Ce este liftingul facial?

Liftingul facial are ca scop indepartarea excesului de piele si intinderea tesuturilor subcutanate ale fetei, obrajilor si gatului dumneavoastra. Astfel se poate ameliora aspectul liniei mandibulare, se ridica obrajii cazuti si se intinde pielea incretita de la nivelul gatului.

Pentru a va face o idee despre ceea ce se poate obtine in urma acestei interventii pozitionati degetele dumneavoastra la mijlocul obrajilor si intindeti pielea in sus si spre spatele capului. Santurile cutanate pot fi intinse si reduse ca dimensiune, dar nu vor disparea in totalitate.

Liftingul facial poate imbunatati aspectul fruntii, pleoapelor, sprancenelor, dar nu sterge ridurile din jurul gurii si nici nu imbunatateste textura pielii dumneavoastra.

Avantaje
Liftingul facial va intinereste cu 5-10 ani in functie de varsta, piele si aspectul preoperator. Totusi veti continua sa imbatraniti si dupa aceasta interventie. Deoarece procesul de vindecare este unul treptat, trebuie sa aveti rabdare cel putin cateva saptamani pentru a vedea rezultatul final.

Liftingul facial se poate asocia cu liftingul frontal si blefaroplastia, pentru a determina o imbunatatire uniforma a fetei.

Ce presupune liftingul facial?

Pentru a ameliora textura pielii, a indeparta ridurile si a creste tonusul pielii trebuie sa luati in consideratie necesitatea altor proceduri ca peelingul chimic, laser resurfacing, injectii cu toxina botulinica sau dermabraziune.

Tehnica chirurgicala abordata este diferita, in functie de necesitatile pacientilor, si va fi discutata cu chirurgul in cadrul consultatiei.

Tehnica dublu strat este tehnica cea mai des folosita si cea mai eficace, inciziile fiind situate in jurul urechii, terminandu-se la nivelul pielii paroase a capului. Odata incizia facuta, se detaseaza pielea fetei de planurile subiacente. Astfel se poate indeparta excesul de grasime existent si se poate intinde sistemul musculoaponevrotic superficial (SMAS), determinand intinerirea fetei. Pielea este apoi repozitonata pe o directie postero-ascendenta, iar excesul de piele este indepartat. Incizia este inchisa prin sutura.

Este posibil sa fie necesar si o alta incizie submentonier (sub barbie), prin care se indeparteaza tesutul adipos de la nivelul gatului si se corecteaza asa numitul gat de curcan ( benzile platismale).

La sfarsitul interventiei vor fi introduse tuburi de dren ce previn aparitia unor complicatii cum sunt hematoame sau seroame.

Toate informatiile necesare pentru perioada postoperatorie vor fi furnizate de personalul clinicii.

Puteti considera liftingul facial o optiune, daca:
• pielea este cazuta la nivelul fetei si gatului;
• elasticitatea pielii este relativ bine pastrata;
• starea de sanatate este buna;
• greutatea a fost constanta in ultimele 6 luni;
• structura osoasa facial este fin conturata.

Chiar daca nu indepliniti toate aceste conditii, dar indepliniti o parte din ele puteti beneficia de aceasta interventie mai ales daca pielea si-a pastrat tonusul. Este important ca asteptarile sa fie realiste si agreate cu medical.

Riscul aparitiei complicatiilor creste daca aveti diabet, afectiuni cardiace, circulatorii, hepatice, pulmonare, daca sunteti fumator sau aveti in familie cazuri de tromboze venoase profunde. Relatati medicului toate problemele de sanatate pe care le aveti pentru o abordare cat mai corecta a cazului.

Etapele liftingului facial

Consultatia initiala
La prima consultatie se identifica asteptarile dumneavoastra, care sunt elementele ce necesita corectie.

Tot in aceasta intalnire se examineaza insertia paroasa, elasticitatea pielii si structura fete,i pentru alegerea solutiei optime ca tehnica de interventie. Rezultatul final al interventiei este influentat de tipul pielii, elasticitatea, grosimea ei, varsta, fumat.

Preoperator
Aspirina sau alte anti-inflamatoare sunt interzise cu doua saptamani inaintea operatiei. Discutati cu medicul orice tratament medicamenos, inclusiv cel homeopatic.

Este indicata renuntarea la fumat cu cel putin doua saptamani inainte de operatie; riscul de aparitie a complicatiilor este mult mai mare la fumatori.

