Tratament pentru tumorile benigne
Tratament tumori benigne la Dr. Leventer Centre
În practica dermatologică poate fi identificată o gamă largă de tumori benigne care se formează la nivelul pielii sau din țesuturile aflate în proximitatea acesteia. Aspectul acestora poate varia de la formațiuni benigne, care pot fi recunoscute cu ușurință în cadrul unui consult de specialitate, până la formațiuni care au un aspect asemănător tumorilor maligne și pentru care este nevoie de investigații suplimentare.
Printre cele mai comune tumori benigne care se formează la nivelul pielii se află:
•Alunițele (nevii);
•Papiloamele;
•Keratozele seboreice;
•Hemangioamele;
•Chisturile sebacee;
•Lipoamele;
•Dermatofibroamele.
Dintre aceste tipuri de tumori benigne doar alunițele, în special alunițele displazice, prezintă un risc ridicat de a se transforma în cea mai agresivă formă de cancer de piele, melanomul malign. Din această cauză, este recomandată supravegherea constantă a alunițelor, prin controlul anual dermatologic de rutină.
Evoluția tumorilor benigne
În general, tumorile benigne nu se extind către țesuturile din apropiere și nici în cele aflate la distanță. În anumite situații, când aceste leziuni devin simptomatice și apasă asupra țesuturilor din jurul lor (nervi sau vase de sânge) pot duce la sângerări și chiar dureri. De exemplu, lipoamele și chisturile de mari dimensiuni pentru care, în majoritatea cazurilor, este necesar tratamentul chirurgical.
Sângerarea este un fenomen frecvent întâlnit și în cazul hemangioamelor, formațiuni tumorale intens vascularizate, sau în cazul papiloamelor traumatizate, iar pruritul (mâncărimea) este un simptom frecvent atunci când formațiunile sunt iritate.
Tratamentul tumorilor benigne la Dr. Leventer Centre
Tratamentul pentru tumorile benigne poate fi realizat din motive practice, atunci când există suspiciunea evoluției unei formațiuni benigne într-o leziune malignă, dar și din rațiuni estetice. Dat fiind caracterul benign al structurilor anormale care se formează la nivelul pielii sunt recomandate intervenții chirurgicale minim invazive, care pot fi realizate într-un timp redus și care nu au nevoie de o perioadă de recuperare prelungită.
Printre formele de tratament ale tumorilor benigne folosite la Dr. Leventer Centre se numără:
Crioterapia
Înghețarea formațiunilor cutanate este o procedură dermatologică simplă și rapidă, ce permite îndepărtarea verucilor, keratozelor și a petelor solare într-un mod neinvaziv, lipsit de durere, fără a fi nevoie de o perioadă de recuperare și fără a lăsa semne sau cicatrici reziduale.
Această tehnică folosește azotul lichid care îngheață leziunea vizată, urmând ca aceasta să fie eliminată prin exfoliere în scurt timp.
Electrocauterizarea
Prin această procedură sunt eliminate formațiuni cutanate benigne de tipul papiloamelor, hiperplaziilor sebacee și keratozelor seboreice. Tratamentul presupune distrugerea termică a țesuturilor tumorale cu ajutorul unui dispozitiv ce folosește un circuit electric, numit electrocauter. Procedura implică arderea leziunii care a fost în prealabil anesteziată.
Vindecarea zonei din care a fost eliminată tumora benignă are loc într-un interval de două săptămâni – o lună, în funcție de dimensiunile leziunii rezultate.
Tratamentul laser vascular
Această procedură modernă de eliminare a hemangioamelor, verucilor și altor formațiuni benigne de natură vasculară permite îndepărtarea țintită a leziunii, conservând în același timp pielea din jur.
Procedura are avantajul de a fi nedureroasă, nu implică pierderi de sânge, nu are nevoie de timp de recuperare și nu prezintă riscuri de cicatrizare.
Excizia chirurgicală
Tehnica aceasta este folosită pentru leziunile mai profunde sau care sunt situate sub planul pielii, cum ar fi dermatofibroamele, chisturile sebacee sau lipoamele.
În cazul acestora, accesul nu se poate realiza decât prin tăierea pielii. Intervenția este realizată sub anestezie locală, presupune secționarea pielii cu ajutorul unui bisturiu și îndepărtarea formațiunii tumorale, urmată de sutura pielii.
