Piele afectată de keratoza pilară

Aspectul pielii tale spune multe despre tine și despre starea ta de sănătate. Apariția unor pete și umflături pe suprafața acesteia poate indica o afecțiune dermatologică precum keratoza pilară. Deși această afecțiune este inofensivă, ea poate avea un efect negativ asupra imaginii tale de sine. 

Ce este keratoza pilară?

Keratoza pilară  este o afecțiune inofensivă a pielii, care provoacă pete uscate, aspre și umflături mici, adesea pe brațe, coapse, obraji sau fese. Această afecțiune nu poate fi vindecată sau prevenită. Totuși, folosirea unor creme prescrise de către un medic dermatolog poate ameliora simptomele afecțiunii și poate îmbunătății aspectul pielii.

Cauze de apariție 

Această afecțiune benignă a pielii este rezultatul acumulării de keratină, o proteină a părului, în pori. Dacă aveți keratoză pilară înseamnă această proteină se înfundă în pori, blocând foliculii în creștere. Ca rezultat, se formează o mică umflătură peste locul unde ar trebui să crească firul de păr. 

Cauza exactă a acumulării de keratină este necunoscută, dar medicii cred că aceasta poate fi asociată cu alte afecțiuni ale pielii precum dermatita atopică și unele boli genetice.

Cum se manifestă keratoza pilară 

Acest tip de keratoză poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă în cazul copiilor. Semnele și simptomele includ:

  • Umflături minuscule nedureroase, de obicei pe partea superioară a brațelor, coapselor, obrajilor sau pe fese;
  • Piele uscată, aspră în zonele cu umflături;
  • Agravarea simptomelor, asociate cu umiditatea scăzută și pielea uscată;
  • Apariția unor bubițe pe suprafața pielii.

Diagnostic

Diagnosticul pentru această afecțiune poate fi pus în urma unui control clinic realizat de către un medic dermatolog. De asemenea, pentru această boală nu este necesară realizare unor teste sau analize de laborator.

Tratament

Simptomele keratozei pilare dispar, în general, odată cu înaintarea în vârstă și nu reprezintă un pericol pentru persoanele afectate. Totuși, dacă te îngrijorează simptomele acestei afecțiuni sau îți dorești ca pielea să fie netedă, medicul dermatolog îți poate recomanda:

Creme pentru îndepărtarea celulelor moarte

Cremele care conțin acid alfa hidroxi, acid lactic, acid salicilic sau uree ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. De asemenea, hidratează și catifelează pielea uscată. În funcție de punctele lor forte, aceste creme (exfoliante topice) sunt disponibile fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă. Acizii din aceste creme pot provoca roșeață, usturime sau iritații ale pielii, așa că nu sunt recomandate copiilor mici.

Creme care previn acoperirea porilor

Cremele cu derivate din vitamina A (retinoizi topici) acționează prin promovarea refacerii celulare și prevenirea blocării foliculilor de păr. Aceste produse pot irita și usca pielea. De asemenea, dacă sunteți însărcinată sau alăptați, medicul dumneavoastră vă poate sugera amânarea terapiei topice cu retinoizi sau alegerea unui alt tratament.

Keratoza pilară nu este o afecțiune care poate pune în pericol viața persoanelor afectate. Cu toate acestea, pielea uscată și umflăturile care apar pe suprafața acesteia pot fi un motiv de anxietate și de disconfort. Specialiștii Dr. Leventer Centre sunt alături de tine și îți vor oferi sfaturile și tratamentele de care ai nevoie pentru a avea grijă de pielea ta.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online