Lentigo maligna, o formă de melanom in situ (sau la debut), se manifestă prin apariția unei pete maronii pe piele, în special pe zonele expuse îndelungat la soare, precum față, gât sau urechi, cu margini neregulate și suprafață netedă. Dimensiunile acestei pete maronii pe piele pot varia foarte mult, de la cațiva milimetri la câțiva centimetri.
Lentigo maligna este, în majoritatea cazurilor, rezultatul supraexpunerii la soare, cu episoade repetate de arsuri solare, care afectează melanocitele – celulele care produc melanină, pigmentul ce dă culoare pielii. Lentigo maligna apare din cauza înmulțirii necontrolate a melanocitelor în stratul superficial al pielii, lucru care duce la apariția unei tumori. Când celulele invadează straturile profunde ale pielii, lucrurile se complică și nu mai vorbim despre lentigo maligna, ci despre melanom invaziv.
Diagnosticarea petelor maronii pe piele la Dr. Leventer Centre
Lentigo maligna are de obicei o evoluție lentă, în ani, de aceea, de multe ori se confundă cu modificări benigne ale pielii produse de expunerea la soare, precum lentigo solar. Diagnosticarea și tratarea corectă, la timp, în stadiile incipiente ale lentigo maligna sunt foarte importante și previn transformarea în lentigo maligna melanoma, o formă de cancer de piele cu potențial metastatic.
Specialiștii în dermatologie și dermato-oncologie ai clinicii Dr. Leventer Centre din București au expertiza necesară diferențierii petelor maronii inofensive ce apar pe piele de cele caracteristice lentigo maligna, stabilind, în urma consultației și testelor specifice, diagnosticul de certitudine și tratamentul corespunzător.
Investigațiile necesare în cazul apariției de pete maronii pe piele sunt dermatoscopia și biopsia. Dacă rezultatul biopsiei este pozitiv pentru lentigo maligna, se impune excizia chirurgicală a leziunii maronii apărute pe piele, cu margini de siguranță oncologică.
Tratamentul lentigo maligna
Cea mai recomandată tehnică chirurgicală în caz de lentigo maligna – dar și în alte tipuri de cancer de piele în care tumorile sunt localizate pe față, gât, mâini și picioare sau nu au margini clare – este microchirurgia Mohs. Aceasta permite salvarea a cât mai mult din țesutul sănătos, pentru că se îndepărtează straturile de țesut în mod progresiv, țesutul fiind analizat histopatologic în timp real, iar excizarea se oprește când nu mai sunt detectate la microscop celule anormale.
Dr. Leventer Centre este singura clinică acreditată de ASDS (American Society for Dermatologic Surgery) pentru chirurgia Mohs în Europa Centrală și de Est.
Pete maronii pe piele care impun un control dermatologic
Există pericolul ca lentigo maligna să treacă neobservat, prin confundarea petelor maronii pe piele cu pistruii sau cu petele solare, ce apar cu trecerea anilor, mai ales că se manifestă cu predilecție în partea a doua a vieții. Nu amâna controlul dermatologic dacă:
- ai pete maronii pe piele care nu trec când încetează expunerea la soare;
- petele maronii pe piele sunt localizate în special pe nas, obraji, urechi, mâini sau umeri – locurile în care apare cu predilecție lentigo maligna;
- observi modificări ale formei, culorii sau conturului acestor pete maronii pe piele – semn că nu sunt simple pete pigmentare, ci posibil lentigo maligna;
- petele maronii pe piele apar pe fondul unui istoric de expunere „cronică” la soare, de-a lungul vieții.
În cazul tinerilor, petele maronii pe piele asociate cu lentigo maligna pot apărea după o arsură solară acută.
O atenție specială trebuie să acorde apariției petelor maronii pe piele persoanele cu tenul foarte deschis, care sunt predispuse, prin expunerea la soare, la apariția melanomului.
Dacă ai pete maronii pe piele, te așteptăm la Dr. Leventer Centre din București pentru o examinare care să determine natura acestora. În cazul diagnosticării cu lentigo maligna, tratamentul este disponibil în clinică și este asigurat de medici specializați, cu aparatură de ultimă generație. Programează-te acum pentru o consultație.