Mâncărimea de piele sau pruritul, este unul din cele mai frecvente simptome dermatologice. Poate avea o multitudine de cauze, de la alergie alimentară sau de mediu, înțepături de insecte, sau stres. Ca simptom, mâncărimea pielii este prezentă în multe dintre afecțiunile dermatologice. Află ce boli ascunde mâncărimea de piele de la specialiștii în dermatologie de la Dr. Leventer Centre.
Cauzele mâncărimilor de piele
În continuarea articolului veți descoperi principalele cauze care provoacă mâncărimi de piele, dar și ce boli ascunde mâncărimea de piele. De asemenea, veți găsi recomandări de la medicii specialiști pentru a calma sau trata mâncărimea.
Piele uscată
Pielea foarte uscată, care nu este hidratată suficient poate provoca mâncărimi de piele. Dacă remediile încercate acasă precum aplicarea unei creme hidratante, nu funcționează, este recomandată o consultație de dermatologie. În acest caz, pielea uscată poate fi la rândul său un simptom pentru o afecțiune precum dermatita atopică sau psoriazis.
Înțepături de insecte
Când un țânțar te mușcă, cauza mâncărimii de piele este de obicei evidentă, iar mâncărimea tinde să dispară rapid. Când insectele trăiesc și se hrănesc pe piele, mâncărimea de piele poate fi de lungă durată și de necontrolat. Sunt recomandate compresele reci și aplicarea unor unguente și soluții care calmează mâncărimea și erupția.
Alergie
Pielea noastră poate dezvolta o reacție alergică la multe substanțe: praf, polen, substanțe chimice, inclusiv produse alimentare. Pentru a determina ce anume provoacă alergia, implicit mâncărimea de piele, este recomandat un test alergologic.
Alte cauze
Mâncărimi de piele pot apărea și atunci când există un dezechilibru fiziologic sau psihologic în corp, ca simptom în afecțiuni precum hepatita C, diabet, boală renală, boală hepatică, glandă tiroidă hiperactivă sau în boli care afectează sângele, precum limfomul Hodgkin.
Ce boli ascunde mâncărimea de piele?
Ca simptom strict dermatologic, mâncărimea de piele poate ascunde boli precum:
Dermatita atopica
Este o boală inflamatorie cronică a pielii, necontagioasă, cu cauze genetice și reacții imunitare. Se manifestă prin mâncărimi pe piele și înroșirea pielii și necesită un tratament personalizat.
Foliculita
Este o afecțiune care se manifestă prin inflamarea foliculilor părului, ca urmare a unei infecții bacteriene sau fungice. Tratamentul pentru foliculită constă în aplicarea locală de soluții, medicamente sau terapie cu lumină UVB.
Urticarie
O boală de piele care apare spontan. Este de fapt o alergie cutanată care se manifestă sub forma unor pete roz, umflate și catifelate, care provoacă mâncărimi de piele intense. Tratamentul pentru urticare trebuie prescris în urma unui consult dermatologic. Pot fi necesare și teste alergologice.
Psoriazis
Afecțiune dermatologică care se manifestă prin apariția unor leziuni eritematoase, acoperite cu scuame alb-sidefii și uneori mâncărime de piele. Nu există un tratament curativ pentru psoriazis, dar afecțiunea poate fi ținută sub control cu medicamente și terapii.
Dermatita seboreica
Se manifestă prin erupție cutanată roșie, scuame (mătreață) și mâncărimi la nivelul scalpului. Sunt recomandate creme și șampoane ca formă inițială de tratament.
Zona zoster
Zona zoster este o afecțiune virală, care se manifestă inițial prin mâncărime sau durere locală, urmată de o erupție cutanată sub formă de vezicule pline de lichid. Este necesară o vizită la medicul dermatolog pentru stabilirea conduitei terapeutice.
Dacă suferi de episoade de prurit, este important să afli ce boli ascunde mâncărimea de piele și să te prezinți la o consultație de dermatologie pentru a descoperi cauzele care-ți provoacă ție mâncărimi de piele. Pentru o programare de dermatologie clinică, vă așteptăm la Dr. Leventer Centre.