Termenul medical de onicofagie se referă la banalul gest de roadere a unghiilor. Ca și în cazul jocului cu părul, roaderea unghiilor poate să fie un gest involuntar la care mulți oameni apelează instinctiv într-o situație care îi face să se simtă vulnerabili. Însă, dacă se depășește o anumită limită și apar răni, atunci onicofagia necesită atenția medicilor, așa cum învârtirea părului poate să fie de fapt tricotilomanie (dorința patologică de a smulge părul din cap). Când cineva are ticuri, trebuie să aibă grijă să nu-și provoace răni sau alt tip de complicații.
Când este onicofagia o problemă medicală?
Atunci când este roasă și pielea din jurul unghiilor sau unghiile până la sânge și se produc răni, implicațiile pot fi de natură dermatologică, psihologică și stomatologică. Onicofagia, descrisă ca roaderea unghiilor afectează în jur de 6-45% de oameni la nivel global, în special copii și adolescenți.
Onicofagia sau rosul unghiilor, pe lângă faptul că produce durere în zona unghiilor, poate să provoace modificări ale țesutului din care se formează unghia, rezultând în unghii cu un aspect anormal. Prin roaderea constantă a unghiilor și a țesutului din jur, poți să devii vulnerabil la infecții sau la bacterii.
Onicofagie – cum să o eviți?
Unghiile sunt un indicator foarte bun în ceea ce privește starea de sănătate. Textura și felul în care arată pot indica diverse probleme de sănătate, de la deficiența de vitamine până la anemie sau diabet. Rosul unghiilor, indiferent dacă este doar un tic sau o manifestare a unui disconfort psihologic poate avea consecințe neplăcute, de la infecții până la distrugerea țesuturilor și împiedicarea creșterii unghiei.
Dacă instinctual îți vine să-ți rozi unghiile, dar vrei să scapi de acest obicei, poți să încerci o serie de trucuri care te pot ajuta:
- Nu-ți lăsa unghii lungi. Taie-ți unghiile cât mai scurt, ca să nu mai ai tentația de a le roade.
- Poartă mănuși. Pe cât posibil, mai ales dacă nu foarte cald afară, încearcă să porți mănuși pe o perioadă mai lungă de timp din zi. Astfel, îți va deveni imposibil să rozi unghiile.
- Ține-ți mâinile ocupate. Indiferent că alegi să ții ceva în mână sau să-ți folosești mâinile în mod practic, important este să le ții ocupate ca să nu-ți poți roade unghiile.
- Aplică ojă urât mirositoare sau o cremă a cărei miros nu-ți place, pentru a-ți îndepărta instinctiv mâna de la gură.
- Înlocuiește obiceiul de a-ți roade unghiile cu un altul. Când simți nevoia să-ți rozi unghiile, încearcă, de exemplu, să faci exerciții cu o minge anti-stres.
Consecințele roaderii unghiilor
Pe lângă aspectul inestetic al unghiilor și al mâinilor, onicofagia poate avea consecințe și de natură medicală:
- Alterează estetica unghiei
- Inflamarea vârfului unghiilor
- Leziuni cuticulare
- Infecții la rădăcina unghiilor
- Infecții bucale, prin transmiterea bacteriilor și microbilor de pe mâini în gură
- Depozite de puroi la nivelul unghiilor
Una din cele mai grave consecințe pe care le poate avea acest obicei este panarițiul, inflamația infecțioasă a tegumentului din jurul unghiei.
Când e cazul să mergi la un dermatolog?
Dacă roaderea unghiilor nu ascunde o patologie psihologică, caz în care este nevoie de un alt tip de abordare, rănile produse de acest obicei se tratează la cabinetul medicului dermatolog.
Unghiile sunt structuri puternice, formate din cheratină, a căror scop este să protejeze degetul. În momentul în care acest scut de protecție dispare, în acest caz din cauza onicofagiei, se produce un traumatism de o durere intensă, care trebuie evaluată de un medic specialist.
La Dr. Leventer Centre, bolile unghiilor și tratamentul lor, de asemenea și suferința lamei unghiale sunt diagnosticate și tratate prin metode moderne.