
Tratament pentru tumorile maligne
Tumori maligne
Tumora malignă de piele este formată din celulele pigmentare, adică din melanocite. Ea se poate dezvolta prin transformarea unei alunițe preexistente traumatizată frecvent, expusă la soare sau poate chiar apărea din senin. S-a constatat statistic că în familiile în care a existat un caz de melanom riscul apariției la un alt membru al familiei este mare.
De aceea, se recomandă controlul periodic al pielii și verificarea diascopică a alunițelor cel puțin o dată pe an. Investigația este nedureroasă, neinvazivă și extrem de utilă pentru că permite supravegherea alunițelor displazice și memorarea imaginii în memoria computerului. Persoana la care se ridică suspiciunea de melanom (tumoră malignă) trebuie să se opereze de urgență, intervenția chirurgicală fiind salvatoare dacă este făcută în stadiile precoce de boală. Prognosticul poate fi evaluat doar după examinarea histologică a tumorii maligne operate. Marginea de siguranță oncologică recomandată de numeroase studii statistice variază între 1 si 2 cm în jurul leziunii. În cazul melanomului malign nu se recomandă alte tratamente ca radioterapia, iar chimioterapia nu s-a dovedit benefică. În stadiile II și III de boală se adaugă tratamentul cu Interferon.
Este important să combatem ideea preconcepută că asupra leziunilor pigmentare (alunițe) nu este bine să se intervină. Excizia chirurgicală, tratamentul tumorilor maligne, care respectă principiile de siguranță oncologică este singura intervenție care poate oferi pacientului șansa de vindecare în fața uneia dintre cele mai agresive forme de cancer – melanomul.
Semnale de alarmă
Orice modificare de culoare, textură, volum, suprafață a unei alunițe. Dacă identificați oricare din aceste semne pe piele, solicitați o consultație de urgență. Împreună vom decide oportunitatea unei intervenții sau un tratament conservativ.
Tumori maligne - carcinoamele cutanate
Majoritatea carcinoamelor bazocelulare cutanate nu pun probleme deosebite, nu metastazează decât rareori, în formele deosebit de avansate și agresive, evoluează lent de-a lungul anilor și dacă sunt tratate corect, se vindecă.
Formate prin înmulțirea anormală a celulelor bazale, existente în mod natural în epiderm, tumorile maligne sub formă de carcinoame bazocelulare sunt diagnosticate după semne clinice ca, de exemplu, o leziune relativ recentă, care crește în volum și suprafață și care seamănă inițial cu o veziculă perlată sau un coș, dar care se extinde și uneori se ulcerează central și nu se vindecă spontan. Pentru diagnosticul de certitudine este necesar diagnosticul histopatologic. Aceasta înseamnă că pentru diagnosticul de certitudine este necesară biopsia leziunii, aspectul microscopic fiind de maximă specificitate.
Tumora malignă care se dezvoltă ca și carcinoam spinocelular se formează prin înmulțirea anormală a celulelor spinoase ale epidermului. Se caracterizează prin apariția pe suprafața pielii sau a semimucoaselor a unei tumori maligne adesea ulcerate care nu are tendință la vindecare spontană. Adesea, acest tip de tumoră malignă apare pe buza inferioară la fumători sau la cei cu probleme dentare. Epiteliomul spinocelular este mai agresiv decât cel bazocelular pentru că are posibilitatea să metastazeze.
La început carcinoamele de orice tip pot fi confundate cu leziuni de acnee sau mici escoriații. Lipsa vindecării spontane a leziunii trebuie să fie un semnal de alarmă și să îndrepte pacientul către un consult dermatologic.
Zone afectate de tumorile maligne
Zonele cel mai frecvent afectate de aceste tumori maligne sunt tegumentele feței, scalpului și spatelui, iar evoluția deși lentă, poate duce la mutilări incredibile. Dacă în tratamentul tumorilor maligne corporale există suficientă piele sănătoasă în jur pentru închiderea defectului postoperator, iar cicatricea este acoperită de haine, nu același lucru se întâmplă când tumora malignă afectează fața. Aici, este necesară o economie de țesut dar să se poată îndepărta tumora “cu rădăcini cu tot”.
Dacă nu se îndepărtează complet tumora, alte noi tumori maligne vor răsări după un interval de timp. Gândiți-vă la o recidivă tumorală în apropierea ochiului, pe nas sau pe ureche. Retratarea zonei este și mai dificilă, deoarece resturile tumorale imposibil de detectat cu ochiul liber pot rămâne în straturile profunde musculare, cartilaginoase sau osoase.
Tratament tumori maligne
Riscul de evoluție mutilantă și de deces din cauza difuziunii tumorale sporește în cazurile de recidivă cu 40% dacă nu se controlează intraoperator întinderea tumorii, practic celulă cu celulă. Pentru a fi sigur că nu au rămas celule canceroase în zonă, medicul care face excizia clasică taie o margine de siguranță mult mai mare decât ar fi nevoie în realitate.
Tratamentul tumorilor maligne cu cea mai mare rată de succes este chirurgia micrografică MOHS, deoarece permite chirurgului dermatolog să cartografieze extinderea tumorală. Metoda care constă în analiza histologică pas cu pas în timpul operației este unică în precizie și dă o șansă de vindecare de 99%, cea mai mare din toate metodele posibile.
Avantajul acestei proceduri, utilizată curent de peste 20 de ani în SUA și Europa de Vest și din 2007 și în Centru, este că poate eradica tumora malignă, conservând cu precizie țesutul sănătos, totul în anestezie locală și în aceeași zi de operație.
Pacientul așteaptă până când analiza histologică efectuată din piesa congelată la Cryostat oferă confirmarea certă că țesutul este curat de celule canceroase și se poate trece la închiderea defectului rezultat prin excizie și la reconstrucția cutanată după regulile chirurgiei estetice. Combinând cercetarea histologică a marginilor și profunzimea tumorală, metoda oferă pacientului operat certitudinea diagnosticului în timpul intervenției și cea mai mare șansă de vindecare fără recidiva tumorii maligne.
Centrul Dr. Leventer este prima clinică din țară în care această metodă a fost implementată și are la activ deja un număr mare de cazuri operate. Laboratorul modern de histologie cutanată, în care lucrează medici specializați în această procedură, oferă cea mai rapidă confirmare histologică a îndepărtării tumorii: în aceeași zi, se intervine, se confirmă și se suturează incizia. În situații complexe sau la cererea pacientului, Centrul poate recurge la legăturile sale cu clinici de prestigiu aflate în străinătate, de unde se pot solicita online opiniile medicilor străini.
În cazul suspiciunii de tumoră malignă, faceți o programare la Dr. Leventer Centre.
Părerile pacienților
Mulțumesc întregii echipe de specialiști din cadrul Dr. Leventer Centre pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat. Am venit cu o suspiciune de cancer de piele la o aluniță. De la primul consult și până la venirea rezultatului, care din fericire a fost negativ, m-au încurajat și m-au asigurat că totul va fi bine.
În momentul în care am ajuns la Dr. Anca Stanciu pentru o a doua părere pe un diagnostic cu care nu eram împăcată, am știut că aici am găsit medicul care va lupta alături de mine să mă fac bine. Nu m-am înșelat.
Datorita intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!
Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Dr. Irina Nasturică
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în microchirurgie Mohs
Fă o programare
Dr. Vladoiu Valentin
Medic specialist chirurgie plastică, estetică si microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Tiberiu Tebeică
Medic primar anatomopatologCertificat ICDP-UEMS în dermatopatologie
Fă o programare
Dr. Florin-Teodor Bobircă
Medic primar in chirurgie generala, supraspecializare chirurgie oncologica
Fă o programare
Dr. Andreea Mite
Medic specialist chirurgChirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Andrei Mușețeanu
Medic primar chirurgChirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Fă o programare
Dr. Ana Grigorescu (Ungureanu)
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în dermatoestetică
Fă o programare
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatologDirector program fellowship ASDS microchirurgie Mohs
Fă o programareÎngrijește pielea

