efectele zaharului asupra pielii

Zahărul, mai ales în exces, are efecte nocive nu doar asupra kilogramelor sau a centimetrilor din talie, ci și asupra pielii. Deși este printre cele mai iubite ingrediente din lume, reprezintă una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature a tenului și aspectului nesănătos al pielii.

Efectele nocive ale zahărului asupra pielii

Prin procesul numit glicație, zahărul se alătură proteinelor și lipidelor din piele, dând naștere unor molecule artificiale care atacă elastina și colagenul, care susțin elasticitatea și aspectul tânăr al pielii, și care odată ajunse în vasele de sânge, împiedică hrănirea pielii cu nutrienți naturali. În urma glicației, colagenul își schimbă tipul, trecând de la forma cea mai puternică (III), la cea mai slabă (I), vulnerabilizând pielea, mai ales în contact cu soarele. În urma acestui proces, pielea devine rigidă și apar riduri, linii fine sau zone depigmentate. Principalele moduri în care afectează sănătatea pielii sunt următoarele:

  • Când prezența zahărului este sesizată de corp, sub formă de glucoză, acesta produce insulină, care în mod normal ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Când nivelul de insulină crește, se produce inflamația care afectează afecțiunile pielii deja existente, precum psoriazis, acnee, cuperoză, rozacee sau eczemă.
  • O dietă care conține cantități mari de zahăr devine un mediu propice pentru dezvoltarea acneei sau a altor afecțiuni ale pielii și împiedică reproducerea celulelor albe, responsabile cu protejarea corpului împotriva infecțiilor.
  • Inflamația este o cauză și pentru eliberarea cortizonului în corp care determină o creștere a nivelului de producție de uleiuri naturale, unde bacteria se poate dezvolta.
  • Dacă ești predispus la alergii sau ai intoleranță la anumite alimente, prezența zahărului în organismul tău va îngreuna activarea sistemului de protecție a corpului și-ți poate înrăutăți simptomele.

Cum se manifestă problemele de piele provocate de zahăr

Cele mai frecvente semne ale excesului de zahăr în organism sunt:

  1. Înroșirea unor zone ale feței și iritarea lor, mai ales în zona nasului.
  2. Agravarea acneei.
  3. Apariția unor riduri fine.
  4. Schimbarea bruscă a aspectului pielii, dintr-unul radios în unul obosit.
  5. Creșterea părului în exces pe corp și în unele cazuri pe față, în urma dezvoltării unei rezistențe la insulină.
  6. Apariția unor pete negre pe față sau pe gât.

Cele mai periculoase alimente cu zahăr pentru piele

Când medicii dermatologi atrag atenția asupra efectelor negative ale zahărului, nu se referă la lingurința de zahăr pe care ți-o pui în cafea sau la desertul pe care îl savurezi din când în când. Majoritatea produselor alimentare pe care le consumăm zilnic, în special produsele procesate, conțin zahăr în exces, cu mult peste limita recomandată zilnic.

Zahărul poate fi prezent în alimente sub mai multe denumiri, printre care glucoză, lactoză, melasă, caramel sau fructoză.

Principalele alimente de evitat, care conțin mult zahăr sau grăsimi saturate, sunt următoarele: pâine albă, bomboane, produse prăjite, înghețată sau sucuri carbogazoase.

Menține-ți pielea tânără fără zahăr în exces

Studiile arată că există o legătură directă între nivelul ridicat de zahăr în sânge și aspectul de îmbătrânire prematură a pielii. Dacă observi deja semne îngrijorătoare, primul și cel mai eficient pas pe care îl poți face este să reduci cantitatea de zahăr consumată zilnic. Înlocuiește zahărul procesat cu zahăr brun, miere, sau cu cel conținut în mod natural de fructe și legume. Introdu antioxidanți în viața ta, fie sub formă de alimente (pește, fructe de pădure, ceai verde) sau produse cosmetice, pentru a nu lăsa pielea vulnerabilă în fața radicalilor liberi.

Când vine vorba de zahăr, moderația este cuvântul cheie. Pe cât este de plăcut la gust, pe atât de dăunător poate fi asupra sănătății pielii. Informează-te asupra alimentelor pe care le consumi și evită-le pe cele cu un nivel de zahăr ridicat.

Zahărul este la fel de periculos asupra organismului și a pielii în aceeași măsură ca fumatul sau consumul excesiv de alcool. Dacă semnele îmbătrânirii au început deja să apară, consultă-te cu medicul tău dermatolog pentru a identifica cea mai bună soluție pentru însănătoșirea pielii tale.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online