Ce este microchirurgia Mohs?

Microchirurgia Mohs este soluția potrivită pentru tumorile cancerigene de tip bazocelular sau spinocelular de la nivelul feței, scalpului, zonei genitale, aparatului unghial, degetelor și gambelor.

Dr. Leventer Centre este singura clinică din Europa Centrală și de Est acreditată în microchirurgia Mohs.

Peste 90% din cancerele de piele sunt cauzate de expunerea la soare. Pielea albă, fenotip I, II și III, este mai expusă riscului arsurii solare pentru că nu conține suficientă melanină care să o protejeze.

Doar 5 arsuri severe de piele produse în timpul vieții dublează riscul de cancer cutanat la maturitate. Deteriorarea produsă de lumină este ireversibilă și cumulativă, astfel explicându-se de ce boala apare chiar și după ce ani de zile pielea nu a mai fost expusă la soare.

Avantajele microchirurgiei Mohs

„Cancerul de piele poate fi tratat dacă este depistat la timp, dacă pacientul ajunge să urmeze exact tratamentul de care are nevoie. Evoluția tehnicilor chirurgicale și a tehnologiei medicale este fabuloasă de la an la an, dar ce e și mai îmbucurător este că așa cum am remarcat în ultimii ani, românii sunt din ce în ce mai informați, vin la dermatolog mult mai des decât o făceau în trecut și au mai multă deschidere față de educația medicală” – Dr Mihaela Leventer, fondator Centrul Dr Leventer .

Microchirugia Mohs, practicată în exclusivitate în România la clinica Dr. Leventer Centre, este o procedură dermato-oncologică prin care se tratează cazurile severe de cancer de piele de tip non-melanom.

Procedură dezvoltată încă din anii ’30 ai secolului trecut de către doctorul Frederic E. Mohs, de la Centrul de Cercetare a Cancerului al Universității Wisconsin, microchirurgia Mohs este, la momentul actual, cea mai avansată și eficientă tehnică chirurgicală pentru excizia unei tumori canceroase de la nivelul pielii.

Carcinomul cutanat este un tip de cancer de piele integrat în categoria tumorilor non-melanocitare. Principalele tipuri sunt carcinomul bazocelular și carcinom spinocelular sau cu celule scuamoase. În anul 2017, Organizația Mondială a Sănătății estima că sunt între 2 și 3 milioane de oameni la nivel mondial diagnosticați cu cancer de piele de tip non-melanom. Carcinomul nu este la fel de periculos pentru viață ca melanomul, dar este mult mai frecvent. Cu cât este depistat mai devreme, cu atât sunt șanse mai mari să fie vindecat.

Ce este carcinomul pe piele și când apare?

Carcinomul cutanat este o tumoră malignă care se formează în celulele epiteliale. În cele mai multe cazuri, carcinomul de piele (cutanat) este provocat de expunerea excesivă la razele UV, care provoacă mutații la nivel celular, determinând apariția unor celule noi, anormale, cancerigene, care se înmulțesc într-un ritm rapid, necontrolat și alarmant.  

Un carcinom se dezvoltă pe piele cu precădere în zonele expuse în exces la soare, dar există și cazuri în care un astfel de cancer se dezvoltă în zone nevăzute de soare. În astfel de situații, carcinomul poate să aibă o cauză genetică sau să apară în urma expunerii la radiații (inclusiv radioterapie).  

Orice leziune sau excrescență care apare subit pe piele, crește în dimensiuni și persistă trebuie evaluată fără întârziere de medicul dermatolog.

Tipuri de carcinom de piele

Carcinomul bazocelular

tumora se extinde lent în zona afectată formând un țesut cu aspect anormal. Metoda de diagnostic pentru acest tip de carcinom cutanat este dermatoscopia, urmată de o biopsie a leziunii suspecte.  

„În acest moment, 80% dintre cazurile de cancer de piele depistate la nivel mondial sunt cazuri de carcinom bazocelular, iar numărul pacienților diagnosticați cu această afecțiune este în continuă creștere” – Dr. Anca Stanciu, medic primar dermatologie în cadrul Dr. Leventer Centre.

Carcinomul spinocelular sau cu celule scuamoase

Se mai numește carcinom scuamocelular sau cu celule scuamoase și  este o formă de cancer de piele care se dezvoltă în celulele scuamoase din straturile mijlocii și superioare ale epidermului. Dacă nu este tratat la timp, acest tip de carcinom de piele poate metastaza. Diagnosticul se pune în urma unei biopsii shave, însă uneori pot fi necesare și teste de imunohistochimie.  

„Carcinomul spinocelular este al doilea ca incidență între cancerele de piele și este totodată foarte răspândit pe pielea albă expusă factorilor de risc.” – Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatologie și fondatorul Dr. Leventer Centre.

Tratament pentru carcinomul de piele prin microchirurgia Mohs

Cel mai important lucru de care trebuie să ținem cont în tratarea unui cancer cutanat este timpul. Deși carcinomul nu are o viteză de metastazare la fel de mare ca melanomul, tratamentul trebuie efectuat din timp, pentru a nu permite leziunilor să crească și să invadeze structuri profunde ale pielii.  

La Dr. Leventer Centre am implementat microchirurgia Mohs ca metodă de tratament pentru carcinomul de piele, în ambele sale forme – carcinomul bazocelular și carcinomul scuamocelular.

Ce este microchirugia Mohs?

