Tumori maligne

Tumora malignă de piele este formată din celulele pigmentare, adică din melanocite. Ea se poate dezvolta prin transformarea unei alunițe preexistente traumatizată frecvent, expusă la soare sau poate chiar apărea din senin. S-a constatat statistic că în familiile în care a existat un caz de melanom riscul apariției la un alt membru al familiei este mare.

De aceea, se recomandă controlul periodic al pielii și verificarea diascopică a alunițelor cel puțin o dată pe an. Investigația este nedureroasă, neinvazivă și extrem de utilă pentru că permite supravegherea alunițelor displazice și memorarea imaginii în memoria computerului. Persoana la care se ridică suspiciunea de melanom (tumoră malignă) trebuie să se opereze de urgență, intervenția chirurgicală fiind salvatoare dacă este făcută în stadiile precoce de boală. Prognosticul poate fi evaluat doar după examinarea histologică a tumorii maligne operate. Marginea de siguranță oncologică recomandată de numeroase studii statistice variază între 1 si 2 cm în jurul leziunii. În cazul melanomului malign nu se recomandă alte tratamente ca radioterapia, iar chimioterapia nu s-a dovedit benefică. În stadiile II și III de boală se adaugă tratamentul cu Interferon.

Este important să combatem ideea preconcepută că asupra leziunilor pigmentare (alunițe) nu este bine să se intervină. Excizia chirurgicală, tratamentul tumorilor maligne, care respectă principiile de siguranță oncologică este singura intervenție care poate oferi pacientului șansa de vindecare în fața uneia dintre cele mai agresive forme de cancer – melanomul.

Semnale de alarmă
Orice modificare de culoare, textură, volum, suprafață a unei alunițe. Dacă identificați oricare din aceste semne pe piele, solicitați o consultație de urgență. Împreună vom decide oportunitatea unei intervenții sau un tratament conservativ.

Tumori maligne - carcinoamele cutanate

Majoritatea carcinoamelor bazocelulare cutanate nu pun probleme deosebite, nu metastazează decât rareori, în formele deosebit de avansate și agresive, evoluează lent de-a lungul anilor și dacă sunt tratate corect, se vindecă.

Formate prin înmulțirea anormală a celulelor bazale, existente în mod natural în epiderm, tumorile maligne sub formă de carcinoame bazocelulare sunt diagnosticate după semne clinice ca, de exemplu, o leziune relativ recentă, care crește în volum și suprafață și care seamănă inițial cu o veziculă perlată sau un coș, dar care se extinde și uneori se ulcerează central și nu se vindecă spontan. Pentru diagnosticul de certitudine este necesar diagnosticul histopatologic. Aceasta înseamnă că pentru diagnosticul de certitudine este necesară biopsia leziunii, aspectul microscopic fiind de maximă specificitate.

Tumora malignă care se dezvoltă ca și carcinoam spinocelular se formează prin înmulțirea anormală a celulelor spinoase ale epidermului. Se caracterizează prin apariția pe suprafața pielii sau a semimucoaselor a unei tumori maligne adesea ulcerate care nu are tendință la vindecare spontană. Adesea, acest tip de tumoră malignă apare pe buza inferioară la fumători sau la cei cu probleme dentare. Epiteliomul spinocelular este mai agresiv decât cel bazocelular pentru că are posibilitatea să metastazeze.

La început carcinoamele de orice tip pot fi confundate cu leziuni de acnee sau mici escoriații. Lipsa vindecării spontane a leziunii trebuie să fie un semnal de alarmă și să îndrepte pacientul către un consult dermatologic.

Zone afectate de tumorile maligne

Zonele cel mai frecvent afectate de aceste tumori maligne sunt tegumentele feței, scalpului și spatelui, iar evoluția deși lentă, poate duce la mutilări incredibile. Dacă în tratamentul tumorilor maligne corporale există suficientă piele sănătoasă în jur pentru închiderea defectului postoperator, iar cicatricea este acoperită de haine, nu același lucru se întâmplă când tumora malignă afectează fața. Aici, este necesară o economie de țesut dar să se poată îndepărta tumora “cu rădăcini cu tot”.

Dacă nu se îndepărtează complet tumora, alte noi tumori maligne vor răsări după un interval de timp. Gândiți-vă la o recidivă tumorală în apropierea ochiului, pe nas sau pe ureche. Retratarea zonei este și mai dificilă, deoarece resturile tumorale imposibil de detectat cu ochiul liber pot rămâne în straturile profunde musculare, cartilaginoase sau osoase.

Tratament tumori maligne

Riscul de evoluție mutilantă și de deces din cauza difuziunii tumorale sporește în cazurile de recidivă cu 40% dacă nu se controlează intraoperator întinderea tumorii, practic celulă cu celulă. Pentru a fi sigur că nu au rămas celule canceroase în zonă, medicul care face excizia clasică taie o margine de siguranță mult mai mare decât ar fi nevoie în realitate.

Tratamentul tumorilor maligne cu cea mai mare rată de succes este chirurgia micrografică MOHS, deoarece permite chirurgului dermatolog să cartografieze extinderea tumorală. Metoda care constă în analiza histologică pas cu pas în timpul operației este unică în precizie și dă o șansă de vindecare de 99%, cea mai mare din toate metodele posibile.

Avantajul acestei proceduri, utilizată curent de peste 20 de ani în SUA și Europa de Vest și din 2007 și în Centru, este că poate eradica tumora malignă, conservând cu precizie țesutul sănătos, totul în anestezie locală și în aceeași zi de operație.

Pacientul așteaptă până când analiza histologică efectuată din piesa congelată la Cryostat oferă confirmarea certă că țesutul este curat de celule canceroase și se poate trece la închiderea defectului rezultat prin excizie și la reconstrucția cutanată după regulile chirurgiei estetice. Combinând cercetarea histologică a marginilor și profunzimea tumorală, metoda oferă pacientului operat certitudinea diagnosticului în timpul intervenției și cea mai mare șansă de vindecare fără recidiva tumorii maligne.

Centrul Dr. Leventer este prima clinică din țară în care această metodă a fost implementată și are la activ deja un număr mare de cazuri operate. Laboratorul modern de histologie cutanată, în care lucrează medici specializați în această procedură, oferă cea mai rapidă confirmare histologică a îndepărtării tumorii: în aceeași zi, se intervine, se confirmă și se suturează incizia. În situații complexe sau la cererea pacientului, Centrul poate recurge la legăturile sale cu clinici de prestigiu aflate în străinătate, de unde se pot solicita online opiniile medicilor străini.

În cazul suspiciunii de tumoră malignă, faceți o programare la Dr. Leventer Centre.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online