omida pe piele

Odată cu venirea verii, problemele de piele provocate de insecte apar și ele. Vara există riscul înțepăturilor de țânțar, ale tigrului platanului, de albine, viespi, păienjeni dar și a erupțiilor provocate de omizi sau căpuşe. Se poate întâmpla după o zi petrecută în parc, la ștrand, la o plimbare în pădure sau alte locuri înverzite. Uneori sunteți conștienți de acest contact pentru că vedeți omida pe piele, alte ori vă treziți cu o erupție fără să știți de unde provine.

De ce este omida periculoasă pentru piele?

Există peste 150.000 de specii de omizi din familia Lepidoptera, dar doar câteva au efecte nocive asupra oamenilor. Lepidopterism este numele folosit pentru o serie de reacții cutanate provocate de contactul cu larva unei omizi. Principalele manifestări clinice în urma contactului cu o omidă sunt reacțiile locale sub formă de bubiţe roşii grupate, însoţite de usturime şi hipersensibilitate locală.

Unde și cum atacă omizile

În funcție de reacțiile provocate și tratamentul necesar, consecințele contactului cu o omidă sunt împărțite în trei grupe:

  1. Reacții la înțepături. Nu toate omizile înțeapă, dar cele care o fac provoacă o reacție pe piele de scurtă durată, dar dureroasă, datorată veninului din țepi. În cele mai multe cazuri, înțepătura unui omizi are loc pe zonele expuse și ușor accesibile ale corpului, precum gât, brațe, mâini sau picioare. Principalele simptome includ apariția unor bubițe grupate, roșii, care pot produce o senzație de usturime sau mâncărime sau o durere “arzătoare”, asociată cu o băşicuţă, pustulă sau papule roșii apărute în locul înțepăturii. Durerea resimțită persistă câteva minute sau câteva ore. În alte cazuri, durerea poate fi una radiantă, locația înțepăturii se umflă, și victima poate experimenta dureri de cap, frisoane, febră sau stări de greață.
  2. Reacții de hipersensibilitate. Omizile care provoacă acest gen de reacții sunt “păroase”, perii lor funcționând ca un scut protectiv împotriva primejdiilor din mediul înconjurător, inclusiv a omului. Reacțiile adverse se produc fie în urma contactului direct cu o omidă, fie în urma contactului cu perii transportați de vânt sau căzuţi accidental pe prosoape sau haine și care provoacă instalarea simptomelor specifice, chiar și fără un contact direct. Perii foarte subțiri ai omizii intră în piele și o cantitate infimă de alergen proteic atacă sistemul imunitar, care se protejează printr-o reacție alergică. Principalele simptome ale contactului cu perii de la o omidă sunt bubiţe roşii grupate care provoacă mâncărime şi care se instalează la câteva minute sau ore după contact și pot dura câteva zile. Zonele corpului cele mai expuse sunt mâinile, picioarele, gâtul și fața.
  3. Diateză hemoragică. Este produsă doar în urma contactului cu un anumit tip de omizi, cele din specia Lonomia, care pot fi găsite în America de Sud (Brazilia).

 Ce faci în urma contactului cu o omidă?

Din fericire, în majoritatea cazurilor, înțepătura unei omizi sau contactul cu perii ei nu provoacă consecințe grave. Este suficient să scuturați bine hainele cu care ați fost îmbrăcați și apoi să le spălați. Pe piele se poate aplica o compresă rece, un cub de gheață sau apă termală răcită. Apoi, medicul dermatolog poate recomanda un antialergic și, în funcție de diagnosticul pe care l-a stabilit, va prescrie o cremă cu cortizon pentru a reduce rapid erupția. Bubiţele grupate nu trebuie confundate cu zona zoster, care necesită un tratament diferit, prin urmare ochiul specialistului este foarte important în diagnosticarea corectă.

Dacă ți-a apărut o erupție pe piele și nu știi de ce, mergi la medicul dermatolog pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online