Interpretul de muzică populară este la a doua astfel de experiență. Prima dată a descoperit cancerul din întâmplare.
„M-a deranjat un neg cât un bob de piper în perciun. La un moment dat s-a spart bubița și m-am speriat. Am venit imediat la consult. Doamna doctor Mihaela Leventer a zis că e nevoie să fac o operație. Am avut încredere în doamna doctor și în metoda folosită de dânsa, tehnica Mohs. De la programare până la operație a durat o săptămână”, povestește Gheorghe Turda. Cântărețul s-a operat la Dr. Leventer Centre printr-o tehnică ce are rată de succes de 99.7%,
microchirurgia Mohs.
„Nu m-am speriat. Am primit cu optimism rezolvarea acestei situații în care am intrat. Noi, persoanele cu ochii albaștri și tenul deschis, suntem predispuse la așa ceva. Recunosc și că am fost puțin neglijent, doritor să stau la soare mai mult decât trebuie”, spune Turda.
Citește despre cazul militarului care a fost operat de 8 ori până a fost salvat de microchirurgia Mohs la Dr. Leventer Centre.
Cu un ten predispus și după expuneri repetate la soare, Gheorghe Turda a ajuns, în cursul anului 2018, din nou în cabinetul dermatologului. De data aceasta cu o leziune la ureche.
„Pielea este un organ foarte sensibil, iar noi, artiștii, suntem foarte expuși. De multe ori trebuie să cântăm pe scene în soare, în frig, în condiții imprevizibile, uneori grele pentru noi”, explică solistul. Diagnosticul de carcinom bazocelular (cancer de piele) a venit cu noi temeri –
„Urechea e foarte sensibilă pentru un artist. Fără auz, un solist de muzică pierde tot”. Însă, la fel ca data trecută, Gheorghe Turda a învins cancerul, iar ceea ce își dorește cel mai mult este să transmită românilor că trebuie să aibă grijă de pielea lor și să meargă regulat la dermatolog.
Cancerul de piele în România
Peste 2500 de români dezvoltă o formă gravă de cancer de piele în fiecare an. Ultimele estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prin Agenția Internațională pentru Cercetarea în Domeniul Cancerului (IARC), arată că incidența și mortalitatea cancerului de piele au crescut. Numărul deceselor din această cauză s-a dublat din 1990 până în prezent, făcând din cancerul de piele o veritabilă problemă de sănătate publică. În ciuda acestor date îngrijorătoare, cancerul de piele are una dintre cele mai mari rate de vindecare dacă este depistat precoce.
Florin Călinescu s-a vindecat de carcinom bazocelular prin aceeași metodă, la Dr Leventer Centre.
În acest moment, 80% dintre cancerele de piele depistate la nivel mondial sunt cazuri de carcinom, iar numărul pacienților diagnosticați cu această afecțiune este în continuă creștere. Cel mai eficient tratament pentru carcinomul cutanat este microchirurgia Mohs. În străinătate această procedură este folosită de peste 60 de ani cu rată de succes de 99.7%. La noi în țară există singura clinică din Europa Centrală și de Est acreditată de ASDS (Societatea Americană de Dermatochirurgie) pentru practicarea microchirurgiei Mohs și pregătirea viitorilor medici pentru această intervenție chirurgicală.
Analiza microscopică de piele este primul pas pentru diagnosticarea și tratarea a peste 5000 de afecțiuni ale pielii. Citește totul despre analiza microscopică de piele.
Urmare a acestei experiențe personale, Gheorghe Turda a acceptat să fie parte din campania
SKINbarea a Fundației Dr. Leventer pentru sănătatea pielii, de informare și conștientizare a publicului privind cancerul de piele. Una dintre componentele campaniei este un serial educativ, care poate fi găsit pe site-ul
drleventercentre.com și pe canalele de
Facebook și
Youtube ale centrului.