
Lipoaspirația
Ce este lipoaspirația?
Lipoaspiratia- liposculptura este procedura prin care se indeparteaza o cantitate de grasime aflata in exces intr-o anumita portiune a corpului si care nu poate fi indepartata prin dieta si/sau activitati fizice.
In clinica DermaStyle folosim tehnica lipoaspiratiei cu intumescenta si radiofrecventa.
Aceasta interventie consta in introducerea unor mari cantitati de solutie anestezica diluata in tesutul adipos (intumescenta) urmata de aspirarea ei impreuna cu celulele adipoase. Astfe,l scade sangerarea si scad riscurile anestezice. Dupa intumescenta, grasimea este extrasa cu ajutorul unor canule de diferite diametre si lungimi.
Ce presupune lipoaspirația?
Interventia poate dura de la 1 ora pana la 3 ore, in functie de numarul de zone ce trebuie tratate, durata depinzand mai putin de cantitatea de grasime extrasa.
Cantitatea de grasime extrasa in medie poate ajunge pina la 3-4 litri. Daca se depasesc 3 litri cresc riscurile interventiei.
Anestezia folosita este locala pentru arii mai mici sau poate fi potentata intravenous, pacientul dormind in timpul operatiei. Pre si postoperator se foloseste radiofrecventa unipolara pentru stimularea contractiei cutanate.
Postoperator este necesara purtarea unui corset compresiv o luna, zi de zi, chiar si noaptea, in primele 3 zile.
Dupa un interval de supraveghere de 24 de ore, pacientul poate pleca acasa insotit/a de cineva.
Celulita
Lipoaspiratia- liposculptura nu amelioreaza aspectul de celulita si nici vergeturile, dar nici nu le va accentua. Celulita este legata de straturile superficiale adipoase si nu de cele profunde la nivelul carora actioneaza procedura de lipoaspiratie.
Lipoaspiratia- liposculptura versus abdominoplastie
Lipoaspiratia este indicate atunci cand pielea este elastica, lipsita de vergeturi si cu un tonus bun. In situatia in care exista excesul de piele, elasticitate cutanata redusa, este de preferat abdominoplastia in locul lipoaspiratiei.
Lipoaspiratia- liposculptura este indicata atunci cand:
• greutatea este apropiata de cea ideala;
• se doreste indepartarea unor zone specifice care prin dieta si/sau activitati fizice nu pot fi reduse;
• greutatea este stabila in ultimele 6 luni;
• tonusul si elasticitatea pielii sunt bune;
• nu exista piele cazuta sau sort abdominal;
• nu exista vergeturi marcate;
• ssteptarile sunt realiste;
• pacientul este stabil emotional;
• pacientul intelege riscurile interventiei;
Chiar daca nu sunt intrunite toate aceste conditii, totusi se poate executa o lipoaspiratie, doar ca rezutatele nu sunt intotdeauna perfecte. Lipoaspiratia nu este o metoda prin care se trateaza obezitatea, ci o metoda de modelare a excesului de grasime din anumite zone. De aceea, se mai numeste si liposculptura.
Diabetul, fumatul, aveti afectiunile cardiace, renale, hepatice sau pulmonare, istoricul familial de trombembolism determina riscuri crescute in operatie.
Etapele lipoaspirației
Preoperator
• nu luati aspirina sau alte anti-inflamatoare cu doua saptamani preoperator;
• discutati cu medicul orice tratament medicamentos, inclusiv cel homeopatic;
• daca fumati ar fi bine sa renuntati la fumat, riscul de aparitie a complicatiilor fiind mai mare la fumatori; • veti ramine in clinica 24 de ore dupa operatie;
• aranjati sa fiti transportat acasa postoperator de catre cineva;
• cumparati din timp medicatia necesara postoperator;
• pregatiti in apropierea patului telecomanda, telefonul carti reviste si alte lucruri de stricta necesitate in timpul convalescentei;
• pregatiti mici pachetele cu gheata sau din gel ce pot fi inghetate, grabesc recuperarea postoperatorie scazand inflamatia
bine sa folositi apa de gura postoperator primele zile spalatul pe dinti se va face cu dificultate;
• nu mancati si nu beti lichide cu 6 ore inainte de operatie;
• respectati indicatiile legate de medicatie, alimentatie si hidratare.
Recuperarea postoperatorie
Durerea este nesemnificativa; se pot administra antialgice 7-14 zile. Edemul persista timp de 1-2 luni, iar echimozele (vanataile) apar rareori si dureaza pana la 7 de zile; se trateaza cu gel cu arnica. Hipoestezia (amorteala) pe zona operata dureaza 1-2 luni.
Pansamentele sunt schimbate la 24 de ore, apoi la 3 zile. Corsetul compresiv se pastreaza zi si noapte minimum 7 zile, apoi va fi purtat ziua, timp de o luna. El ajuta la o cicatrizare frumoasa a tesutului operat.
Reluarea activitatii se face la o saptamana postoperator. Exercitile fizice pot fi reluate la 2-4 saptamani postoperator.
Rezulatul final se obtine la 2 luni postoperator.
Pentru o recuperare mai rapida:
