Internetul, mass-media, cărțile (de specialitate sau nu) oferă acces la toate informațiile de care avem nevoie pentru a înțelege și a ne proteja de cancerul de piele. Cu toate acestea, există o mulțime de site-uri care răspândesc mituri pe care, dacă alegem să le credem, ar putea să ne pună viața în pericol.
Dr. Anca Stanciu, medic specialist dermatolog acreditat ASDS în microchirurgie Mohs la Dr. Leventer Centre, ne arată care sunt cele mai populare mituri legate de cancerul de piele și, mai ales, în ce măsură sunt adevărate sau false.
Nu petrecem timp afară, deci nu suntem în pericol
Efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete asupra pielii sunt corelate cu timpul petrecut afară, la soare, dar și cu intensitatea UV. Chiar și expunerea sporadică la lumina solară, ca de exemplu din timpul unei scurte plimbări sau când ne aflăm la volan, poate crește riscul ca celulele pielii să fie afectate, mai ales dacă indicele UV este crescut. Limitarea expunerii neprotejate la soare este cheia reducerii riscului de a dezvolta o formă de cancer de piele.
Bronzul artificial este mai sigur decât bronzul la plajă
Expunerea la razele ultraviolete, naturale, ale soarelui, sau folosite de paturile de bronzat, produce efecte iremediabile asupra pielii, de la melasmă, riduri fine si îmbătrânirea prematură până la apariția cancerului de piele. Bronzul artificial se dovedește a fi extrem de periculos, motiv pentru care dermatologii recomandă evitarea acestuia. Alternativa sănătoasă este folosirea cremelor autobronzante și evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete.
Persoanele care se bronzează ușor, dar nu au suferit arsuri solare, nu vor face cancer
Creșterea expunerii la raze UV determină creșterea concentrației de melanină în încercarea de a proteja pielea de noi daune. Persoanele șatene sau brunete, cu ochi închiși la culoare, au pielea în mod natural protejată, astfel că expunerea de scurtă durată la soare, de cele mai multe ori nu produce arsură solară ci, mai curând, bronz. Însă, simpla apariție a bronzului este un indicator al faptului că pielea încearcă să se protejeze de soare și de efectele nocive ale acestuia. Se spune că pielea are memorie. Fiecare expunere la soare contează. Pe termen lung, expunerea cumulată este cea care crește riscul apariției de carcinoame.
Alunițele suspecte pot fi îndepărtate înainte de a deveni periculoase
O aluniță care și-a schimbat forma, culoarea sau mărimea este un semnal de alarmă și poate fi un indicator al apariției unui cancer de piele. Foarte important: doar un medic dermatolog poate stabili dacă o leziune este un semn neobișnuit este cancer.
Din fericire, un consult dermatologic anual este suficient pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea din timp a cancerului de piele și a altor afecțiuni care prezintă simptome asemănătoare. În plus, autoexaminarea pielii este foarte importantă pentru un diagnostic timpuriu.
Protecția solară trebuie folosită doar în zilele însorite
Chiar dacă nu putem vedea soarele cu ochiul liber, asta nu înseamnă că razele UVA și UVB nu ajung la nivelul pielii noastre. Chiar și în zilele cu nori există riscul ca aceste raze să afecteze celulele pielii sau ale ochilor, uneori cu consecințe pe termen lung. Persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt vulnerabile chiar și când indicele UV este scăzută, din acest motiv măsurile de fotoprotecție nu trebuie să lipsească.
Contează să aplici protecția solară, nu cât și cum
Acest mit se dovedește deosebit de periculos și asta deoarece folosirea incorectă a produselor SPF ne induce un fals sentiment de securitate. Este recomandată o nouă aplicare a unui strat de protecție solară la fiecare două ore petrecute în aer liber. Atunci când participăm la activități în aer liber, cand facem efort fizic, transpirăm sau înotăm, protecția pe care cremele solare ne-o oferă se reduce, astfel este indicată refacerea mai frecventă a stratului antisolar.
Cancerul de piele afectează doar persoanele în vârstă
Statisticile arată că melanomul este cea mai frecventă formă de cancer în rândul tinerilor cu vârste între 25 și 29 de ani. În plus, femeile cu vârste între 15 și 29 de ani tind să fie diagnosticate mai des în comparație cu bărbații din același interval de vârstă.
Indiferent de vârsta, este recomandată examinarea regulată a pielii acasă sau în cadrul unui control de specialitate. Diagnosticat din timp, un cancer de piele poate fi tratat și vindecat.
Doar radiațiile UVB ne afectează pielea
UVB sunt asociate cu apariția arsurilor solare, astfel că efectul lor asupra pielii este resimțit imediat după expunerea la soare. UVA joacă un rol mai important în fotoîmbătrânirea cutanată, adică în apariția ridurilor fine, a modificărilor de culoare ale pielii și în pierderea elasticității cutanate. Atât UVA, cât și UVB afectează pielea, putând produce, în cele din urmă, cancer de piele. Este indicată folosirea unei protecții solare cu spectru larg, împotriva ambelor forme de radiații.
Iarna nu trebuie să ne protejăm de razele solare
În general, asociem arsurile solare cu timpul petrecut la plajă. Așadar n-avem cum să facem cancer de piele decât în urma expunerii la soare de pe timpul verii, nu? Nu. Din nefericire, daunele produse de razele ultraviolete sunt la fel de semnificative și iarna.
Este de dorit ca protejarea pielii de razele solare să fie o rutină pe care o urmăm indiferent de anotimp. Din fericire, în timpul iernii, mare parte din pielea noastră este acoperită. Cu toate acestea, este indicat să avem grijă de ochi și piele, întrucât zăpada reflectă până la 80% din ultraviolete.
Persoanele cu pielea închisă la culoare nu fac cancer de piele
Deși persoanele a căror piele are un conținut mai mare de melanină prezintă un risc mai mic de a suferi de cancer de piele, trebuie subliniat faptul că acest risc nu este niciodată zero. Este recomandată urmarea sfaturilor de protejarea a pielii, indiferent de nuanța acesteia.
Este vital să alegem corect sursele de informare din sfera medicală. Uneori, acestea pot face diferența între viață și moarte. Un simplu consult dermatologic de rutină oferă toate informațiile corecte de care aveți nevoie pentru o piele sănătoasă și frumoasă.