Îngrijirea corectă a pielii

Pielea este cel mai mare și cel mai expus organ al nostru, iar de-a lungul timpului au apărut și au căpătat popularitate o mulțime de mituri despre cum putem avea grijă de aceasta. Aceste povești sunt o modalitate la îndemână pentru a transmite informații de la o generație la alta dar pot fi periculoase uneori. Iată câteva din cele mai cunoscute mituri despre piele. 

Îngrijirea pielii este scumpă

Atunci când ne gândim la produsele de îngrijire, ne putem imagina că produsele scumpe tind să aibă cele mai bune rezultate, menținându-ne pielea tânără și frumoasă. 

Mare parte din problemele pielii sunt asociate cu expunerea la lumina solară. Astfel, folosirea unor creme de hidratare cu prețuri rezonabile și a unor produse cu factor SPF pot oferi aceleași rezultate precum produsele scumpe.

Trebuie să bem apă pentru a ne hidrata pielea

Acest mit este parțial fals și parțial adevărat. Mai exact, apa pe care o consumăm ne hidratează organismul, iar asta se reflectă și asupra pielii, cel mai mare organ. Totuși, nu există studii care să demonstreze impactul apei pe care o bem strict asupra pielii, cu excepția insolației sau deshidratării severe.

Săpunul antibacterian este ideal pentru piele

Acest mit este cât se poate de fals. Microbiomul de pe suprafața pielii este necesar pentru sănătatea acesteia, iar folosirea unor produse antibacteriene pe întreaga suprafață a pielii poate pune în pericol echilibrul Ph-ului. 

Acneea de pe față este cauzată de murdărie

Deși este fals, acesta este unul dintre cele mai populare mituri legate de acnee. Apariția coșurilor este cauzată de fluctuațiile hormonale, de excesul de sebum și de porii acoperiți cu celule moarte sau bacterii. 

Ciocolata cauzează acnee

Acesta este un mit. Consumul de ciocolată sau al altor dulciuri nu cauzează acnee. În cazul acestei afecțiuni, predispozițiile genetice, sebumul în exces, pielea moartă și bacteriile determină apariția coșurilor.

Expunerea la lumină solară este periculoasă

Mitul că lumina solară este periculoasă pentru pielea noastră este pe jumătate adevărat și pe jumătate fals. Perioada de expunere este cea care determină dacă lumina UV este periculoasă pentru pielea noastră. Astfel, dacă ne expunem în mod controlat, putem avea parte de beneficiile legate de sintetizarea vitaminei D și de proprietățile antiinflamatorii.

Cu toate acestea, beneficiile luminii solare trebuie puse în balanță cu riscul de a dezvolta cancer de piele și alte probleme dermatologice. Pentru a ne bucura de soare în siguranță este recomandată folosirea produselor SPF și evitarea expunerii la orele amiezii.

Spray-urile bronzante protejează împotriva razelor UV

Acest lucru este adevărat în măsura în care, în formula spray-ului, se află substanțe care protejează pielea de raze UV. Din această cauză, este recomandat să citim cu atenție etichetele acestor produse și să nu le folosim ca alternativă la produsele de protecție solară.

Vitamina E elimină cicatricile

De-a lungul anilor mulți cercetători au studiat efectele vitaminei E asupra pielii, însă rezultatele acestora sunt neclare. Folosirea acestei vitamine pentru îndepărtarea cicatricilor de pe piele nu este un tratament recomandat, în mod frecvent, de către dermatologi.

Produsele „naturale” sunt mai bune pentru piele

Acest mit tinde să fie fals și asta deoarece pe eticheta multor produse poate scrie „natural”, fără a lua în calcul substanțele din compoziție și/sau eficiența acestora. În această situație, este indicat să citim etichetele și să cerem de la specialiști mai multe informații despre substanțele pe care le folosim pentru pielea noastră.

Rănile au nevoie de aer pentru a se vindeca

Ne aflăm în fața unui mit foarte vechi, care este fals. În realitate, rănile au nevoie de un mediu curat și umed pentru a se vindeca, mai ales în primele faze ale procesului de vindecare. Pe măsură ce o rană adâncă se vindecă și s-au format țesuturile conjunctive și vasele  de sânge, aerul poate accelera procesul.

Exfolierea zilnică a pielii este benefică

Exfolierea pielii este procesul de îndepărtare a celulelor moarte de la suprafața acesteia. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unui instrument de exfoliere, a unor suprafețe granulate sau a unor substanțe chimice.

Atunci când este realizată zilnic, există riscul ca procesul de exfoliere să dăuneze pielii. 

Miturile, prin natura lor, reușesc să supraviețuiască și să se perpetueze din generație în generație, de la o persoană la alta. Atunci când vorbim despre îngrijirea pielii sau diferitele probleme dermatologice, miturile pot fi extrem de periculoase. Pentru sănătatea noastră, este recomandat să cerem sfaturi și ajutor de la un specialist. Medicii dermatologi de la Dr. Leventer Centre îți sunt alături și îți vor oferi informațiile și tratamentele de care ai nevoie.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online