Pielea este un indicator al stării noastre de sănătate și o parte importantă a imaginii de sine. Simptomele unei afecțiuni precum psoriazisul pot avea un impact major asupra calității vieții și, în cele din urmă, și asupra duratei acesteia.
Atunci când vorbim despre psoriazis, la fel ca în cazul altor boli, de-a lungul timpului, informația medicală a fost transformată în mituri, mai ușor de transmis mai departe și de înțeles. Din nefericire, astfel de mituri pot construi o imagine inexactă sau chiar greșită a problemelor cu care se confruntă pacienții cu psoriazis, devenind o piedică în obținerea îngrijirilor și tratamentelor adecvate.
Mit 1: Stresul poate cauza psoriazis
Stresul nu cauzează psoriazis, dar poate declanșa o criză. Răspunsul imunitar al organismului la stres este același care declanșează simptomele psoriazisului. Unele studii spun că stresul poate împiedica medicamentele să funcționeze cât de repede ar trebui. Meditația, exercițiile fizice regulate și alte tehnici de relaxare te pot ajuta să îți păstrezi calmul și să limitezi riscul de erupție.
Mit 2: Apa fierbinte tratează simptomele
Deși o baie sau un duș cald sunt recomandate pentru a reduce tensiunea și stresul cu care ne confruntăm zi de zi, pentru persoanele cu psoriazis este recomandată o reducere a temperaturii apei. Pielea se usucă în apă fierbinte, ceea ce poate accentua senzația de mâncărime. Încercați apă rece, pachete de gheață și loțiuni ținute la rece pentru a-ți calma pielea.
Surprinzător, dar oțetul de mere poate ameliora senzația de mâncărime la nivelul capului. Pentru a obține acest efect, este recomandată amestecarea, în proporții egale, a apei și oțetului. Cu toate acestea, nu este indicată folosirea acestui remediu dacă scalpul este crăpat sau are răni deschise.
Mit 3 : Activitatea fizică este periculoasă
În mod greșit, multe persoane consideră că activitatea fizică este periculoasă pentru cei care suferă de psoriazis. Adevărul este că activitatea fizică intensă poate reduce erupțiile și este benefică pentru inimă și starea generală de spirit.
Mit 4: Fertilitatea are de suferit din cauza psoriazisului
Femeile cu psoriazis pot avea o sarcină sănătoasă, normală. În unele cazuri, este posibil ca simptomele să se agraveze, în timp ce în altele simptomele se pot ameliora. Dat fiind faptul că evoluția psoriazisului variază de la caz la caz, este recomandată o vizită la dermatolog înainte sau la scurt timp după ce ai rămas însărcinată.
Miturile pot fi o modalitate la îndemână prin care să înțelegem lumea din jurul nostru. Cu toate acestea, atunci când vorbim despre psoriazis, simptomele acestei boli și sfaturile pentru a duce o viață normală este recomandat să programăm un consult dermatologic și să cerem sfatul unui specialist.