Consumati o cantitate corespunzatoare de lichide, pentru a preveni lipotimia prin deshidratare. Nu consumati bauturi alcoolice cu 48 de ore inainte si dupa interventie
Folositi corsetul compresiv conform indicatiei pentru a preveni intarzieri in vindecare. NU faceti baie in piscina, jacuzzi sau cada cel putin 7 zile postoperator. Puteti face dus.
Recuperarea dupa lipoaspiratie este rapida si majoritatea pacientilor se intorc la activitatile curente la 2-7 zile de la interventie. In primele saptamani de la interventie pot aparea senzatii de arsura, durere locala, edem sau hipoestezie. Ele sunt temporare si se amelioreaza spontan sau cu medicatie antialgica si anti-inflamatoare.
Noul contur al corpului dumneavoastra va fi vizibil abia la cateva saptamani dupa interventie, odata cu retragerea edemului. Pierderea in greutate este vizibila pe cantar in prima luna, deoarece lipoaspiratia este o interventie de indepartare a grasimii din anumite zone si nu de tratament al obezitatii.
Trebuie sa stiti ca adultii au un numar fix de celule grasoase, iar operatia indeparteaza o parte din ele si nu pe toate, prin urmare, ingrasarea este posibila prin celulele restante, daca nu se respecta o dieta si un mod de viata corespunzator. Daca va ingrasati dupa operatie o veti face predominant in zonele care nu au fost lipoaspirate.
Riscuri și complicații
• reactii postanestezice;
• sangerare, senzatie de arsura;
• hematom;
• depresie;
• denivelari cutanate;
• tromboza venoasa profunda apare dupa o imobilizare de lunga durata de aceea este important ca la fiecare ora sa va ridicati si sa faceti cativa pasi prin casa, iar in pat sa miscati picioarle cat mai des posibil;
• embolie grasoasa, in mai putin de 0,01% din cazuri;
• hipotermie;
• infectie;
• cheloid pe locul intrarii canulei;
• perforatia peretelui abdominal (este o greseala operatorie extrem de rara). Pentru a evita acest risc se recomanda alegerea unui chirurg cu experienta;
• hipoestezie cutanata;
• reactie la medicamente;
• soc si hemodilutie (poate aparea daca se extrag cantitati mai mari de 5 litri de grasime);
• necroza tegumentara;
• cicatrici vizibile;
• edem persistent pe zonele situate sub operatie;
Riscul aparitiei complicatiilor creste daca pacientul/a are astfel de antecedente sau are afectiuni asociate cunoscute sau necunoscute, daca se extrag cantitati mari de grasime, sau daca se asociaza mai multe proceduri chirurgicale in aceeasi interventie.
Pacientii la care interventia se face sub anestezie locala prezinta un risc minim; anestezia generala este grevata de riscuri mai mari, de aparitie a complicatiilor.
Cicatricile
Pentru fiecare zona liposuctionata, cicatricile postoperatorii sunt foarte mici, sub 1 cm, si sunt putin vizibile deoarece sunt plasate de obicei in pliuri cutanate sau pe vechi cicatrici, ori sunt ascunse in pilozitatea pubiana sau ombilic.
Pentru o buna cicatrizare, evitati expunerea la razele solare, folositi cremele recomandate de catre noi.
Părerile pacienților
Mulțumesc întregii echipe de specialiști din cadrul Dr. Leventer Centre pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat. Am venit cu o suspiciune de cancer de piele la o aluniță. De la primul consult și până la venirea rezultatului, care din fericire a fost negativ, m-au încurajat și m-au asigurat că totul va fi bine.
În momentul în care am ajuns la Dr. Anca Stanciu pentru o a doua părere pe un diagnostic cu care nu eram împăcată, am știut că aici am găsit medicul care va lupta alături de mine să mă fac bine. Nu m-am înșelat.
Datorita intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!
Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Dr. Irina Nasturică
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în microchirurgie Mohs
Fă o programare
Dr. Vladoiu Valentin
Medic specialist chirurgie plastică, estetică si microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Tiberiu Tebeică
Medic primar anatomopatologCertificat ICDP-UEMS în dermatopatologie
Fă o programare
Dr. Florin-Teodor Bobircă
Medic primar in chirurgie generala, supraspecializare chirurgie oncologica
Fă o programare
Dr. Andreea Mite
Medic specialist chirurgChirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Andrei Mușețeanu
Medic primar chirurgChirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Fă o programare
Dr. Ana Grigorescu (Ungureanu)
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în dermatoestetică
Fă o programare
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatologDirector program fellowship ASDS microchirurgie Mohs
Fă o programareÎngrijește pielea

