Autor: Dr. Mihaela Leventer
In ultimii douazeci de ani, interesul pentru proceduri estetice microinvazive a crescut constant, ultimii trei ani fiind dominati de acest tip de tratament, in defavoarea celui chirurgical. Studiile privind vanzarea acestor servicii au aratat ca atat femeile, cat si barbatii prefera injectiile corectoare estetice, fata de operatiile traditionale. Desi imbunatatirile sunt pasagere si e nevoie de tratamente repetate la anumite intervale de timp, in comparatie cu efectul permanent sau de lunga durata al unei interventii chirurgicale, pacientii-clienti opteaza pentru varianta injectabila. Confortabil, eficient, efecte secundare minime.
De ce se intampla asta? Pentru ca durerea cauzata de acest tratament este de intensitate mica si de scurta durata, iar efectul se vede imediat. Unde mai pui ca pretul, deloc mic, este totusi acceptabil, comparat cu cel al interventiilor chirurgicale, iar posibilele efecte secundare la produsele de injectare resorbabile sunt minore si trec in scurt timp.
Oferta de produse injectabile de infrumusetare e, in acest moment, imensa si foarte variata, ceea ce dovedeste interesul atat al utilizatorilor, cat si al furnizorilor care opereaza pe aceasta piata. De la deja celebrele injectii cu toxina botulinica pentru relaxarea ridurilor de expresie, la fillerele care umplu santurile faciale, pana la volumizatoarele care reconfigureaza trasaturile lasate ale fetei, toate au deja o lunga istorie de utilizare. Cea mai noua aplicatie este hidratarea cu acid hialuronic injectabil.
Ce e acest acid hialuronic atat de utilizat, in prezent, in estetica fetei?
Este o polizaharida formata in mod natu¬ral si de pielea noastra, sub forma unui ciment intercelular. Material de suport pentru celule, acidul hialuronic este produs si in alte zone ale corpului, asa cum sunt celulele endoteliale din vase sau cele sinoviale din articulatii, celulele musculare si altele. Acidul hialuronic retine apa si aceasta importanta caracteristica a dus la utilizarea lui in produsele de umplere din medicina estetica, cunoscute sub numele generic de fillere, in materialele sanitare de uz extern pentru ingrijirea ranilor, in medicamentele care umecteaza mucoasa nazala, in cele care lubrifiaza articulatiile, precum si in cremele cosmetice cu rol hidratant. Acidul hialuronic stimuleaza indirect formarea de colagen, avand ca rezultat intinderea dermului si activarea formarii de fibroblaste, celulele noi de piele.
Beneficii si intervale de tratament
In fiecare an, se pierde din volumul cutanat facial cam un milimetru, care este inlocuit cu celule noi. Pe masura ce anii trec, scade capacitatea noastra de regenerare si este nevoie de ajutor. Acidul hialuronic, aceasta veritabila plasa de armatura celulara, contribuie la escamotarea defectelor cutanate dobandite sau in curs de formare. Beneficiile sunt vizibile imediat si dureaza mai mult de sase luni, longevitatea produselor injectate in piele depinzand de cantitate si de tipul de piele. Astfel, pielea ferma, seboreica, pastreaza mai bine produsul decat pielea subtire sau flescaita, iar tratamentele injectabile trebuie sa fie efectuate la intervale mai scurte pentru cei din urma. De altfel, pornind de la capacitatea de fixare a apei in tesut, cativa importanti producatori de cosmetice ofera acum fiole cu ser pe baza de acid hialuronic sau creme cu acest pretios ingredient. Pielea devine matasoasa, cadrilajul cutanat se sterge, iar ridurile foarte fine dispar atunci cand produsele sunt folosite zilnic.
Se impune o clarificare
Desigur ca pot aparea si neplaceri, ca durere si edem la locul de injectare sau vanatai micute, dar in lite¬ratura medicala nu sunt descrise reactii alergice si nici nu e nevoie de testare prealabila la produs. Oricum, toate aceste posibile inconveniente sunt considerate de toata lumea ca fiind minore, pentru ca dispar in cateva zile, fara a lasa semne.
Cojitele vizibile pe fata unui personaj monden, exhibate public pentru obtinerea unor eventuale despagubiri, nu sunt decat reactia de contact la alte produse cosmetice utilizate in ciuda indicatiilor medicului, si nicidecum alergie la produsul cu acid hialuronic. Ca dovada, cojitele au disparut de la sine intr-o saptamana. Persoana si-a facut la cerere un tratament gratuit, oferit de un sponsor binevoitor, si nu era prima data cand beneficia de o astfel de oportunitate din partea firmei. Nimic mai simplu. Nu trebuie decat sa ti se aplice pe fata un produs la care stii ca esti alergic, ori poate un produs de gomaj sau peeling si gata, cojitele apar. Din acest punct, devii victima unui „tratament nereusit“ si vedeta in presa de scandal pentru cateva zile.
Din aceasta pozitie, cultivata asiduu de presa tabloida, crezi ca ai dreptul sa ameninti in dreapta si in stanga, in loc sa iti cureti fata cu apa si sapun. Mai grav este cand afirmi neadevaruri cu scopul de a prejudicia produsul unei puternice si serioase firme internationale sau pe medicul care te-a tratat gratis. Astfel de tentative de santaj se intorc, de regula, impotriva celor care le practica.
Himera tineretii vesnice
Femeile care nu au timp, cele care doresc sa intarzie fenomenul imbatranirii precoce, cele care stau mult timp la soare sau fumeaza si nu dorm suficient pot apela acum la injectiile hidratante punctiforme. In functie de producatorul fiolelor de hidratare cu acid hialuronic, tratamentul se recomanda la intervale de doua pana la patru saptamani, timp de trei luni. Himera tineretii vesnice ne mana sa acceptam din cand in cand acul, dure¬rea si vinataia in locul tratamentului, e drept nedureros, cu creme pe care trebuie sa le aplicam zilnic, intr-un ri¬tual neintrerupt.
Sursa: Revista Tango