Micoza unghiei este o afecțiune destul de frecventă, întâlnită în egală măsură în rândul bărbaților și femeilor. Deși nu este o afecțiune severă, care să pună sănătatea în pericol, micoza unghiei poate fi deranjantă prin aspectul inestetic. Netratată la timp, la fel ca o bătătură, poate împiedica mișcarea, dacă este localizată la unghia piciorului sau poate provoca și alte afecțiuni, precum panarițiu.
Ce înseamnă o unghie sănătoasă?
Unghiile oglindesc într-o măsură foarte mare starea noastră de sănătate. O unghie sănătoasă are o suprafață netedă, de culoare roz translucid, este fără pete, uniformă și fără neregularități. Unghia este formată din straturi de cheratină și are ca scop protejarea vârfului degetelor.
Cum arată o unghie cu probleme?
În momentul în care apar modificări de culoare sau modificări de textură unghială putem bănui probleme de sănătate. Spre exemplu, aspectul vinețiu al unghiilor indică probleme de circulație iar unghiile subțiri, friabile și în formă de lingură sugerează anemie sau lipsă de fier sau vitamina B în organism. Aspectul de unghie deformată cu striuri longitudinale sau mici depresiuni punctiforme pe suprafața lamei unghiale precum și desprinderea lamei unghiale la margini sunt semne de psoriazis unghial.
Una din cele mai frecvente probleme ale unghiilor o reprezintă diferitele ciuperci (micoze) luate din mediul înconjurător și care, netratate la timp, provoacă îngroșarea lamei unghiale, durere locală și chiar dificultăți la mers.
Ce este micoza unghiei?
Micoza unghiei sau ciuperca unghiei este cunoscută sub denumirea medicală de onicomicoză. Este o afecțiune care debutează cu apariția unor depozite albicioase sau gălbui sub vârful unghiei de la mână sau de la picior. Dacă infecția este lăsată să avanseze, unghia suportă modificări precum decolorare, îngroșare, fărâmițare sau ruperea unei margini. Unghiile își pierd transparența și sunt greu de tăiat.
De ce apare micoza unghiei?
Cauza cea mai frecventă a înmulţirii ciupercilor la nivelul picioarelor este umezeala permanentă dată de transpiraţia picioarelor. De asemenea, micoza unghiei poate să apară și în urma unei igiene precare a unghiilor sau a unei imunități scăzute. În cele mai multe cazuri, micoza este rezultatul unui tip de ciupercă numită dermatofit, care poate fi luată din mediul înconjurător, inclusiv de la sala de sport sau de la piscină.
Unghiile care au crăpături reprezintă un factor de risc pentru instalarea afecțiunii. Prin crăpături, o ciupercă se poate instala mai ușor și se poate dezvolta într-o infecție. Alți factori precum scăderea circulației sângelui în picioare și un sistem imunitar slăbit pot, de asemenea, juca un rol important în apariția onicomicozei.
Micoza unghiei – principalele simptome
- îngroșarea unghiei;
- albirea unghiei și apoi decolorarea acesteia până la o culoare galben-maronie;
- fragilitatea, fărâmițarea sau ruperea unghiei;
- depozit alb pulverulent sub unghie;
- formarea unei culori închise provocată de bacteriile care se pot asocia micozei;
- desprinderea lamei unghiale de patul unghial;
- miros ușor neplăcut;
Cum tratăm micoza unghiei?
Micoza unghiei se tratează în funcție de gravitatea infecției. Medicul specialist, odată ce a evaluat afecțiunea unghiei în cadrul unei consultații, va putea să prescrie un tratament pe bază de creme sau medicamente. În unele cazuri, poate recomanda folosirea unui lac de unghii cu proprietăți antimicotice.
Ciupercile pielii şi ale unghiilor, cunoscute sub numele de micoze , beneficiază azi de tratamente medicamentoase foarte eficiente. Pacienții care nu au probleme hepatice pot urma o cură medicamentoasă antimicotică, pe parcursul a mai multor luni. Unghia de la picior creşte cu aproximativ 1 mm pe lună, deci tratamentul cu pastile antimicotice trebuie urmat câteva luni la rând până dispare problema. Pacienții care nu pot urma tratamentul medicamentos din cauza unor afecțiuni suplimentare pot urma un tratament local cu laser NdYag sau laser CO2 fracționat până la vindecare. Se face o ședință la 3 săptămâni până când unghia capătă un aspect normal.
Netratată, micoza unghiei poate să necesite intervenție chirurgicală.
La Centrul Dr. Leventer, bolile unghiilor sunt diagnosticate și tratate prin metode moderne. În cadrul clinicii funcționează o unitate de chirurgie unghială, unde există posibilitatea de a efectua biopsii, tratamente ale repliului unghial sau ale degetelor și unghiilor.
Dacă unghiile îți provoacă durere, fă-ți o programare la noi. Vom alcătui pentru un tine un plan de tratament al onicomicozei personalizat, care să dea rezultate optime în cel mai scurt timp posibil.