Micoza unghiei, cunoscută și ca onicomicoză, poate să afecteze deopotrivă unghiile de la mâini și de la picioare. Totuși, infecțiile fungice ale unghiilor de la picioare sunt mai frecvente decât ale unghiilor de la mâini. Află mai multe despre micoza unghiei piciorului și despre metodele prin care poți scăpa de ea, de la specialiștii dr. Leventer Centre.
De ce apare micoza unghiei?
Micoza unghiei este o infecție fungică a unghiilor care provoacă decolorarea, îngroșarea și separarea de patul unghial. Infecțiile fungice ale unghiilor, precum micoza unghiei piciorului, sunt cauzate de mai multe tipuri diferite de ciuperci care trăiesc în mediul înconjurător. Micile fisuri din unghie sau din pielea din jur pot permite acestor germeni să pătrundă în unghie și să provoace o infecție.
Infecțiile fungice ale unghiilor afectează până la 14% din populația generală, dar sunt mai frecvente la adulții în vârstă, de peste 60-70 de ani. De cele mai multe ori, prevalența crescută la adulții în vârstă a micozei unghiei este legată de bolile vasculare periferice, tulburările imunologice și diabetul zaharat.
Micoza unghiei piciorului: factori de risc și simptome
Poți lua micoza unghiei la picior din locurile calde, umede și întunecate, în special atunci când:
- mergi desculț în perimetrul piscinelor;
- folosești un vestiar sau un duș public;
- mergi desculț într-o altă o zonă publică.
Simptomele micozei unghiei la picior includ o unghie, sau mai multe, care sunt:
- îngroșate
- decolorate
- fragile, sfărâmicioase
- deformate
- departate de patul unghiei
- mirositoare
Cum ții la distanță infecțiilor micozele unghiilor de la picioare?
Infecțiile fungice ale unghiilor se dezvoltă atunci când picioarele sunt în mod constant calde și umede. De exemplu, ai un risc mai mare să capeți o micoză a unghiei de la picior dacă porți adidași pentru o perioadă lungă de timp sau alte încălțări care îți mențin picioarele fierbinți și transpirate.
Pentru a preveni micoza unghiilor la picioare îți recomandăm să:
- îți păstrezi picioarele curate și uscate;
- porți șosete curate în fiecare zi;
- porți flip-flops în dușurile de la sala de sport sau de la piscină;
- arunci pantofii vechi;
- eviți purtarea pantofilor care nu lasă piciorul să respire;
- nu folosești prosoapele altor persoane;
- nu porți pantofii altor persoane;
- nu împrumuți unghiere, clești, forfecuțe și alte accesorii pentru unghii;
- atunci când vizitezi un salon de manichiură, asigură-te că salonul își sterilizează instrumentele (foarfecele de unghii, foarfecele etc.), ca să nu faci micoza unghiei.
Diagnosticul și tratamentul micozei unghiei
Pentru a afla dacă ai micoza unghiei la picior, un dermatolog îți examinează unghiile și pielea din apropiere. Este important să îți verifice cu multă atenție și pielea, deoarece micoza se poate răspândi la țesuturile apropiate.
- Este posibil să ai deja o infecție a pielii cauzată de micoză, cum ar fi piciorul atletului.
- Pentru a scăpa de infecție și de micoza unghiei, va trebui să tratezi toate zonele infectate.
- Înainte de a da diagnosticul, dermatologul poate lua și câteva probe, ca de exemplu de sub o unghie, sau tăierea unei părți din unghie și răzuirea unei zone de piele.
- Într-un laborator, aceste mostre pot fi examinate la microscop pentru a afla ce determină problema.
- Dr. Leventer Centre are propriul laborator în care specialiștii pot investiga cauza apariției micozei unghiei, precum și a multor alte afecțiuni cutanate.
- După testele de laborator, specialistul poate să prescrie un tratament antifungic.
Tratamentul micozei unghiei piciorului
Micoza unghiei poate fi dificil de vindecat, iar tratamentul are cel mai mare succes atunci când este început din timp. De cele mai multe ori, infecțiile fungice ale unghiilor, precum micoza unghiei, nu dispar de la sine, iar cel mai bun tratament este reprezentat de pastilele antifungice.
Poate dura de la câteva luni până la un an pentru ca micoza unghiei să dispară.
Un specialist în sănătatea pielii (dermatolog) îți va explica opțiunile de tratament pentru micoza unghiei. Printre acestea se numără:
- Medicamente antifungice orale, pentru pacienții care nu au probleme cu ficatul.
- Medicamente topice care se pot aplica direct pe unghie. Medicamentul tratează micoza unghiei piciorului în timp. Medicamentele topice sunt mai eficiente atunci când sunt asociate cu medicamente orale.
Dacă aceste tratamente nu se pot realiza sau nu sunt eficiente, micoza unghiei piciorului poate fi tratată cu ajutorul tehnologiei laser.
- Tratament cu laser: la dr. Leventer Centre, recomandăm pacienților un tratament local modern, cu laser NdYag sau laser CO2 fracționat, pe care pacienții îl pot face până când micoza unghiei dispare.
- Dermatologul va direcționa o serie de fascicule laser de înaltă tehnologie către unghia de la picior pentru a trata micoza. Se recomandă o ședință la trei săptămâni, până la dispariția completa a micozei.
Din păcate, chiar și după tratament, micoza unghiei picorului poate reveni. Acest lucru este mai frecvent la persoanele care au afecțiuni precum diabetul, care le fac mai predispuse la infecții fungice ale unghiilor. Dacă observi că micoza unghiei a revenit, contactează specialistul.
Ai remarcat semnele și simptomele micozei unghiei de la picior? Fă-ți o programare rapidă la dr. Leventer Centre și nu lăsă afecțiunea să evolueze.