
Microchirurgia Mohs – ce este, când poate fi făcută, avantaje, rată de succes
Ce este microchirurgia Mohs?
Microchirurgia Mohs este soluția potrivită pentru tumorile cancerigene de tip bazocelular sau spinocelular de la nivelul feței, scalpului, zonei genitale, aparatului unghial, degetelor și gambelor.
Peste 90% din cancerele de piele sunt cauzate de expunerea la soare. Pielea albă, fenotip I, II și III, este mai expusă riscului arsurii solare pentru că nu conține suficientă melanină care să o protejeze.
Doar 5 arsuri severe de piele produse în timpul vieții dublează riscul de cancer cutanat la maturitate. Deteriorarea produsă de lumină este ireversibilă și cumulativă și astfel se explică de ce boala apare chiar și după ce ani de zile pielea nu a mai fost expusă la soare.
Avantajele microchirurgiei Mohs
„Cancerul de piele poate fi tratat dacă este depistat la timp, dacă pacientul ajunge să urmeze exact tratamentul de care are nevoie. Evoluția tehnicilor chirurgicale și a tehnologiei medicale este fabuloasă de la an la an, dar ce e și mai îmbucurător este că așa cum am remarcat în ultimii ani, românii sunt din ce în ce mai informați, vin la dermatolog mult mai des decât o făceau în trecut și au mai multă deschidere față de educația medicală” – Dr Mihaela Leventer, fondator Centrul Dr Leventer .
Microchirugia Mohs este o procedură dermato-oncologică prin care se tratează cazurile severe de cancer de piele de tip non-melanom.
Procedura a fost dezvoltată încă din anii ’30 ai secolului trecut de către doctorul Frederic E. Mohs, de la Centrul de Cercetare a Cancerului al Universității Wisconsin, fiind la momentul actual cea mai avansată tehnică chirurgicală și cea mai eficientă, pentru excizia unei tumori cancerigene de la nivelul pielii.
Prin microchirurgia Mohs, medicii pot identifica cu precizie, milimetric, tumora din piele și o pot elimina, prin excizie, nealterând țesutul sănătos din jur. Este recomandată mai ales în cazurile în care tumora este localizată într-o zonă mai delicată, precum fața, scalpul, degetele sau zona genitală. Aceste zone necesită o atenție deosebită, fiind fie foarte vizibile, fie foarte intime și au nevoie de o economisire cât mai mare de țesut sănătos, aspect ce poate fi atins prin tehnica microchirurgiei Mohs.
La momentul actual, în statele vestice, microchirurgia Mohs este metoda de tratare a carcinoamelor bazocelulare și a carcinoamelor cu celule scuamoase acceptată la scară largă. Pentru pacient, este cea mai puțin invazivă procedură chirurgicală, având marele avantaj de a nu interveni asupra țesutului sănătos din jurul tumorii. De asemenea, este procedura cu cea mai mare rată de vindecare.
Carcinom bazocelular
Este cea mai frecventă formă de cancer și cea mai puțin periculoasă. Apare la nivelul celulelor bazale situate în partea inferioară a epidermului, prin înmulțirea anormală a acestor celule. Tumora se extinde lent și formează nodozități, ulcere sau țesut cu aspect cicatrizant care cresc în dimensiune de la an la an. Majoritatea carcinoamelor bazocelulare cutanate nu pun probleme deosebite, nu metastazează decât rareori, în formele deosebit de avansate și agresive.
Un carcinom bazocelular este diagnosticat după semnele clinice specifice: leziune relativ recentă, care crește în volum și suprafață și care seamănă inițial cu o veziculă perlată sau un coș, dar care se extinde și uneori se ulcerează central și nu se vindecă spontan. Diagnosticul de certitudine este dat în urma rezultatului histopatologic, care implică realizarea unei biopsii a leziunii suspecte.
Carcinom spinocelular (cu celule scuamoase)
Se dezvoltă în celulele scuamoase aflate în straturile mijlocii și superioare ale epidermei, prin înmulțirea anormală a acestor celule. Este mai agresiv decât carcinomul bazocelular, prezentând riscul de metastază, dar este și mai rar. Apare sub forma unei tumori adesea ulcerate care nu are tendința de vindecare spontană, fie pe suprafața pielii, fie a semimucoaselor.
Poate să apară la nivelul buzei inferioare, mai ales în cazul persoanelor fumătoare sau a celor care au probleme dentare. La debut nu amenință viața, dar dacă nu este tratat, poate deveni agresiv, formând leziuni foarte mari, care pot duce spre complicații severe.
În cazul cancerului de piele de tip melanom, acesta se tratează prin biopsie și excizia marginii de siguranță oncologică, însă, există un tip de melanom care poate fi tratat prin tehnica Mohs: lentigo malign la nivelul feței.
Atât carcinomul bazocelular cât și cel spinocelular pot fi confundate inițial cu alt tip de leziuni, precum cele acneice. Lipsa vindecării spontane a leziunii trebuie să fie un semnal de alarmă și să îndrepte pacientul către un consult dermatologic.
Părerile pacienților
Mulțumesc întregii echipe de specialiști din cadrul Dr. Leventer Centre pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat. Am venit cu o suspiciune de cancer de piele la o aluniță. De la primul consult și până la venirea rezultatului, care din fericire a fost negativ, m-au încurajat și m-au asigurat că totul va fi bine.
În momentul în care am ajuns la Dr. Anca Stanciu pentru o a doua părere pe un diagnostic cu care nu eram împăcată, am știut că aici am găsit medicul care va lupta alături de mine să mă fac bine. Nu m-am înșelat.
Datorita intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!
Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Dr. Irina Nasturică
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în microchirurgie Mohs
Fă o programare
Dr. Vladoiu Valentin
Medic specialist chirurgie plastică, estetică si microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Tiberiu Tebeică
Medic primar anatomopatologCertificat ICDP-UEMS în dermatopatologie
Fă o programare
Dr. Florin-Teodor Bobircă
Medic primar in chirurgie generala, supraspecializare chirurgie oncologica
Fă o programare
Dr. Andreea Mite
Medic specialist chirurgChirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Andrei Mușețeanu
Medic primar chirurgChirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Fă o programare
Dr. Ana Grigorescu (Ungureanu)
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în dermatoestetică
Fă o programare
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatologDirector program fellowship ASDS microchirurgie Mohs
Fă o programareÎngrijește pielea