joi 16 noiembrie 2023
Ce afecțiuni ascunde pielea uscată
Sunt mulți factori care pot duce la piele uscată, care „se cojește” și mănâncă: expunere la frig, la soare, folosirea unor săpunuri dure...
Dermatoestetică

joi 16 noiembrie 2023
Cuperoza. Cum o tratăm ca să evităm complicațiile
Cuperoza este faza inițială a rozaceei, o boală inflamatorie a pielii care afectează fața și care, netratată, poate duce la modificări cutanate semnificative. ...
Dermatoestetică

vineri 20 octombrie 2023
Pink Week: săptămâna reducerilor la Dr. Leventer Dermato-Estetică
Bucură-te acum de Pink Week, săptămâna reducerilor la Centrul Dr. Leventer Dermato-Estetică! Beneficiază de 20% reducere la oricare dintre procedurile de dermato-cosmetică injectabilă,...
Aparitii Media

marți 17 octombrie 2023
Hemoroizii externi: cum se manifestă și cum îi poți trata?
Hemoroizii externi se simt și arată precum niște mici umflături în afara anusului. Aceștia provoacă disconfort, sângerare și mâncărimi. Află de la specialiștii...
Dermatopatologie

marți 10 octombrie 2023
Tipuri de alopecie și tratament
Alopecia este un termen umbrelă care desemnează afecțiuni caracterizate prin căderea părului. Alopecia nu este o boală contagioasă, însă poate fi extrem de...
Endocrinologie

marți 26 septembrie 2023
Hirsutismul: de ce apare și cum se tratează
Hirsutismul este o afecțiune care poate să apară la femei, caracterizată de creșterea excesivă a părului aspru, închis la culoare, în zonele în...
Dermatopatologie

marți 19 septembrie 2023
Hemoroizii interni: ce sunt și cum se tratează?
Hemoroizii interni sunt vase de sânge dilatate care se formează în partea inferioară a rectului, spre deosebire de hemoroizii externi, care se dezvoltă...
Dermatopatologie

miercuri 30 august 2023
Dermatita atopică
Dermatita atopică, cunoscută popular sub denumirea de eczemă, este o boală inflamatorie cronică, necontagioasă, care provoacă roșeață, iritații ale pielii și prurit puternic....
Dermatologie clinică