Keratoza foliculară (denumită și keratoză pilară) sau „piele de găină”, apare sub forma unor mici umflături pe piele, aspre la atingere. Mai exact, acestea sunt acumulări de keratină la nivelul foliculilor piloși.
Când și de ce apare keratoza foliculară?
Cel mai adesea, keratoza foliculară poate să apară pe brațe, coapse și fese, dar poate avea și alte localizări. În perioada adolescenței, poate fi confundată cu acneea, în mod eronat.
Pielea de găină nu este o afecțiune gravă a pielii. Este inofensivă și nu este contagioasă, dar poate fi destul de inestetică, afectând încrederea în sine. Se poate ameliora de la sine odată cu trecerea timpului.
Există anumite probleme de sănătate care cresc riscul de apariție a keratozei foliculare:
- astmul
- pielea uscată
- dermatita atopică
- rinita alergică sezonieră
- ihtioza vulgară
- eczema.
Simptomele keratozei foliculare
Dincolo de aspectul pe care probabil că îl cunoști și tu, cel al „pielii de găină”, keratoza foliculară poate da următoarele simptome:
- senzație aspră la atingere, ca de „șmirghel”;
- se observa mai mult iarna, într-un climat uscat;
- provoacă mâncărimi;
- poate prezenta nuanțe de alb, roșu, violet, rozaliu (pe piele deschisă) sau maroniu (pe piele închisă).
Keratoza foliculară poate să apară oriunde pe piele, cu excepția palmelor și a tălpilor.
- La copii: cel mai adesea apare pe brațe, pe partea din față a coapselor, în zona obrajilor.
- La adolescenți și adulți: apare pe brațe, coapse, fese.
- Unele persoane dezvoltă atât de multe umflături, încât acestea se extind și pe zona gambelor, pe antebrațe.
Diagnostic și tratament
Pentru un bun diagnostic al keratozei foliculare, ar trebui să mergi la dermatolog, în special dacă ești deranjat de simptome. Specialistul îți va examina pielea cu atenție.
Keratoza foliculară nu necesită, în mod special un tratament, dar nu este o idee rea să urmezi unul, dacă tolerezi mai greu pielea uscată și aspectul inestetic pe care umflăturile îl dau pielii tale. Un dermatolog va crea un plan de tratament potrivit nevoilor tale, care ar putea să vizeze:
Reducerea senzației de mâncărime și a uscăciunii pielii
În acest sens, îți va fi recomandată o cremă hidratantă. Multe astfel de produse, destinate tratamentului keratozei foliculare, conțin uree sau acid lactic.
Unguent
Aplică unguentul de două, trei ori pe zi, inclusiv după duș, masând ușor pe zonele afectate.
Exfoliere
Pentru a diminua aspectul umflăturilor, în vederea îmbunătățirii texturii pielii, dermatologul îți va recomanda exfolierea pielii, cu ajutorul produselor speciale.
Eliminarea celulelor moarte
Totodată, medicul ți-ar putea indica un tratament care să elimine celulele moarte ale pielii, în compoziția căruia pot intra anumite ingrediente, precum: acidul alfa hidroxil, acidul glicolic, acidul lactic, un retinoid, acid salicilic, uree.
Pielea ta are nevoie de îngrijire și de atenție. Specialiștii de la Dr. Leventer Centre sunt pregătiți să răspundă acestor nevoi. Fă-ți o programare și scapă de keratoza foliculară, atât de inestetică și deranjantă.