Medicii dermatologi au constatat o scădere de 4% în 2020 față de 2019 a cazurilor de cancer de piele, conform unei statistici interne realizate de Centrul Dr. Leventer. Deși pare îmbucurător, procentul nu reprezintă o scădere a incidenței cancerului la noi în țară, cât o modificare a comportamentului pacientului oncologic.
În fața restricțiilor impuse de criza medicală provocată de pandemie, controalele de rutină, mai ales în cazul persoanelor vârstnice care prezintă un risc mai mare de infectare cu noul coronavirus, au fost amânate. Astfel, multe cazuri de cancer de piele care puteau fi diagnosticate într-un stadiu incipient sau prevenite au fost identificate mult mai târziu.
“25% dintre pacienți aleg să amâne vizita la medicul dermatolog. Pentru cei cu melanom sau carcinom, amânarea diagnosticării și tratamentului poate avea consecințe grave asupra calității vieții acestora sau poate duce chiar la deces”, Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog Dr Leventer Centre.
Diagnostic de cancer de piele la persoanele vârstnice
Conform studiilor, la momentul actual, peste 50% din toate cazurile de cancer diagnosticate la nivel mondial reprezintă persoane trecute de vârsta de 65 de ani. Cancerul de piele nu face excepție. Carcinomul bazocelular, cea mai frecventă formă de cancer de piele este și cel mai frecvent diagnostic dermato-oncologic în rândul persoanelor în vârstă ( peste 65 de ani).
Alte diagnostice dermato-oncologice frecvent întâlnite în rândul persoanelor vârstnice sunt keratozele actinice, ce reprezintă leziuni precanceroase, care au un risc de transformare în carcinoame scuamocelulare.
Testimonial pacient oncologic Dr. Leventer Centre
Îngrijirea pacientului dermato-oncologic: nevoi specifice
Îngrijirea pacientului oncologic trecut de vârsta de 65 de ani și diagnosticat cu o formă de cancer de piele necesită o atenție specială.
Bolnavul dermato-oncologic în vârstă cumulează mai multe probleme de sănătate și implicit riscuri mult mai mari. De aceea, este deosebit de important ca leziunile canceroase la pacientul în vârstă să fie diagnosticate și tratate în fază incipientă. De multe ori, pacienții vârstnici tind să ignore leziunile cutanate pe perioade lungi de timp, ajungând la medic în situații grave.
Pacienții vârstnici necesită în general o echipă multidisciplinară de medici. Având în vedere multiplele patologii conexe pe care le pot prezenta, sunt necesare frecvent investigații suplimentare (de cardiologie, pulmonare, analize de sânge). În cazul tehnicii Mohs, chiar dacă se realizează în anestezie locală, în unele cazuri poate fi necesară supravegherea de către medicul de terapie intensivă.
Tratament pacient dermato-oncologic
Principala metodă de tratament, cu cea mai mare rată de reușită abordată la Dr. Leventer Centre în cazul pacientului oncologic este microchirurgia Mohs. Această procedură permite tratarea cancerelor cutanate, care deși nu sunt letale, scad calitatea vieții persoanelor în vârstă.
Față de abordarea clasică, ce presupune excizia cu margini de siguranță mari și cu verificare histopatologică, ce poate dura mai multe săptămâni, microchirurgia Mohs oferă posibilitatea unui tratament sigur, cu verificarea tuturor marginilor și a profunzimii în timp real și cu păstrarea țesutului cutanat sănătos, lucru vital mai ales pentru carcinoamele cu localizări dificile (de ex: în jurul ochilor, al nasului sau al buzelor).
Medicii dermatologi de la centrul Dr. Leventer sunt singurii acreditați în România de către Societatea Americană de Chirurgie Dermatologică să realizeze procedura de microchirurgie Mohs. Echipa multidisciplinară a centrului este formată din medici dermatologi supraspecializați în tehnica Mohs, chirurgi plasticieni și medici anesteziști, un medic anatomopatolog supraspecializat în dermatopatologie și un medic oncolog.
Pacientul dermato-oncologic în vârstă este în cele mai buni mâni la Dr. Leventer Centre, după cum povestesc chiar pacienții noștri.
Vino la controlul anual de dermatologie și evită complicațiile unui cancer de piele!