peeling chimic

O procedură de peeling chimic este tratamentul preferat în sezonul de toamnă-iarnă. Procedura se bazează pe îndepărtarea straturilor superficiale ale pielii cu scopul stimulării regenerării cutanate.

Ce presupune procedura de peeling chimic?

Procedura de peeling chimic este un tratament de întinerire a tenului care presupune exfolierea stratului superficial al pielii. La nivelul  epidermul se folosește o substanță chimică pentru îndepărtarea celulelor moarte și stimularea regenerării celulare.

Alături de dermabraziune, laser ablativ sau nonablativ și lumina intens pulsată, procedura de peeling chimic rămâne metoda preferată și cea mai ieftină folosită în medicina estetică pentru reîntinerirea feţei.

Este important de știut că o procedură de peeling chimic nu este același lucru cu gomajul sau folosirea unei creme exfoliante. Pentru metoda de peeling chimic medical sunt relevante o serie de criterii care o deosebesc de simplele proceduri cosmetice. Cele mai importante sunt compoziţia chimică a substanţei utilizate, penetrabilitatea ei în piele şi intensitatea reacţiei locale imediate şi pe termen lung asupra pielii. Procedura medicală, de fapt o arsură intenţionată, are un grad de risc, de suferinţă şi de scoatere din mediul social bine controlate.

Prin această metodă sunt tratate diverse aspecte cutanate date de îmbătrânire, cum ar fi prezenţa ridurilor fine şi a keratozelor. Totodată, modificări de culoare ale pielii ca melasma, unele forme de cicatrici de acnee ori pori prea dilataţi.

Tipuri de peeling chimic

În funcție de substanțele folosite, există trei tipuri de peeling chimic, care pot fi realizate la clinica Leventer Centre

  1. Peeling superficial, care îndepărtează doar stratul cornos al pielii, cojirea este fină şi discretă şi se produce în 5-7 zile.
  2. Peeling mediu, care atinge partea profundă a epidermului, până la joncţiunea cu dermul, şi obţine rezultate vizibile în doar 6 zile de cojire.
  3. Peeling profund, care penetrează până în dermul superficial şi produce o cojire mult mai violentă şi mai rapidă. Este însoţită de multe ori de un aspect de piele macerată care necesită o îngrijire atentă de specialitate pentru o perioadă mai lungă.

Decizia pentru un peeling superficial, mediu sau profund aparţine în exclusivitate medicului antrenat şi se ia în funcţie de culoarea pielii. Se mai ține cont de defectele cutanate care trebuie corectate, de localizarea lor, dar şi de sezon şi posibilitatea evitării expunerii la soare. Unele proceduri de peeling, cum este cel profund, necesită anestezie generală şi monitorizarea atentă a pacientului. Însă, majoritatea tratamentelor se fac în ambulator fără măsuri speciale de sedare.

Cine poate să își facă această procedură?

Orice dorește o procedură de peeling chimic, o poate realiza cu ajutorul medicului specialist dermatolog. Orice tip de ten poate fi tratat prin această procedură, însă în funcție de problemele și gravitatea lor, medicul va indica tipul de peeling recomandat.

Peelingul chimic trebuie făcut doar de medici dermatologi antrenaţi în această procedură. Cunoscând bine reacţia cutanată şi leziunile care pot fi tratate, sau dimpotrivă leziunile care constituie o contraindicaţie şi un risc pentru o vindecare corectă, ei pot decide ce fel de peeling este necesar şi cum poate fi îngrijită o suprafaţă cutanată prea reactivă.

Efectele unui peeling chimic

În urma unui peeling chimic, dispar petele şi tenul se luminează, culoarea se uniformizează, porii se micşorează, ridurile fine se şterg. La un peeling profund, se produce şi o contracţie a colagenului. Toate acestea, cu ajutorul unui specialist cu experienţă în citirea semnelor pe care pielea le exprimă.

Altfel, surprizele pot fi foarte mari. Pot rămâne linii atrofice pe zonele unde cojirea a fost prea profundă sau prea rapidă. În alte cazuri, pot să apară pete hipercolorate deoarece inflamaţia a fost prelungită şi necontrolată. Pot, de asemenea, să apară cicatrici noi pe suprafaţa cutanată.

Îngrijirea după efectuarea procedurii trebuie să fie foarte riguroasă. Dacă persoana care apelează la peeling chimic are de gând să stea la soare sau la solar în viitorul imediat, atunci mai bine renunţă de la început la tratament. Pielea este un organ viu şi reactiv şi răspunde de multe ori incontrolabil la agresiunea luminii. De aceea, procedura de peeling chimic este recomandată în sezonul rece.

Nu lăsa efectele trecătoare ale bronzului de vară să-ți îmbătrânească pielea. Simte-te bine cu tine însăți la orice vârstă și în orice context.

Cere o opinie medicală prin Teledermatologie

Monitorizăm pielea, acum și de la distanță

Fă o programare

Cere o programare în Centrul Dr. Leventer

021 310 65 07
programează-te online
Programare online