Excizia Mohs este un tip de chirurgie care permite îndepârtarea tumorii canceroase și verificarea țesuturilor din jurul ei în același timp. În timpul operației, chirurgul dermatolog îndepărtează leziunea împreună cu o margine de siguranță de țesut de 1 milimetru. Probele sunt examinate în laboratorul de anatomie patologică – medicul dermatopatolog verifică dacă în marginea de siguranță mai sunt sau nu prezente celule canceroase. Dacă sunt, procedura de excizare se repetă până când celulele tumorale sunt îndepărtate complet.

Microchirurgia Mohs este folosită de peste 10 ani ca metodă de a vindeca pacienții cu carcinom de piele la Dr. Leventer Centre. Este o tehnică mai precisă decât chirurgia clasică și reduce semnificativ riscul de recidivă. 

Centrul Dr. Leventer Centre singurul centru acreditat în această tehnică de microchirurgie din Europa Centrală și de Est – cumulează peste 2.500 de ore petrecute în sala de operație, într-un singur an, și a efectuat peste 3.600 de intervenții în carcinom prin Mohs, cu o rată de succes de 99,7%, fără recidivă. 

În funcție de poziția leziunii tumorale pe corp, unele cazuri de carcinom nu se tratează prin microchirurgia Mohs. Acestea sunt abordate prin excizie cu margini largi de siguranță, urmată de radioterapie, în cazul tumorilor extinse sau cu risc crescut.   

Dacă observi cea mai mică modificare sau apariția unei noi leziuni la nivelul pielii, programează-te la un control dermatologic la Dr. Leventer Centre. Echipa multidisciplinară a clinicii are expertiza necesară pentru a diagnostica rapid și precis carcinomul de piele și este certificată în cea mai eficientă tehnologie pentru tratarea acestuia.

În perioada 8-10 iunie, Dr. Leventer Centre a găzduit un curs de microchirurgie Mohs, organizat de European Academy of Dermatology and Venereology (EADV), în parteneriat cu Fundația Dr. Leventer Pentru Sănătatea Pielii. Acest eveniment de prestigiu a adus în România personalități internaționale de renume de pe trei continente. Mai multe informații despre acest eveniment găsiți aici.

 

Prin microchirurgia Mohs, medicii pot identifica cu precizie, milimetric, tumora din piele și o pot elimina, prin excizie, nealterând țesutul sănătos din jur. Este recomandată mai ales în cazurile în care tumora este localizată într-o zonă mai delicată, precum fața, scalpul, degetele sau zona genitală. Aceste zone necesită o atenție deosebită, fiind fie foarte vizibile, fie foarte intime și au nevoie de o economisire cât mai mare de țesut sănătos, aspect ce poate fi atins prin tehnica microchirurgiei Mohs.

La momentul actual, în statele vestice, microchirurgia Mohs este metoda de tratare a carcinoamelor bazocelulare și a carcinoamelor cu celule scuamoase acceptată la scară largă.

Pentru pacient, microchirurgia Mohs este cea mai puțin invazivă procedură chirurgicală, având marele avantaj de a nu interveni asupra țesutului sănătos din jurul tumorii. De asemenea, este procedura cu cea mai mare rată de vindecare.

Carcinom bazocelular

Este cea mai frecventă formă de cancer și cea mai puțin periculoasă. Apare la nivelul celulelor bazale situate în partea inferioară a epidermului, prin înmulțirea anormală a acestor celule. Tumora se extinde lent și formează nodozități, ulcere sau țesut cu aspect cicatrizant care cresc în dimensiune de la an la an. Majoritatea carcinoamelor bazocelulare cutanate nu pun probleme deosebite, nu metastazează decât rareori, în formele deosebit de avansate și agresive.

Un carcinom bazocelular este diagnosticat după semnele clinice specifice: leziune relativ recentă, care crește în volum și suprafață și care seamănă inițial cu o veziculă perlată sau un coș, dar care se extinde și uneori se ulcerează central și nu se vindecă spontan. Diagnosticul de certitudine este dat în urma rezultatului histopatologic, care implică realizarea unei biopsii a leziunii suspecte.

Carcinom spinocelular (cu celule scuamoase)

Se dezvoltă în celulele scuamoase aflate în straturile mijlocii și superioare ale epidermei, prin înmulțirea anormală a acestor celule. Este mai agresiv decât carcinomul bazocelular, prezentând riscul de metastază, dar este și mai rar. Apare sub forma unei tumori adesea ulcerate care nu are tendința de vindecare spontană, fie pe suprafața pielii, fie a semimucoaselor.

Poate să apară la nivelul buzei inferioare, mai ales în cazul persoanelor fumătoare sau a celor care au probleme dentare. La debut nu amenință viața, dar dacă nu este tratat, poate deveni agresiv, formând leziuni foarte mari, care pot duce spre complicații severe.

În cazul cancerului de piele de tip melanom, acesta se tratează prin biopsie și excizia marginii de siguranță oncologică, însă, există un tip de melanom care poate fi tratat prin tehnica Mohs: lentigo malign la nivelul feței.

Atât carcinomul bazocelular cât și cel spinocelular pot fi confundate inițial cu alt tip de leziuni, precum cele acneice. Lipsa vindecării spontane a leziunii trebuie să fie un semnal de alarmă și să îndrepte pacientul către un consult dermatologic.

Apelează la Dr. Leventer Centre din București pentru tratamentul cancerului de piele de tip non-melanom prin microchirurgia Mohs. Programează-te și lasă sănătatea pielii tale în mâinile experților în dermato-oncologie. 

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online