Ce este abdominoplastia?

Abdominoplastia este interventia chirurgicala care elimina excesul de piele si de grasime din etajul inferior abdominal, cu sau fara repozitionarea ombilicului. Este o operatie de anvergura, care se realizeaza printr-o incizie care se intinde intre cele doua spine ce marginesc zona suprapubiana.

Daca este nevoie ca ombilicul sa fie repozitionat, se adauga si o taietura circulara in jurul lui, ca o butoniera. Toate aceste incizii sunt apoi cusute intradermic astfel incat sa fie cat mai bine camuflate.

In timpul interventiei, pielea si tesutul adipos in exces sunt ridicate de pe peretele abdominal si apoi scurtate astfel incat sa acopere neted abdomenul. Daca peretele muscular este slabit, se face intarirea acestuia prin plicaturarea lor.

In timpul interventiei, se pot indeparta eventualele cicatrici dupa cezariana, precum si vergeturile care brazdeaza peretele abdominal inferior. Pentru cateva zile este necesar postoperator drenajul aspirativ, care favorizeaza vindecarea rapida prin scaderea inflamatiei si a acumularilor de sange si lichide.

Ce presupune intervenția de abdominoplastie?

Durata interventiei este intre 2-4 ore. Spitalizarea dureaza intre 1-2 zile, in functie de evolutie. Postoperator se recomanda purtarea unui corset cateva saptamani si ingrijirea speciala a cicatricii pana la disparitia ei.

Trebuie sa va asteptati la o durerea moderata locala, timp de 1-2 saptamani, la edem si la lipsa sensibilitatii cutanate o perioada de cateva luni.

Pansamentele se schimba la 2-5 zile iar firele se indeparteaza la 7-12 zile.

Intoarcerea la munca se face dupa 10-14 zile postoperator. Activitatile fizice sunt permise dupa 4 saptamani.

Complicatiile severe post-abdominoplastie sunt neobisuite, dar, ca orice interventie chirurgicala, si aceasta are riscuri. Infectiile si trombozele venoase profunde sunt extrem de rare, dar pot aparea intr-un procent similar cu al oricarei interventii chirurgicale.

Problemele de cicatrizare vor determina o prelungire a perioadei de recuperare si o minimalizare a rezultatului estetic postoperator. Se intampla mai frecvent la fumatori.

Scoaterea drenurilor prea repede poate duce la formarea unei colectii de lichid sub piele, ce trebuie evacuata.

Cicatricile
Cicatricea este de obicei o linie lunga, pozitionata sub linia costumului de baie si ca urmare nu este vizibila in conditii obisnuite. Totusi o cicatrice evolueaza in timp si este considerate matura dupa 9 luni de la abdominoplastia efectuată, timp in care aspectul ei se poate modifica.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online