Tratament tumori benigne la Dr. Leventer Centre

În practica dermatologică poate fi identificată o gamă largă de tumori benigne care se formează la nivelul pielii sau din țesuturile aflate în proximitatea acesteia. Aspectul acestora poate varia de la formațiuni benigne, care pot fi recunoscute cu ușurință în cadrul unui consult de specialitate, până la formațiuni care au un aspect asemănător tumorilor maligne și pentru care este nevoie de investigații suplimentare.

Printre cele mai comune tumori benigne care se formează la nivelul pielii se află:

Alunițele (nevii);
•Papiloamele;
•Keratozele seboreice;
•Hemangioamele;
•Chisturile sebacee;
•Lipoamele;
•Dermatofibroamele.

Dintre aceste tipuri de tumori benigne doar alunițele, în special alunițele displazice, prezintă un risc ridicat de a se transforma în cea mai agresivă formă de cancer de piele, melanomul malign. Din această cauză, este recomandată supravegherea constantă a alunițelor, prin controlul anual dermatologic de rutină.

Evoluția tumorilor benigne

În general, tumorile benigne nu se extind către țesuturile din apropiere și nici în cele aflate la distanță. În anumite situații, când aceste leziuni devin simptomatice și apasă asupra țesuturilor din jurul lor (nervi sau vase de sânge) pot duce la sângerări și chiar dureri. De exemplu, lipoamele și chisturile de mari dimensiuni pentru care, în majoritatea cazurilor, este necesar tratamentul chirurgical.

Sângerarea este un fenomen frecvent întâlnit și în cazul hemangioamelor, formațiuni tumorale intens vascularizate, sau în cazul papiloamelor traumatizate, iar pruritul (mâncărimea) este un simptom frecvent atunci când formațiunile sunt iritate.

Tratamentul tumorilor benigne la Dr. Leventer Centre

Tratamentul pentru tumorile benigne poate fi realizat din motive practice, atunci când există suspiciunea evoluției unei formațiuni benigne într-o leziune malignă, dar și din rațiuni estetice. Dat fiind caracterul benign al structurilor anormale care se formează la nivelul pielii sunt recomandate intervenții chirurgicale minim invazive, care pot fi realizate într-un timp redus și care nu au nevoie de o perioadă de recuperare prelungită.

Printre formele de tratament ale tumorilor benigne folosite la Dr. Leventer Centre se numără:

Crioterapia

Înghețarea formațiunilor cutanate este o procedură dermatologică simplă și rapidă, ce permite îndepărtarea verucilor, keratozelor și a petelor solare într-un mod neinvaziv, lipsit de durere, fără a fi nevoie de o perioadă de recuperare și fără a lăsa semne sau cicatrici reziduale.

Această tehnică folosește azotul lichid care îngheață leziunea vizată, urmând ca aceasta să fie eliminată prin exfoliere în scurt timp.

tratament-tumori-benigne-crioterapie

Electrocauterizarea

Prin această procedură sunt eliminate formațiuni cutanate benigne de tipul papiloamelor, hiperplaziilor sebacee și keratozelor seboreice. Tratamentul presupune distrugerea termică a țesuturilor tumorale cu ajutorul unui dispozitiv ce folosește un circuit electric, numit electrocauter. Procedura implică arderea leziunii care a fost în prealabil anesteziată.

Vindecarea zonei din care a fost eliminată tumora benignă are loc într-un interval de două săptămâni – o lună, în funcție de dimensiunile leziunii rezultate.

tratament-tumori-benigne-Electrocauterizarea

Tratamentul laser vascular

Această procedură modernă de eliminare a hemangioamelor, verucilor și altor formațiuni benigne de natură vasculară permite îndepărtarea țintită a leziunii, conservând în același timp pielea din jur.

Procedura are avantajul de a fi nedureroasă, nu implică pierderi de sânge, nu are nevoie de timp de recuperare și nu prezintă riscuri de cicatrizare.

Tratamentul- laser-tumori-benigne

Excizia chirurgicală

Tehnica aceasta este folosită pentru leziunile mai profunde sau care sunt situate sub planul pielii, cum ar fi dermatofibroamele, chisturile sebacee sau lipoamele.

În cazul acestora, accesul nu se poate realiza decât prin tăierea pielii. Intervenția este realizată sub anestezie locală, presupune secționarea pielii cu ajutorul unui bisturiu și îndepărtarea formațiunii tumorale, urmată de sutura pielii.

Recuperarea după tratamentul formațiunilor benigne

Îngrijirea leziunilor postoperatorii este facilă și trebuie adaptată în funcție de tehnica de îndepărtare a tumorilor benigne folosită. Astfel, îngrijirea după intervenția de electrocauterizare este ușoară și necesită utilizarea unui agent dezinfectant și a unui unguent cicatrizant. În cazul tratamentelor cu laser se recomandă evitarea expunerii la soare după procedură și utilizarea cremelor cu factor de protecție solară. În ceea ce privește intervențiile chirurgicale, specialistul de caz va oferi o serie de recomandări specifice de îngrijire.

Tratamentul pentru tumori benigne oferă posibilitatea pacienților de a avea o piele cu un aspect mai armonios, dar și de a reduce riscul de a suferi de alte afecțiuni dermatologice, printre care se numără și melanomul malign. Dacă te îngrijorează alunițele sau alte semne de pe corp, programează-ți un consult la Dr. Leventer Centre pentru a afla dacă reprezintă un risc pentru sănătate.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online