Fillere dermice reprezintă o soluție inovatoare pentru îmbunătățirea aspectului pielii. Odată cu trecerea timpului, pierderea volumului din componentele structurale principale ale feței contribuie la apariția îmbătrânită a pielii. Retragerea gingiei, coborârea nasului și pierderea fermității pomeților pot accentua semnele îmbătrânirii.
Fillere dermice – ce sunt?
Fillerele dermice sunt substanțe care se injectează sub piele. Ele pot fi folosite pentru o varietate de probleme dermatologice precum dispariția cearcănelor, ridicarea pomeților, mărirea buzelor, întinderea ridurilor în jurul buzelor, rejuvenarea mâinilor și decolteului.
Fillerele dermice pot restaura aspectul pielii prin adăugarea volumului în zone precum pomeți, bărbie, maxilar sau tâmple. Fillerele dermice joacă un rol important și în corectarea defectelor dermatologice precum cicatrici sau arsuri sau în lipodistrofii localizate ca în sclerodermie. Tratamentul cu fillere dermice diferă prin substanțele folosite, durata și zona injectată. Medicul specialist va determina care este soluția potrivită pentru dumneavoastră.
Tipuri de fillere – ce substanțe conțin?
Când vine vorba de compoziția lor, fillerele dermice pot fi sintetice sau naturale.
- Unul din cele mai comune fillere folosite pe piață este acidul hialuronic (AH). AH este o substanță naturală, produsă de pielea noastră pentru menținerea elasticității și hidratării. Unul din marile avantaje ale acestor fillere este că pot fi dizolvate cu o substanță specială, în cazul în care pacientul nu este mulțumit de aspect. AH este administrat sub forma unui gel lubricant, produs natural de către corpul uman.
- Un alt tip de filler este cel compus din acid polilactic (APL). Fillerele cu APL au rolul de a stimula producția naturală de colagen a pielii, deși efectele acestora vor fi vizibile în timp. Efectul injectării persistă uneori peste 2 ani. Deși este o soluție mai durabilă, fillerele APL prezintă riscul de a se agrega și de a fi vizibile sub piele mult timp după injectare.
- Fillerele dermice cu colagen au o longevitate de 3-4 luni şi au fost primele folosite in rejuvenare, sunt produse ori din colagen uman, ori din colagen bovin purificat. În acest moment nu mai sunt folosite.
- Fillere cu hidroxilapatita de calciu. Efectul acestuia durează în jur de 18 luni. Hidroxilapatita de calciu este un mineral și o componentă principală osoasă. Se folosește in corecția ridurilor profunde sau în rejuvenarea mâinilor și decolteului.
- Microsfer de polimetilmetacrilat. Acest tip de filler dermic este sintetic, deoarece aceste particule nu sunt absorbite de către corp, adică sunt permanente. Acesta este motivul nenumăratelor efecte secundare și în prezent nu este recomandat.
- Micropicătura de silicon mineral – este o injectare interzisă în majoritatea țărilor europene.
Fiecare procedură este specifică pentru o anumită zonă a pielii și este indicat să discutați cu medicul dermatolog toate detaliile. Pentru prevenirea complicațiilor, este important ca injectarea de fillere dermice să fie efectuată doar în cabinete dermatologice specializate și de către un medic dermatolog.
În ce cazuri este recomandat un tratament cu fillere dermice?
Fillerele dermice sunt cel mai des folosite pentru îmbunătățirea aspectului fizic. Cel mai frecvent, sunt folosite pentru corectarea ridurilor din jurul buzelor, sau pentru rejuvenarea pielii gâtului, mâinilor sau a decolteului. Tratamentul cu fillere dermice este recomandat și în cazul pacientelor care prezintă deformări ale feței, cicatrici în urma intervențiilor, cicatrici post acneice sau arsuri.
Pot apărea efecte adverse după filler?
Beneficiile aduse de fillerele dermice nu vin neînsoțite de efecte adverse, ca orice alt farmaceutic administrat corpului. Cele mai comune efecte adverse sunt:
- Învineţirea zonei injectate
- Roșeața pielii
- Inflamația
- Durerea
- Usturimea sau mâncărimea
Majoritatea efectelor adverse se diminuează în câteva ore sau zile de la administrare. Toate informațiile legate de procedură vor fi discutate în prealabil cu medicul specialist. Pacientele însărcinate sau care alăptează trebuie să discute cu medicul despre riscurile asociate tratamentelor cu fillere dermice. Crizele anafilactice sunt reacții adverse rare. Acestea pot debuta în cazul unei alergii la substanța injectată.
La ce sa fii atent!
- Verifică dacă fillerul propus este omologat în România și este utilizat de un medic abilitat să-l folosească.
- Cere și păstrează ambalajul produsului injectat ca să știi ce s-a folosit.
Ce nu știi despre tratamentul cu fillere dermice
- Tratamentul cu fillere dermice poate fi utilizat și pentru corectarea defectelor dermatologice precum deformări faciale sau cicatrici.
- Longevitatea fillerelor dermice este influențată și de flexibilitatea zonei injectate – în zona buzelor, spre exemplu, fillerele vor rezista mai puțin decât în alte zone datorită mișcărilor frecvente.
- Metabolismul individual al corpului poate influența durata fillerelor dermice temporare, deoarece fiecare corp absoarbe substanța injectată în ritmul său propriu.
Dacă vrei să-ți îmbunătățești aspectul tenului, te așteptăm la un consult dermatologic la Centrul Dr. Leventer. Împreună cu medicii noștri, puteți alege cel mai potrivit tip de tratament dermatologic pentru dumneavoastră.