un sistem imunitar slăbit, anumite medicamente.
Dermatită de stază
Numită și dermatită gravitațională sau eczemă venoasă, aceasta apare pe fondul unei circulații periferice deficitare.
Se manifestă la nivelul picioarelor, unde pielea se îngroașă, se usucă, capătă nuanțe închise (violet, maro, gri), poate prezenta umflături, ulcere și prurit.
Acest tip de eczemă afectează cu predilecție vârstnicii.
Tratamentul eczemelor la Dr. Leventer Centre
Experții în sănătatea pielii de la Dr. Leventer Centre din București pot face diferența între diferitele tipuri de eczeme, datorită vastei experiențe în dermatologie, dar și cu ajutorul analizelor și testelor pe care le efectuează în cadrul clinicii cu aparatură de ultimă generație.
Pentru obținerea celui mai bun rezultat și ameliorarea cât mai rapidă a simptomatologiei, eczemele sunt tratate personalizat de echipa Dr. Leventer Centre. Tratamentele pot include, în funcție de tipul de eczemă diagnosticat, creme cu corticosteroizi, administrarea de antihistaminice, de antibiotice, antivirale ori antifungice, terapie cu raze UV ori cu laser.
Te așteptăm la Dr. Leventer Centre pentru o consultație de specialitate și stabilirea schemei de tratament care se potrivește cel mai bine tipului de eczemă de care suferi. Programează-te și lasă sănătatea pielii tale în mâinile profesioniștilor.