Nu mancati si nu beti lichide cu 6 ore inainte de operatie.

Nu va machiati in ziua interventiei.

Pregatiti ochelari de soare, care vor fi necesari pentru drumul inapoi, spre casa.

Postoperator

Veti avea nevoie de transport si insotire, atat pentru deplasarea acasa cat si in primele 24-72 de ore postoperator.

Medicatia necesara dupa operatie (antibiotice, antialgice) trebuie achizitionata din timp.

Pregatiti-va camera in care veti petrece primele zile dupa operatie, astfel incat sa va puteti odihni. Obiectele uzuale – telecomanda, telefonul, carti, reviste si alte lucruri de stricta necesitate in timpul convalescentei, trebuie sa se afle la indemana.

Pregatiti mici pachetele cu gheata sau din gel ce pot fi inghetate, deoarece grabesc recuperarea postoperatorie, scazand inflamatia.

Este bine sa folositi in primele zile dupa operatie apa de gura, spalatul pe dinti facandu-se cu dificultate.

Respectati indicatiile de medicatie, alimentatie si hidratare ale medicului.

Interventia se face sub anestezie generala

Durata interventiei: intre 3-5 ore

Recuperarea dupa liftingul facial

Durerea este moderata ca intensitate, se pot lua antialgice la nevoie. Edemul si vanataile persista peste 2 saptamani, iar amorteala la nivelul fetei dureaza intre 1 luna si 3 luni.

Pansamentele sunt schimbate la 2 zile, iar tubul de dren este indepartat la 2-5 zile postoperator. Reluarea activitatii se va face la 10- 21 de zile postoperator; exercitiile fizice se reiau la 2-3 saptamani.

Este necesara protectia solara timp de 6 lun, cu factor de protectie 20 sau mai mare.

Rezultatul final se evalueaza la 2-4 luni postoperator.

Imediat dupa operatie, edemul, tumefactia fetei si a pleoapelor este mare, accentuandu-se in primele zile. Aceste neplaceri incep la aproximativ 6 zile dupa operatie, proces ce continua pana la 6 saptamani. Vanataile dispar in aproximativ 10 zile postoperator, fiind influentate de aplicarea unor creme vasoactive.

Viteza in care se obtine vindecarea completa, depinde de tipul pielii, varsta si specificul de cicatrizare a pacientului.

Majoritatea pacientilor pot sa-si reia activitatea la aproximativ 2 saptamani dupa interventie.

Senzatia de amorteala la nivelul fetei poate sa persiste luni de zile, acest lucru este normal si nu trebuie sa va alarmati. Cicatricile devin in timp albe-sidefii, fiind necesare pentru maturare minimum 6 luni postoperator. Ele nu se vad, deoarece sunt bine mascate in pliurile pielii sau in par si pot fi mascate cu fard.

Aspectul fetei se va modifica dramatic de la o zi la alta dupa interventie.

Evitati orice activitate prea viguroasa ce poate afecta vindecarea in primele 2-3 saptamani postoperator.

Pentru a preintampina complicatiile este important sa:
• pastrati capul ridicat pe o perna cat mai mult posibil pentru ca scade edemul;
• aplicati pungi cu gheata;
• nu luati aspirina sau alte anti-inflamatorii decat cele prescrise;
• nu fumati si nu va expuneti fumatului pasiv;
• evitati expunerea directa la razele solare;
• folositi cremele de protectie solara cu factor 20 sau mai mult.

Riscuri și complicații

• contur facial anormal;
• reactii postanestezice;
• lob auricular lipit;
• sangerare;
• depresiuni si denivelari la nivelul fetei (sunt normale in primele saptamani dupa interventie);
• lezarea nervului auricular sub 1%;
• depigmentarea pielii;
• leziune partiala de nerv facial;
• hematom risc de 3-4%;
• infectie (risc mai mic de 1%);
• paralizia faciala;
• cicatrici cheloide;
• pierderea perciunilor;
• disestezii cutanate permanente, mai frecvente la fumatori (tulburari de sensibilitate);
• cicatrici vizibile;
• dificultati la vindecare;
• necroza tegumentara: foarte rara, dar mai frecventa la fumatori

Cicatricile
Sunt definitive, dar ele sunt plasate in zone in care sunt putin vizibile in conditii obisnuite.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online