joi 16 noiembrie 2023
Ce afecțiuni ascunde pielea uscată
Sunt mulți factori care pot duce la piele uscată, care „se cojește” și mănâncă: expunere la frig, la soare, folosirea unor săpunuri dure...
Dermatoestetică

joi 16 noiembrie 2023
Cuperoza. Cum o tratăm ca să evităm complicațiile
Cuperoza este faza inițială a rozaceei, o boală inflamatorie a pielii care afectează fața și care, netratată, poate duce la modificări cutanate semnificative. ...
Dermatoestetică

vineri 20 octombrie 2023
Pink Week: săptămâna reducerilor la Dr. Leventer Dermato-Estetică
Bucură-te acum de Pink Week, săptămâna reducerilor la Centrul Dr. Leventer Dermato-Estetică! Beneficiază de 20% reducere la oricare dintre procedurile de dermato-cosmetică injectabilă,...
Aparitii Media

marți 17 octombrie 2023
Hemoroizii externi: cum se manifestă și cum îi poți trata?
Hemoroizii externi se simt și arată precum niște mici umflături în afara anusului. Aceștia provoacă disconfort, sângerare și mâncărimi. Află de la specialiștii...
Dermatopatologie

marți 10 octombrie 2023
Tipuri de alopecie și tratament
Alopecia este un termen umbrelă care desemnează afecțiuni caracterizate prin căderea părului. Alopecia nu este o boală contagioasă, însă poate fi extrem de...
Endocrinologie

marți 26 septembrie 2023
Hirsutismul: de ce apare și cum se tratează
Hirsutismul este o afecțiune care poate să apară la femei, caracterizată de creșterea excesivă a părului aspru, închis la culoare, în zonele în...
Dermatopatologie

marți 19 septembrie 2023
Hemoroizii interni: ce sunt și cum se tratează?
Hemoroizii interni sunt vase de sânge dilatate care se formează în partea inferioară a rectului, spre deosebire de hemoroizii externi, care se dezvoltă...
Dermatopatologie

miercuri 30 august 2023
Dermatita atopică
Dermatita atopică, cunoscută popular sub denumirea de eczemă, este o boală inflamatorie cronică, necontagioasă, care provoacă roșeață, iritații ale pielii și prurit puternic....
Dermatologie clinică