Carcinoamele cutanate sunt bazocelulare sau spinocelulare. Formate prin inmultirea anormala a celulelor bazale, existente in mod natural in epiderm, carcinoamele bazocelulare sunt diagnosticate fie dupa semne clinice ca o leziune relativ recenta care creste in volum si suprafata si care seamana initial cu o vezicula perlata sau un cos, dar care se extinde si uneori se ulcereaza central, fie mai ales dupa criterii histologice. Aceasta inseamna ca pentru diagnosticul de certitudine este necesara biopsia leziunii, aspectul microscopic fiind de maxima specificitate. Majoritatea carcinoamelor bazocelulare cutanate nu pun probleme deosebite, nu metastazeaza decat rareori, in forme deosebit de avansate si agresive, evolueaza lent de-a lungul anilor si daca sunt tratate corect, se vindeca. Citește în continuare articolul nostru pentru a afla ce presupune metoda Mohs pentru tratamentul carcinoamelor cutanate.
Carcinoamele spinocelulare se formeaza prin inmultirea anormala a celulelor spinoase ale epidermului. Se caracterizeaza prin aparitia pe suprafata pielii sau a mucoaselor a unei tumori, adesea ulcerate, care nu are tendinta de vindecare spontana. Adesea observam dezvoltarea acestei tip de tumora pe buza inferioara la fumatori sau la cei cu probleme dentare. Epiteliomul spinocelular este mai agresiv decit cel bazocelular, pentru ca are posibilitatea sa metastazeze.
Ce determina acest tip de cancer cutanat?
Peste 90% din cancerele de piele sint cauzate de expunerea la soare. Restul de 10% apar dupa radioterapie ori dupa o arsura accidentala cu arsenic. Desigur ca pielea alba, fenotip I, II si III, este mai expusa riscului arsurii solare pentru ca nu contine suficienta melanina care s-o protejeze. desi dupa un sezon de plaja pielea pare sa revina la normal pentru ca se duce bronzul, riscul aparitiei cancerului cutanat este tot mai mare. Doar cinci arsuri severe de piele produse in timpul vietii dubleaza riscul de cancer cutanat la maturitate. Deteriorarea produsa de lumina este ireversibila si cumulativa si asa se explica de ce boala apare chiar si dupa ce ani de zile pielea n-a mai fost expusa la soare.
Zonele cel mai frecvent afectate de aceste tumori sint tegumentele fetei, scalpului si spatelui, iar evolutia, desi lenta, poate duce la mutilari incredibile. Daca in tratamentul tumorilor corporale exista suficienta piele sanatoasa in jur pentru inchiderea defectului postoperator, iar cicatricea este acoperita de haine, nu acelasi lucru se intampla cand tumora afecteaza fata. Aici trebuie sa facem economie de tesut si totusi sa indepartam tumora “cu radacini cu tot”. Daca nu o facem, alte noi tumori vor rasari dupa un interval de timp. Ganditi-va la o recidiva tumorala in apropierea ochiului, pe nas sau pe ureche. Retratarea zonei este si mai dificila, deoarece resturile tumorale imposibil de detectat cu ochiul liber pot ramane in straturile profunde musculare, cartilaginoase sau osoase. Riscul de evolutie mutilanta si de deces din cauza difuziunii tumorale sporeste in cazurile de recidiva cu 40%, daca nu se controleaza intraoperator intinderea tumorii, practic celula cu celula. Pentru a fi sigur ca nu au ramas celule canceroase in zona, medicul care face excizia clasica taie o margine de siguranta mult mai mare decit ar fi nevoie in realitate.
Chirurgia Mohs – metodă de tratament
Tratamentul cu cea mai mare rata de succes este chirurgia micrografica MOHS, deoarece permite chirurgului dermatolog sa cartografieze extinderea tumorala. Denumirea ei este de fapt numele inventatorului ei, medicul american Dr. Frederic E. Mohs de la Centrul de Cercetare a Cancerului al Universitatii Wisconsin. Metoda care consta in analiza histologica pas cu pas in timpul operatiei este unica in precizie si da o sansa de vindecare de 99%, cea mai mare din toate metodele posibile.
Avantajul acestei proceduri, utilizata curent de peste 20 de ani in SUA si Europa de vest si din 2007 si in Centrul Dr. Leventer, este ca poate eradica tumora conservand cu precizie tesutul sanatos, totul in anestezie locala si in aceeasi zi de operatie. Pacientul asteapta pana cand analiza histologica efectuata din piesa congelata la Cryostat, confirma cert: tesutul este curat de celule canceroase si se poate trece la inchiderea defectului rezultat prin excizie si la reconstructia cutanata, dupa regulile chirurgiei estetice. Combinand cercetarea histologica a marginilor si profunzimii tumorale, metoda ofera pacientului operat certitudinea diagnosticului in timpul interventiei si cea mai mare sansa de vindecare fara recidiva.
Centrul Dr. Leventer este prima clinica din Romania in care metoda Mohs pentru tratamentul carcinoamelor cutanate, a fost implementata si in care au fost operati un numar mare de pacienti, peste 450 de cazuri rezolvate. In cadrul clnicii exista un laborator modern de histologie cutanata in care lucreaza medici specializati in SUA pentru aceasta procedura. In situatii dificile, nivelul clinicii permite obtinerea opiniilor on-line de la colegi care opereaza in clinici de prestigiu aflate in strainatate.