joi 16 noiembrie 2023
Ce afecțiuni ascunde pielea uscată
Sunt mulți factori care pot duce la piele uscată, care „se cojește” și mănâncă: expunere la frig, la soare, folosirea unor săpunuri dure...
Dermatoestetică

joi 16 noiembrie 2023
Cuperoza. Cum o tratăm ca să evităm complicațiile
Cuperoza este faza inițială a rozaceei, o boală inflamatorie a pielii care afectează fața și care, netratată, poate duce la modificări cutanate semnificative. ...
Dermatoestetică

vineri 20 octombrie 2023
Pink Week: săptămâna reducerilor la Dr. Leventer Dermato-Estetică
Bucură-te acum de Pink Week, săptămâna reducerilor la Centrul Dr. Leventer Dermato-Estetică! Beneficiază de 20% reducere la oricare dintre procedurile de dermato-cosmetică injectabilă,...
Aparitii Media

marți 17 octombrie 2023
Hemoroizii externi: cum se manifestă și cum îi poți trata?
Hemoroizii externi se simt și arată precum niște mici umflături în afara anusului. Aceștia provoacă disconfort, sângerare și mâncărimi. Află de la specialiștii...
Dermatopatologie

marți 10 octombrie 2023
Tipuri de alopecie și tratament
Alopecia este un termen umbrelă care desemnează afecțiuni caracterizate prin căderea părului. Alopecia nu este o boală contagioasă, însă poate fi extrem de...
Endocrinologie

marți 26 septembrie 2023
Hirsutismul: de ce apare și cum se tratează
Hirsutismul este o afecțiune care poate să apară la femei, caracterizată de creșterea excesivă a părului aspru, închis la culoare, în zonele în...
Dermatopatologie

marți 19 septembrie 2023
Hemoroizii interni: ce sunt și cum se tratează?
Hemoroizii interni sunt vase de sânge dilatate care se formează în partea inferioară a rectului, spre deosebire de hemoroizii externi, care se dezvoltă...
Dermatopatologie

miercuri 30 august 2023
Dermatita atopică
Dermatita atopică, cunoscută popular sub denumirea de eczemă, este o boală inflamatorie cronică, necontagioasă, care provoacă roșeață, iritații ale pielii și prurit puternic....
Dermatologie clinică