Petele roșii pe piele sunt unul dintre cele mai comune semne ale afecțiunilor dermatologice. Aceste manifestări nu ar trebui ignorate, deoarece pot indica o plajă largă de boli ale pielii, de la dermatită la cancerul de piele.
Un medic dermatolog ia în considerare mai mulți factori pentru a decide cauza petelor roșii de pe piele. Printre aceștia se numără: zona în care apar, numărul petelor, dimensiunea și aspectul lor. În unele cazuri, medicul dermatolog poate recomanda efectuarea unei biopsii de piele pentru a confirma diagnosticul. Din aceste motive, recomandăm să vă adresați medicului dermatolog pentru a primi diagnosticul și tratamentul corect pentru afecțiunea care duce la apariția petelor roșii pe piele.
Dermatita de contact – Pete roșii pe piele, însoțite de mâncărime și umflături
Dermatita de contact este cea mai cunoscută afecțiune care se manifestă prin pete roșii pe piele, cu mâncărime și umflături. De cele mai multe ori este provocată de contactul cu o suprafață sau substanță iritantă sau la care pacientul este alergic.
Dermatita de contact dispare de cele mai multe ori în câteva săptămâni. Totuși, recomandăm să programezi o consultație la medicul dermatolog pentru orice pată roșie sau iritație care durează mai mult de câteva zile. Există pericolul ca presupusa dermatită de contact să fie de fapt o afecțiune mai gravă, care nu ar trebui ignorată.
Pitiriazisul rozat – O pată roșie mare, însoțită de altele mai mici
Primul semn al pitiriazisului rozat este apariția unei pete roșii mari pe corp, în general pe piept sau spate. Aceasta este urmată de mai multe pete roșii mai mici. Uneori, petele pot provoca mâncărimi.
Pitiriazisul rozat este o afecțiune virală și poate fi însoțit de dureri de cap, dureri în gât sau febră. În general dispare de la sine în 6-8 săptămâni, dar medicul dermatolog poate prescrie un tratament medicamentos pentru a reduce mâncărimile sau umflăturile.
Carcinom bazocelular – Pete roșii, iritații sau răni care persistă
80% dintre cazurile de cancer de piele diagnosticate la nivel mondial sunt carcinom bazocelular. Cu toate acestea, pacienții care suferă de această afecțiune ajung târziu la medic, deoarece carcinomul bazocelular poate fi ușor confundat cu alte afecțiuni ale pielii.
Printre cele mai comune manifestări ale sale se numără petele roșii de pe corp sau zone iritate care persistă, excrescențe roșii sau roz cu o depresiune centrală sau răni care rămân deschise și sângerează câteva săptămâni.
La fel ca în cazul melanomului, tratamentul precoce este esențial pentru a opri extinderea carcinomului. Din fericire, acesta este una dintre formele de cancer de piele care se poate vindeca prin intermediul microchirurgiei Mohs.
Pete roșii pe corp, în zonele expuse la soare
Orice pată roșie, roz, maronie sau neagră care se extinde pe suprafața pielii sau își schimbă forma de-a lungul timpului poate ascunde un cancer de piele, de tip carcinom sau melanom. De obicei acestea apar pe zonele cele mai des expuse la soare: față, brațe, umeri, picioare, dar și pe trunchi.
Primul pas în prevenirea și identificarea unui posibil cancer de piele este să te autoexaminezi prin metoda ABCDE (Asimetrie, Bordură neregulată, Culoare neomogenă, Diametru mai mare de 5 mm, Evoluție recentă). Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele, cu risc crescut de mortalitate, iar tratamentul trebuie început cât mai devreme cu putință. De aceea, recomandăm ca orice pată roșie de pe corp, leziune care nu se vindecă sau aluniță modificată să fie examinată de medicul dermatolog, mai ales dacă apare pe o zonă de piele expusă la soare.
Alte afecțiuni care se manifestă prin pete roșii pe piele
- Infecții fungice
- Psoriazis
- Angioame
- Keratoza pilaris
- Urticarie
- Limfoame cutanate (Mycosis fungoides).
Având în vedere plaja largă de afecțiuni ale pielii sau de altă natură care se manifestă prin pete roșii pe piele, specialiștii Dr. Leventer Centre recomandă să ceri ajutorul medicului dermatolog pentru orice pată roșie care apare și persistă mai mult de câteva zile.