Neoplazie peniană premergătoare de cancer penis

Neoplazia intraepitelială peniană reprezintă o afecțiune premalignă ce afectează pielea și mucoasa genitală masculină, care are potențial de a se transforma într-o formă invazivă de cancer, intitulată carcinom spinocelular. Cu alte cuvinte, este etapa cea mai timpurie a carcinomului spinocelular penian, cunoscută și sub denumirea de carcinom in situ, eritroplazia Queyrat sau boala Bowen.

Ce este neoplazia peniană și de ce apare? 

În cazul neoplaziei apar modificări de natură malignă la nivelul celulelor din stratul superficial al pielii sau mucoasei peniene. Pe măsură ce avansează, celulele canceroase încep să invadeze structurile mai profunde ale penisului, acesta fiind momentul de tranziție într-un cancer de penis.

Transformarea malignă a celulelor este determinată de infecția cu virusul HPV sau de existența unor afecțiuni inflamatorii cronice de tipul lichenului scleroatrofic. Alți factori de risc implicați în apariția neoplaziei peniene sunt: 

  • vârsta de peste 50 ani
  • fumatul
  • lipsa circumciziei
  • fimoza
  • igiena locală precară.

Infecția cu HPV este estimată la a fi responsabilă pe aproximativ 60-80% din cancerele de penis, iar cele mai comune subtipuri oncogene implicate sunt subtipurile 16 și 18.

Din categoria afecțiunilor inflamatorii cronice care se pot transforma într-o neoplazie intraepitelială peniană, lichenul scleroatrofic ocupă locul principal. Se manifestă la bărbații necircumscrisi prin apariția unor zone albe, atrofice în zona prepuțului, ce pot evolua spre fimoză și stenoză meatală. Netratat, acesta se estimează ca are o rată de transformare malignă de 12.5%.

Cancer penian simptome 

Din punct de vedere clinic, neoplazia intraepitelială peniană se dezvoltă fără să producă simptome, iar primele semne care apar sunt modificări discrete ale glandului și prepuțului.  Acestea pot include: 

  • modificarea culorii, aspectului și texturii mucoasei sau pielii penisului
  • apariția unor zone reliefate roșiatice, acoperite uneori cu scuame și cruste. 

Neoplaziile se pot dezvolta oriunde la nivelul zonei genitale, majoritatea însă apar la nivelul glandului și prepuțului la bărbații necircumciși. Atunci când se dezvoltă la nivelul prepuțului, apare dificultatea la decalotarea penisului, adică fimoza.

Deoarece aspectul neoplaziei, mai ales la debut, este discret și nespecific, aceasta poate să nu fie evidentă la prima examinare și ușor confundată cu o infecție fungică de tip candidoză genitală  sau cu o infecție bacteriană. Persistența leziunii în pofida tratamentului antifungic sau antibiotic va ridica însă suspiciunea acestei afecțiuni și va impune necesitatea realizării unei biopsii cutanate. Aceasta va pune diagnosticul de certitudine și va indica și subtipul histologic de PIN.

Tratament neoplazie peniană  

Rata de progresie și transformarea neoplaziei peniene în carcinom spinocelular este de obicei lentă, iar dacă este depistată în fază incipientă, poate fi vindecată prin tratament corespunzător. Opțiunile de tratament ale PIN sunt variate și includ tratamentul chirurgical, laserul ablativ, sau tratamentul  topic.  Alegerea metodei optime trebuie să vizeze eradicarea bolii și în același timp limitarea mutilării peniene, iar pentru aceasta se va ține cont de tipul și localizarea leziunii, preferința pacientului, complianța la tratament.

Spre exemplu, tratamentul chirugical, deși are șansele cele mai mari de vindecare, poate produce prejudicii cosmetice și funcționale importante, de aceea indicațiile sale sunt limitate pentru leziuni ce nu afectează structuri anatomice importante. O alternativă la tratamentul chirurgical este tratamentul cu laser ablativ, care permite în mod eficient tratarea țesutului afectat și în același timp conservarea celui sănătos, fiind astfel de un real folos pentru leziunile situate la nivelul glandului. Acest tratament se poate asocia cu circumciza atunci când există afectare și pe zona de prepuț.

Tratamentul local pe bază de creme chimioterapice au utilitate limitată, fiind utilizate atunci când celelalte opțiuni terapeutice nu sunt disponibile sau agreate.

Dacă ai un diagnostic de HPV sau observi modificări de culoare, textură sau aspect la nivelul mucoasei sau pielii din jurul penisului, e posibil să fie vorba de neoplazie peniană. Vino la o consultație de dermatologie la Dr. Leventer Centre înainte ca neoplazia să devină cancer de penis.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online