Pete maronii pe piele, semn de lentigo maligna, Dr. Leventer Centre

Lentigo maligna este o formă de melanom in situ (la debut), care apare de obicei pe pielea expusă la soare, în special pe față. Leziunile, excrescențele, petele maro de pe corp care poartă risc oncologic, dacă sunt depistate la timp, pot fi tratate. 

Cum îl recunoști: pete maronii pe piele, pe față, pe mâini sau în orice altă zonă a corpului. 

Cum se diagnostichează: dermatoscopie și biopsie de piele. 

Cum se tratează: excizie chirurgicală.

 Ce este lentigo maligna?

În cazul acestei afecțiuni dermatologice, celulele maligne de piele (melanocitele, cele care produc melanina și dau culoare pielii) sunt “blocate” în stratul superior al pielii, în epiderm. Când acestea reușesc să invadeze straturile mai profunde ale pielii, dermul și hipodermul, se poate pune diagnosticul de lentigo maligna melanoma, adică melanom invaziv

Anomalia este provocată, ca în majoritatea cazurilor de cancer de piele, de expunerea în exces la razele solare. Prin urmare, lentigo maligna se dezvoltă, cel mai frecvent, pe față (în special pe nas și obraji) și gât. Poate arăta inițial ca o pată maro pe față, care se dezvoltă progresiv și lent, timp de ani, până ce se transformă într-un melanom invaziv, cu potențial metastatic.

Dintre toate subtipurile de melanom, lentigo maligna are o evoluție lentă în timp. De aceea este atât de important controlul dermatologic, și, ulterior, cel dermato-oncologic, specialistul în oncologia pielii fiind singurul care poate să facă diferența dintre petele maronii de pe față și un lentigo maligna. 

Lentigo maligna – diagnostic de certitudine și tratament

Pentru un diagnostic de certitudine, în cazul petelor maronii de pe piele este necesară o dermatoscopie urmată apoi de o biopsie de piele. Fără aceste investigații dermatologice, un lentigo maligna poate trece neobservat. 

Dacă rezultatul biopsiei este pozitiv pentru lentigo maligna, tratamentul recomandat este excizia chirurgicală cu margini de siguranță oncologică.

Atunci când tumora apare pe față, sau când marginile de siguranță nu sunt clare în urma biopsiei, se recomandă microchirurgia Mohs, care salvează cât mai mult din țesutul sănătos (se îndepărtează straturi de țesut în mod progresiv, fiecare este analizat histopatologic în timp real, iar excizarea se oprește când nu mai sunt prezente la microscop celule anormale în țesut). 

Dacă observi apariția unor pete maronii pe piele, pe față, gât sau mâini, mai ales după expunerea excesivă la soare, recomandăm o consultație de dermatologie cât mai rapidă, pentru a exclude un lentigo maligna. Pentru mai multe informații despre sănătatea pielii tale, te așteptăm la Dr. Leventer Centre

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online
Programare online