hemangiom la copii pe degetele de la picior

Fiecare parinte isi doreste un copil frumos si sanatos, laserul și hemangioamele la copil sunt subiecte despre care vorbește Dr. Gabriela Dodan. De aceea, orice leziune prezenta pe pielea copilului, fie o pata rosie sau o alunita, atrage atentia mai usor decat un simptom al unei afectiuni interne si stimuleaza parintii sa solicite din timp un consult de specialitate.

Pete rosii, mai ales la nivelul capului si gatului
Initial, hemangioamele se pot prezenta sub forma unor pete rosii discrete sau a unor vase foarte fine grupate, putand fi foarte usor confundate cu o iritatie sau o alergie cutanata, apoi incep sa creasca si sa devina mai proeminente, uneori atingand dimensiuni foarte mari. Perioada de crestere mai rapida se intinde pana pe la 4-6 luni, apoi proliferarea incetineste pana la varsta de 1 an, urmand o involutie lenta pana la varsta de 7-9 ani. Totusi, aproximativ 25% dintre cazurile de hemangiom persista si dupa aceasta varsta. Localizarea de electie este la nivelul capului si gatului, dar se pot intalni oriunde pe trunchi. Sunt mai frecvente la fete decat la baieti intr-o proportie de 3 la 1.

Cand trebuie consultat medicul
Aceste tumori vasculare nu provoaca in general complicatii medicale, insa localizarea lor are un rol important. Cazurile cele mai grave sunt cele in care prezenta leziunilor la nivelul fetei afecteaza functii importante cum ar fi vederea, respiratia, auzul si alimentatia. In aceste situatii, parintii trebuie sa solicite imediat un consult de specialitate pentru a se stabili un tratament adecvat. Alte manifestari care constituie o urgenta sunt ulceratia, sangerarea sau cresterea foarte rapida in dimensiuni. Exista si cazuri in care hemangioamele pot fi prezente atat la nivel cutanat, cat si extracutanat, cu afectarea organelor interne. De obicei, afectarea interna este mai frecventa cand pe piele sunt mai mult de 10 hemangioame, situatie in care se recomanda o investigatie de tip RMN.

Tratament medicamentos, chirurgical sau cu laser
Tratamentul se stabileste de medic pentru fiecare caz in parte si poate fi medicamentos, chirurgical sau cu laser. Medicatia poate fi locala sau sistemica, sub supraveghere medicala continua. Tratamentul chirurgical se prefera mai ales pentru corectia aspectului cutanat dupa regresia hemangiomului, ce poate lasa in urma lui o cicatrice sau un exces de piele, dar poate fi aplicat si situatiilor cu sangerare importanta si desfigurare cosmetica.

„Pata de vin” sau „sarutul ingerului”
O alta leziune vasculara benigna frecvent intalnita este malfomatia capilara, cunoscuta sub denumirile de „port-wine stain”, „pata de vin de Porto”, „pata de somon”, nevus flammeus sau „sarutul ingerului”. Se prezinta sub forma unei pete plane rosii-vinetii, cu margini bine definite, localizata mai des pe fata, dar si pe trunchi sau membre. De obicei, este localizata pe o singura parte a fetei, afectand pleoapa, obrazul si nasul, si mai rar pe ambele parti. Exista si situatii in care pata este asezata pe centrul fetei, intre sprancene, pe varful nasului sau pe buze, situatie in care leziunea dispare de obicei la varsta de 1-3 ani. In afectarile faciale unilaterale sau de trunchi, leziunile nu dispar fara tratament, ba chiar se pot accentua odata cu inaintarea in varsta. Astfel, pe pata vasculara se pot dezvolta noduli vinetii, iar daca leziunea se intinde pe buza si gingii, in timp, aceste regiuni se hipertrofiaza si pot da asimetrie fetei.

Laserul, intervenție non-invazivă sigură
Pentru ambele tipuri deleziuni vasculare, laserul reprezintă un tratament non-invaziv sigur. Aparatul Pulsed Dye Laser folosit in Centrul Dr. Leventer este ultraperformant si poate fi aplicat pe leziunile superficiale si profunde, indiferent de localizarea pe fata sau trunchi, atat pentru copiii cu varsta peste 2 saptamani, cat si pentru adulti. Laserul Dye a fost imbunatatit ca tehnologie, fiind conceput special pentru leziuni vasculare, astfe incat pielea sa nu sufere si sa nu isi schimbe textura si culoarea naturala. Tratamentul laser se bazeaza pe absorbtia luminii doar de cromoforul rosu, adica de oxihemoglobina din sange, si este cunoscut sub numele de terapie bazata pe fototermoliza selectiva. Vasele de sange sunt inchise din aproape in aproape, prin sedinte repetate la interval de 3-4 saptamani, pana la vindecarea completa. Riscurile minime si aspectul normal al pielii dupa efectuarea tratamentului il fac abordarea optima in terapia diverselor anomalii vasculare.

TREBUIE SA STII!
Chiar daca aceste tipuri de leziuni vasculare sunt benigne, atunci cand apar la nivelul fetei au un impact psihologic important, cu un risc de stigmatizare pe viitor, ce ar putea fi o problema atat pentru copii, cat si pentru parinti. Laserul si hemangioamele la copil sunt subiecte de dezbătut cu medicul specialist.

Sursa: Doctorul meu

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online