20% dintre pacienții cu coronavirus au manifestări dermatologice. Chiar de la începutul răspândirii noului coronavirus și de la declanșarea pandemiei, autoritățile și instituțiile de specialitate, în principal Organizația Mondială a Sănătății au făcut publice metodele de prevenție
și principalele simptome ale bolii. La simptomele respiratorii, acum, se adaugă și cele dermatologice.
Ce știm despre simptomele bolii Covid-19?
Majoritatea populației știe de săptămâni bune care sunt principalele simptome ale Covid-19. Am fost învățați să fim atenți la temperatura corporală, boala având ca simptom o temperatură de peste 38 de grade. De asemenea, ne-am mutat atenția spre sistemul nostru respirator. Am fost atenți la felul în care tușim, dacă o facem, tusea seacă fiind un simptom al Covid-19. Am fost atenți la felul în care respirăm, problemele de respirație, în special respirația scurtă fiind unul dintre principalele simptome. Știm că din simptomatologia Covid-19 fac parte și problemele digestive (diaree, greață, vomă), durerile abdominale sau durerile musculare, lipsa mirosului sau a gustului.
Mai nou, medicii dermatologi ne atrag atenția și asupra manifestărilor cutanate, la semnele care apar brusc pe piele.
Manifestări dermatologice în boala Covid-19
În ultimele zile, s-a constatat și o serie de manifestări dermatologice prezente la debutul afecțiunii. Sindicatul Național al Dermatologilor-Venerologi din Franța a constatat încă de la finalul lunii martie apariția unor manifestări dermatologice în cazul unor pacienți diagnosticați cu Covid-19, mai ales în cazul adolescenților și adulților tineri.
Dr. Mihaela Leventer consideră că acest fapt nu reprezintă o surpriză, pentru că, în general, “multe afecțiuni virale se manifestă și cu leziuni cutanate, foarte bine cunoscute.”
Simptome dermatologice ale bolii Covid-19
Dr. Mihaela Leventer ne spune la ce manifestări dermatologice trebuie să fim atenți în această perioadă: “Un prim semn de alarmă este aspectul marmorat al pielii, pe care noi, medicii dermatologi îl numim livedo reticularis.” Există persoane care au un aspect marmorat al pielii, în mod normal. În cazul lor, nu poate fi vorba despre un posibil simptom al Covid-19. Dar dacă pielea își schimbă aspectul, prezintă brusc un desen vascular dantelat, reticulat și vinețiu, este necesar să contactați medicul dermatolog. Aspectul marmorat al pielii se instalează cu precădere la nivelul membrelor inferioare, pe coapse și pe gambe.
“Un alt tip de manifestare cutanată corelată cu noul coronavirus este pernioza”. Aceasta este o afecțiune dermatologică care se manifestă prin apariția unor pete sau inflamații eritemato-violacee, care sunt cauzate, cel mai frecvent, de expunerea la temperaturi scăzute. Leziunile provocate de pernioză apar cel mai des pe degetele de la mâini și picioare, pe tălpi și călcâie, pe nas sau urechi. Însă, pot apărea și pe alte zone ale corpului. Fiind o afecțiune asociată cu frigul, cu atât mai mult este un semn de alarmă dacă apare primăvara, când temperaturile sunt cel puțin moderate.
Cum facem diferența între o afecțiune dermatologică și un simptom Covid-19?
Dacă aveți leziuni pe mâini, cel mai probabil sunt un efect secundar al spălatului frecvent pe mâini, sau în cel mai rău caz, o reacție alergică la săpunul folosit. Dacă aveți un diagnostic pentru o afecțiune dermatologică ce precede debutul pandemiei, de asemenea, manifestarea
cutanată nu trebuie interpretată ca un posibil simptom pentru Covid-19. În acest caz, respectați sfaturile și recomandările medicului dermatolog în legătură cu tratamentul prescris și nu ezitați să vă contactați medicul în cazul în care aveți întrebări.
În cazul în care, dintr-o dată, pielea dumneavoastră prezintă manifestări dermatologice, deși în mod normal nu sunteți predispus la ele, contactați medicul de familie sau medicul dermatolog.
Dr. Leventer Centre vă pune la dispoziție serviciul de teledermatologie pentru orice problemă din sfera dermatologiei. Astfel, dacă vi se pare ceva în neregulă cu pielea dumneavoastră, medicul specialist poate să evalueze și să stabilească, chiar din siguranța propriei locuințe, dacă este o manifestare întâmplătoare, care poate fi trecută cu vederea și care nu este periculoasă sau dacă este un semnal de alarmă. Serviciul poate fi accesat aici.
Avem grijă de tine și de pielea ta și de la distanță.