melasma-pete-maronii-fata

Petele cafenii pe ten sunt specifice melasmei și reprezintă o problemă de pigmentare a pielii. Melasma este cauzată de cele mai multe ori de probleme hormonale și poate fi tratată cu succes în cabinetul medicului dermatolog. Melasma este mai frecventă în rândul femeilor decât în rândul bărbaților și apare de obicei între 20 și 40 de ani. 

Ce este melasma?

Melasma este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă prin apariția unor pete simetrice, cafenii care pigmentează neomogen fața. Apare cel mai frecvent la nivelul obrajilor, frunții și deasupra buzei superioare. Petele se întind treptat, au margini difuze și tind să se unească unele cu altele. Adesea centrul feței pare mai albicios, golit de pigment. 

Există un risc mai mare de pătare a pielii pentru persoanele care stau mult la soare, la solar sau se bronzează constant intermitent. Persoanele creole, cu un pigment al pielii mai închis, dezvoltă mai ușor melasmă decât persoanele cu piele deschisă la culoare.  

De ce apare melasma?

Cauzele care duc la apariția acestui tip de pete pe piele nu sunt complet elucidate. Pigmentarea care survine este datorată unei producții în exces de melanină de către melanocite (celulele de pigment). Acest exces este preluat de cheratinocite (celulele care alcătuiesc 95% din celulele epidermului) și depozitat în derm. 

Acest proces poate fi provocat de mai mulți factori: 

  • Expunerea în exces la soare – razele UV contribuie la pigmentarea anormală, prin stimularea melanocitelor.
  • Sarcină – creșterea nivelului de progesteron și/sau estrogen provoacă o hiperproducție de melanocite.
  • Tratament hormonal contraceptiv. 
  • Hipotiroidism, tiroidită autoimună. 
  • Anumite medicamente (antiepileptice, anticoncepționale).

În multe cazuri, melasma este cauzată de factori genetici.

Se poate preveni melasma?

Dacă știi că ai în familie cazuri de afecțiuni de piele, printre care melasma, ar fi bine să-ți iei o serie de măsuri de precauție:

  • Adoptă un stil de viață sănătos: renunță la fumat, nu face exces la consumul de alcool sau cafeină, fă mișcare în mod regulat și mănâncă fructe și legume (pentru aport de vitamine și antioxidanți). 
  • Evită expunerea în exces la soare și îngrijește-ți zilnic pielea: exfoliere și hidratare. 
  • Folosește creme de protecție solară pe tot parcursul anului. 

Diagnostic pentru melasmă

Medicii dermatologi pot să diagnosticheze o afecțiune de piele, cum este melasma, doar după criterii clinice. Există peste 3000 de afecțiuni dermatologice, unele cu manifestări identice, însă un medic dermatolog poate să facă diferența dintre ele.

În cazul unor pete pe piele, medicul, în cadrul consultului dermatologic, poate să determine dacă e vorba de melasmă sau altă afecțiune. Confirmarea acestui diagnostic se face prin examinarea pielii sub lampa Wood pentru a stabili adâncimea pigmentării. Biopsia se propune doar în cazurile cu suspiciune înaltă de afecțiune malignă manifestată prin pete cafenii, adică în lentigo malign

Tratament pentru melasmă

După ce primești diagnosticul „melasmă”, este important să urmezi indicațiile medicului dermatolog. Melasma este o afecțiune cutanată care nu dispare spontan, din contră, necesită un tratament mai îndelungat și consecvent. 

Tratament la cabinetul dermatologic

În timpurile noastre, există o serie de proceduri dermatologice, bazate pe tehnologii moderne de estetică medicală, printre care: 

  • Microdermabraziuneprocedură dermatocosmetică neinvazivă, cu ajutorul căreia se  exfoliază celulele moarte ale pielii (stratul superficial). 
  • Peeling superficial – îndepărtarea straturilor superficiale ale pielii cu scopul stimulării regenerării cutanate.
  • Tehnologie IPL – tehnologie non-laser care folosește radiația luminoasă cu lungime de undă controlată pentru tratarea diverselor structuri ale pielii. 

Tratament pentru melasmă la Dr. Leventer Dermato-Estetică 

  • Sylfirm Xcombină terapia cu microelectrozi și radiofrecvență fracționată bipolară.
  • Stellar M22 – sistem cu aplicații multiple, care oferă o abordare holistică în tratamentul melasmei.

Tratament acasă 

Pe lângă tratamentul urmat în cabinetul dermatologic, poți să-ți ajuți pielea acasă, prin: 

  • Aplicarea unei creme cu efect de depigmentare pe bază de retinol – ajută la reînnoirea celulară
  • Folosirea unui produs cosmetic exfoliant (ușor) – elimină celulele moarte de pe piele
  • Folosirea unui produs de fotoprotecție cu factor înalt și pentru UVB și pentru UVA
  • Evitarea expunerii accidentale la lumină, fotoprotecție mecanică cu pălărie. 

Dacă ai pete pe piele specifice melasmei, te așteptăm la Dr. Leventer Centre, unde o echipă de specialiști în problemele pielii te vor ajuta să-ți recapeți strălucirea pielii!

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online