Factori de risc pentru melanom în sarcină

Îmbunătățirea tratamentelor și protocoalelor medicale au făcut ca sarcinile să devină, în prezent, mult mai sigure pentru femei și copiii lor. Cu toate acestea, din nefericire, femeile pot avea probleme de sănătate în timpul sarcinii care trebuie abordate în mod diferit, cu mai multă atenție din cauza faptului că urmează să nască.

Melanomul malign este una dintre afecțiunile care tind să fie mai periculoase în timpul sarcinii. Un studiu din 2016 arată că femeile cu vârsta sub 50 de ani care au avut un diagnostic de melanom malign în timpul sau la scurt timp după sarcină au o probabilitate semnificativ mai mare de a prezenta metastaze. În plus, aceste femei se confruntă, de asemenea, și cu un risc mai mare de recidivă a cancerului de piele, în primii 2-3 ani.

Deși sarcina nu crește riscul de melanom, aceasta schimbă modul în care corpul luptă împotriva cancerului. Astfel, în timpul unei sarcini, există riscul ca sistemul imunitar să nu detecteze la fel de repede celulele anormale deoarece „rolul” său este de a proteja mai întâi fătul.

Diagnosticarea timpurie a melanomului în timpul sarcinii

Supravegherea continuă a alunițelor suspecte este recomandată tuturor persoanelor, indiferent de vârstă sau sex. Deși hormonii produși în timpul sarcinii pot modifica aspectul pielii, asta nu înseamnă că examinarea pielii nu mai este necesară. Dată fiind situația femeilor însărcinate și agresivitatea melanomului, este indicat ca acestea să treacă printr-o examinare periodică a pielii în cursul sarcinii și în primul an de la nașterea bebelușului.

Specialiștii Dr. Leventer Centre recomandă autoexaminarea cu folosirea regulii ABCDE (Asimetrie, Bordura neregulata, Culoare neomogena, Diametru mai mare de 5 mm, Evolutie recenta) pentru a identifica alunițele suspecte.

Tratamentul melanomului în cazul femeilor însărcinate

Când cancerul este detectat devreme, o femeie însărcinată primește de obicei același tratament ca orice alt pacient. În primele etape, tratamentul implică folosirea unui anestezic local, astfel încât dermatologul să poată elimina toate celulele canceroase împreună cu o secțiune de piele cu aspect normal.

Identificarea stadiului unui melanom malign este mai complicată în cazul femeilor însărcinate. Înainte de orice procedură, dermatologul va explica riscurile și beneficiile testării recomandate.

Opțiunile de tratament pentru melanomul avansat vor fi mai limitate. Un tratament care poate fi sugerat este interferonul, aceste injecții fiind considerate sigure în tratarea femeilor însărcinate care au melanom avansat.

Tratamentele cu radiații pot fi, de asemenea, o opțiune, dar acestea sunt de obicei limitate doar în  zona capului și a gâtului. Folosirea radioterapiei în zona pelviană este contraindicată deoarece poate provoca malformații congenitale.

Bebelușii se pot naște cu melanom?

Deși acestea sunt cazuri care apar foarte rar, un copil se poate naște cu melanom. Acest cancer este unul dintre puținele tipuri de cancer care pot traversa placenta. Dacă mama are cancer în stadiu avansat, placenta poate fi verificată pentru melanom atunci când se naște copilul.

Când melanomul este găsit în placentă, copilul ar trebui să fie sub îngrijirea unui dermatolog, care poate urmări semnele de cancer, încă de la debut.

Poți alăpta dacă ai sau ai avut melanom?

Dacă ai avut melanom în timpul sarcinii și a fost tratat cu succes, alăptarea nu ar trebui să reprezinte o problemă sau să fie un motiv de îngrijorare.

Dacă tratamentul melanomului este amânat după nașterea bebelușului, trebuie neapărat să discuți cu medicul dermatolog sau obstetrician înainte de alăptare. Medicamentele trec în laptele matern, iar unele, precum cele utilizate în chimioterapie, pot fi foarte dăunătoare pentru copilul tău.

Monitorizarea post-tratament este esențială

Melanomul, ca alte forme de cancer, poate reveni după ce a fost tratat. În cazul femeilor care au fost tratate de această afecțiune în timpul sarcinii, recidiva poate avea loc la 2-3 ani de la primul trimestru de sarcină.

Dacă ai fost diagnosticată și ai trecut printr-un tratament împotriva melanomului în timpul sarcinii este indicat să stabilești împreună cu medicul dermatolog consultații regulate. În acest fel, vei putea diagnostica și trata din timp o eventuală recidivă a melanomului.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online