Autor: Dr. Mihaela Leventer
– Doctorul Zilei: De ce depinde alegerea factorului de protectie a cremei?
– Dr. Mihaela Leventer: Cremele cu factor de protectie trebuie utilizate la orice varsta si in toata perioada luminoasa a anului. Persoanele cu ten deschis, ochi deschisi la culoare si care doar se inrosesc la soare fara sa se bronzeze vor utiliza creme cu protectie maxima, adica 50+, la care se adauga si protectia UVA. Legislatia europeana in domeniul produselor cosmetice a hotarat, pe baza studiilor, ca protectia nu este totala, iar etichetarea „protectie 100%” creeaza asteptari nerealiste, de aceea a fost interzisa. Cei care cumpara produse de fotoprotectie trebuie sa aleaga marci de la producatori traditionali de cosmetice pentru a fi siguri de calitate. Produsele de farmacie sunt controlate din puctul de vedere al ingredientelor continute si asigura o protectie de lumina eficienta. Se gasesc numeroase produse adaptate varstei, tipului de piele (grasa, normala sau uscata), tipului de reactivitate cutanata (adica chiar si pentru piele intoleranta), produse cu protectie pe radiatia UVA, mai greu de obtinut.
– Incepand cu un INDEX UV de 3 se recomanda folosirea de masuri de protectie. Cum se stabileste acest index?
– Indexul UV arata intensitatea radiatiei luminoase si este o modalitate simpla de avertizare a populatiei privind riscul si nevoia de fotoprotectie. De la index UV 3 trebuie inceputa utilizarea palariei, ochelarilor de soare, cremei de fotoprotectie. Index 10 inseamna arsura si pericol maxim. Lunile de vara sunt marcate de variatia indexului spre valori inalte.
– O recomandare este sa se foloseasca creme cu zinc pentru protectia buzelor.
– Pentru zona buzelor se gasesc creme sau stick-uri speciale care protejeaza de radiatia luminoasa. Peste crema de fotoprotectie se poate aplica un ruj.
– Cum te poti asigura ca porti ochelari de soare care asigura si protectia contra UVA si UVB, in conditiile in care piata e invadata de falsuri?
– Ochelarii de soare cu filtru UV trebui cumparati de la firme serioase care asigura calitatea. De exemplu, exista in centre de oftalmologie distribuitori de ochelari medicinali cu protectie UV recomandati pacientilor operati de cataracta.
– Sunt recomandari noi aparute in ceea ce priveste protectia solara? Care ar fi acestea?
– Exista, in magazinele din SUA, haine cu fibra de fotoprotectie recomandate celor care lucreaza sau isi petrec timp indelungat in aer liber. Am vazut chiar detergent cu fotoprotectie care este garantat pentru zece spalari. Astfel de produse se gasesc si la noi in magazinele de articole sportive sau in cele pentru copii.
Sursa: Doctorul zilei