Hirsutismul este o afecțiune care poate să apară la femei, caracterizată de creșterea excesivă a părului aspru, închis la culoare, în zonele în care de regulă părul crește fin sau deloc: deasupra buzei și pe bărbie, piept, abdomen și spate. Află de la specialiștii Dr. Leventer Centre cum se caracterizează hirsutismul, ce cauze are și cum poate fi tratat.
Cauze ale hirsutismului
Hirsutismul, sau pilozitatea excesivă la femei, înseamnă o creștere exagerată a părului corporal, pe fondul unui nivel ridicat de hormoni masculini (androgeni). Androgenii sunt secretați de ovare și de glandele suprarenale. Foliculii de păr răspund la androgeni prin creșterea părului gros și producerea de sebum.
Mai multe afecțiuni diferite pot duce la hirsutism. Una dintre cele mai frecvente două cauze ale hirsutismului este sindromul ovarelor polichistice. Femeile cu sindromul ovarelor polichistice au adesea hirsutism în combinație cu cicluri menstruale neregulate.
Chiar dacă între 70% și 80% dintre femeile cu sindromul ovarelor polichistice dezvoltă hirsutism, sindromul ovarelor polichistice nu este singura cauză a pilozității excesive la femei.
Alte posibile cauze ale hirsutismului mai sunt:
- postmenopauza
- sindromul Cushing
- hiperplazia congenitală a suprarenalelor
- anumite tumori secretante de androgeni
- obezitatea
- unele medicamente
Simptome asociate
Dacă ai păr gros și închis la culoare pe față, piept,abdomen, partea inferioară a spatelui, fese sau coapse, ar putea fi vorba despre hirsutism. Atunci când nivelurile ridicate de androgeni cauzează hirsutismul, alte semne ar mai putea să apară în timp, proces numit virilizare. Semnele de virilizare mai includ:
- îngroșarea vocii
- acnee
- alopecie
- diminuarea dimensiunii sânilor
- cicluri menstruale neregulate
- apetit sexual crescut
- creșterea masei musculare
Diagnostic hirsutism
Pentru determinarea cauzei hirsutismului și a afecțiunii care stau la baza acestuia te îndrumăm să ceri sfatul unui endocrinolog și/sau dermatolog. La Dr. Leventer Centre facem tot procesul de diagnostic mai ușor pentru tine, deoarece specialiștii noștri sunt pregătiți să lucreze cu cazuri complexe și tulburări endocrine care dau manifestări cutanate.
Diagnosticarea hirsutismului începe cu o evaluare atentă a simptomelor și o examinare fizică efectuată de către medicul endocrinolog. Examinarea are ca scop determinarea amplorii problemei precum și determinarea altor eventuale semne care pot însoți hirsutismul, precum acneea.
Specialistul va determina severitatea hirsutismului evaluând mai multe zone ale corpului: buza superioară, bărbia, pieptul, abdomenul, brațele, coapsele, partea superioară a spatelui și fesele.
Dacă ai hirsutism, specialistul ți-ar mai putea recomanda o serie de investigații:
- teste de sânge pentru a verifica nivelul hormonilor;
- ecografie pentru examinaresa ovarelor și a uterului;
- Ecografie/CT a glandelor suprarenale, pentru excluderea altor afecțiuni.
Pe baza observațiilor și a rezultatelor, medicul va stabili diagnosticul și va expune opțiunile de tratament pentru hirsutism, luând în considerare cauza și severitatea afecțiunii.
Tratamentul hirsutismului
Dincolo de metodele clasice de epilare (lamă, aparat de epilat, ceară), decolorare și altele, există și tratamente cu efecte pe termen mai lung pentru hirsutism, pe care ți le poate prescrie un specialist.
Opțiunile de tratament pentru hirsutism pot fi cele de mai jos sau o combinație a lor:
- Pilule contraceptive
Adesea prescrise în hirsutism, acestea au rolul de a reduce nivelul androgenilor și ajută în reglarea menstruației.
- Tratamente cu antiandrogeni
Antiandrogenii sunt medicamente care scad nivelul androgenilor sau blochează efectele acestora.
Alte metode de tratament vizează îndepărtarea părului pe termen lung:
- Electroliza
Utilizează un ac mic și un curent electric ușor cu ajutorul căruia se distrug rădăcinile părului. Electroliza funcționează cel mai bine pe zone mici de piele.
- Îndepărtarea părului cu laser
Așa cum reiese din denumire, această metodă îndepărtează pilozitatea în exces cu ajutorul laserului, funcționează mai rapid și este mai puțin dureroasă decât electroliza. Ai putea să ai nevoie de 4 până la 6 tratamente care au loc la fiecare lună.
La Dr. Leventer Centre, laserul Alexandrite este metoda optimă de îndepărtare a părului nedorit din hirsutism.
Vrei să scapi de hirsutism? Fă-ți o programare la Dr. Leventer Centre și vino să discuți cu specialiștii noștri în endocrinologie și dermatologie. Împreună, vom găsi soluția optimă de tratament.