Timpul petrecut în lumina soarelui este una dintre micile plăceri pe care le aduce vara. Cu toate acestea, prea multă expunere la radiații are un efect negativ asupra pielii. Pentru a te bucura mai mult de razele solare trebuie să știi cum alegi corect factorul SPF.
Ce este factorul de protecție SPF?
Factorul de protecție solară (SPF) indică capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiații solare absorbită de către celule. Protecția solară de care ai nevoie variază în funcție de tipul de cremă sau ulei de plajă folosit, dar și de sensibilitatea pielii tale în fața luminii solare.
Trebuie subliniat faptul că în ceea ce privește efectul luminii solare asupra celulelor pielii cantitatea de radiații și nu timpul expunerii joacă un rol fundamental. Mai exact, intensitatea luminii solare la care ești expus este mai importantă decât perioada de timp petrecută sub soare. Astfel, în 60 de minute de expunere la ora 9 celulele vor absorbi o cantitate de energie asemănătoare cu doar 15 minute de expunere la ora 13.
De ce este importantă protecția solară și cum o alegi?
Dacă vrei să afli mai multe despre cum alegi corect factorul SPF trebuie să știi faptul că Soarele emite două tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB. Astfel, razele UVA reprezintă aproximativ 95% din lumina solară care ajunge la sol și contribuie la îmbătrânirea pielii. Razele UVB tind să fie mai periculoase, ducând la apariția arsurilor solare și la formarea cancerelor de piele.
Folosirea unui produs cu un factor de protecție SPF reduce riscul de a suferi de cancere de piele (carcinomul cu celule scuamoase sau melanom, de exemplu) și previne îmbătrânirea prematură a pielii (apariția petelor, a ridurilor sau pierderea fermității pielii). Protecția solară este recomandată tuturor persoanelor, indiferent de anotimp.
Alegerea corectă a factorului de protecție SPF trebuie să ia în calcul următoarele detalii:
Spectrul de lumină acoperit
Pentru o protecție optimă este necesar ca produsul ales să ofere protecție pentru ambele forme de radiație ultravioletă (UVA și UVB). Majoritatea produselor oferă protecție împotriva razelor UVB, care cauzează arsurile solare, dar trebuie precizat și că razele UVA duc la îmbătrânirea prematură a pielii și chiar la unele cancere de piele.
Factorul de protecție folosit
Niciun produs cu factor SPF nu te protejează complet, dar dacă folosești un produs adecvat pielii tale și intervalului în care te expui la soare elimini riscul unor afecțiuni dermatologice.
Rezistența la apă
Produsele de protecție solară nu sunt impermeabile sau rezistente la transpirație și din această cauză este necesară o nouă aplicare la fiecare două ore sau chiar mai des dacă înoți sau depui un efort fizic intens.
Diferențele dintre tipurile de SPF
Numărul unui factor SPF arată cât de multă protecție poate oferi un produs pielii. Astfel:
- SPF 15 blochează 93% din radiațiile UVB;
- SPF 30 blochează aproape 97% din radiațiile UVB;
- SPF 50 blochează aproximativ 98% din razele UVB.
Este recomandată folosirea unui produs de protecție solară care are un factor SPF de cel puțin 30 și care are un spectru larg de acoperire.
În condiții de laborator, produsele cu un SPF mai mare oferă o protecție mai bună în fața alergiilor și arsurilor solare, și a deteriorării ADN-ului de către razele ultraviolete. Cu toate acestea, există riscul ca folosirea unui produs cu SPF ridicat să creeze un sentiment fals de securitate, determinându-i pe cei care îl utilizează să petreacă mai mult timp în soare sau să nu mai aplice din nou produsul după una-două ore.
Dacă te întrebi cum alegi corect factorul de protecție SPF trebuie să știi că acesta reprezintă doar o parte a măsurilor pe care trebuie să le iei pentru a te proteja în timpul verii. Folosirea ochelarilor, a pălăriilor, statul la umbră și limitarea expunerii la soare se dovedesc la fel de importante. Programează-ți un consult la Dr. Leventer Centre pentru a afla mai multe despre cum trebuie să îți protejezi corect pielea pe timpul verii.