Recuperarea după tratamentul formațiunilor benigne
Îngrijirea leziunilor postoperatorii este facilă și trebuie adaptată în funcție de tehnica de îndepărtare a tumorilor benigne folosită. Astfel, îngrijirea după intervenția de electrocauterizare este ușoară și necesită utilizarea unui agent dezinfectant și a unui unguent cicatrizant. În cazul tratamentelor cu laser se recomandă evitarea expunerii la soare după procedură și utilizarea cremelor cu factor de protecție solară. În ceea ce privește intervențiile chirurgicale, specialistul de caz va oferi o serie de recomandări specifice de îngrijire.
Tratamentul pentru tumori benigne oferă posibilitatea pacienților de a avea o piele cu un aspect mai armonios, dar și de a reduce riscul de a suferi de alte afecțiuni dermatologice, printre care se numără și melanomul malign. Dacă te îngrijorează alunițele sau alte semne de pe corp, programează-ți un consult la Dr. Leventer Centre pentru a afla dacă reprezintă un risc pentru sănătate.
Părerile pacienților
Mulțumesc întregii echipe de specialiști din cadrul Dr. Leventer Centre pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat. Am venit cu o suspiciune de cancer de piele la o aluniță. De la primul consult și până la venirea rezultatului, care din fericire a fost negativ, m-au încurajat și m-au asigurat că totul va fi bine.
În momentul în care am ajuns la Dr. Anca Stanciu pentru o a doua părere pe un diagnostic cu care nu eram împăcată, am știut că aici am găsit medicul care va lupta alături de mine să mă fac bine. Nu m-am înșelat.
Datorita intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!
Specialiștii tăi în sănătatea pielii
Dr. Dragoș Pencu
Medic specialist chirurgie plastică estetică și microchirurgie reparatorie
Fă o programareDr. Irina Nasturică
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în microchirurgie Mohs
Fă o programareDr. Vladoiu Valentin
Medic specialist chirurgie plastică, estetică si microchirurgie reconstructivă
Fă o programareDr. Tiberiu Tebeică
Medic primar anatomopatologCertificat ICDP-UEMS în dermatopatologie
Fă o programareDr. Andreea Mite
Medic specialist chirurgChirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Fă o programareDr. Andrei Mușețeanu
Medic primar chirurgChirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Fă o programareDr. Ana Grigorescu (Ungureanu)
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în dermatoestetică
Fă o programareDr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatologDirector program fellowship ASDS microchirurgie Mohs
Fă o programareÎngrijește pielea
miercuri 21 august 2024
Herpesul genital poate fi confundat! 6 boli asemănătoare cu această BTS
Ce simptome sunt asociate cu herpesul genitalBoli asemănătoare cu herpesul genitalHerpesul genital poate fi confundat! Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală...
Dermatopatologie
miercuri 21 august 2024
Cel mai bun tratament pentru dermatita seboreică este cel recomandat de dermatologul tău
Declanșată de factori de mediu, de stres sau pe fondul unor boli, cu simptome ușoare sau severe și posibil în asociere cu alte afecțiuni...
Dermatopatologie
luni 19 august 2024
Tratamentul semnelor post-acneice. Scapă de cicatrici cu ajutorul procedurilor moderne
Acneea, mai ales în forma ei severă, poate lăsa urme pe față, prelungind trauma emoțională și după vindecare. Este o problemă întâlnită la...
Dermatologie clinică
marți 9 iulie 2024
„Iritații” ale pielii. Cauze, tipuri, tratament și sfatul dermatologului pentru prevenirea lor
Aproape că nu există persoană care să nu se fi confruntat, măcar o dată în viață, cu o iritație pe piele. Aceasta reprezintă...
Articole Medicale
miercuri 26 iunie 2024
Bubițe de la căldură. Când apare și cum tratăm erupția provocată de miliaria
Una din neplăcerile temperaturilor ridicate de peste vară o reprezintă miliaria sau bubițele de la căldură. Erupția cutanată care se poate manifesta în...
Dermatopatologie
marți 18 iunie 2024
Dr. Leventer Centre a găzduit un curs european de microchirurgie Mohs, organizat de EADV
În perioada 8-10 iunie, Dr. Leventer Centre a găzduit un curs de microchirurgie Mohs, organizat de European Academy of Dermatology and Venereology (EADV),...
Stiri
luni 17 iunie 2024
Tratamentul arsurilor solare. 10 remedii recomandate de medicul dermatolog
Tentația bronzului, plăcerea de a sta pe plajă sau pe marginea piscinei ori munca în aer liber în bătaia razelor de soare, se...
Dermatologie clinică
luni 17 iunie 2024
Rozaceea la nivelul feței. Cum o tratăm cu tehnologia modernă
Rozaceea este mai mult decât o afecțiune dermatologică, este și un factor de profund disconfort emoțional. Impactul psihologic pe care îl au simptomele...
Dermatologie clinică