Persoane de toate vârstele suferă de xeroză cutanată sau xerodermie, numită popular piele uscată. Cauzele sunt extrem de variate, de la factori de mediu la o hidratare deficitară, afecțiuni dermatologice sau afectiuni de natură endocrină.
Tratamentul pielii uscate depinde, desigur, de cauza problemei. Iar aceasta nu poate fi stabilită decât printr-un control dermatologic. Dr. Leventer Centre, centru de excelență în dermatologie, cu laborator propriu dedicat pielii și o echipă multidisciplinară, ce include și un specialist în endocrinologie, este clinica la care poți apela cu toată încrederea că vei primi un diagnostic precis și un tratament eficient.
Ce este pielea uscată
Pielea uscată este o piele deshidratată, care și-a pierdut echilibrul hidrolipidic. Este o piele lipsită de volum și tonus, aspră, descuamată, uneori solzoasă, care „ține” și mănâncă. În funcție de stadiul de deshidratare, poate prezenta linii fine sau crăpături, iar acestea din urmă pot sângera și se pot infecta.
Dacă uscaciunea cutanata este superficială, apare temporar (mai ales în sezonul rece) și se reglează prin hidratare, nu necesită intervenția medicului. Însă dacă este o problemă permanentă și care nu se rezolvă prin folosirea cremelor și loțiunilor, pielea uscata poate avea o cauză medicala și recomandăm consultul de dermatologie.
Cauzele pielii uscate
Temperaturile scăzute, lipsa umidității, detergenții, spălatul excesiv pot duce la piele uscată. Cauzele pot fi însă și de natură medicală: carențe vitaminice, afecțiuni dermatologice, tulburări endocrine, tratamentele oncologice. Detaliem, în cele ce urmează, fiecare cauză a pielii uscate.
Spălatul excesiv
Spălatul poate deveni dăunător, dacă este în exces. Săpunul usucă pielea, apa fierbinte, la fel. Folosirea unui burete prea aspru sau a unui gel de duș cu microparticule pentru gomaj agresează și ele pielea, eliminând uleiurile naturale pe care aceasta le conține și favorizând deshidratarea. Dermatologii recomandă să ne limitam la dusuri scurte, urmat de hidratare cu o loțiune adecvată tipului de piele. Vara, când temperaturile ridicate impun suplimentarea numărului de dușuri, este recomandat să folosim geluri foarte blânde și să ne spălăm cu apă călduță, nu fierbinte.
Detergenți agresivi
Produsele folosite la curățenie conțin substanțe care atacă pielea. Compromiterea filmului hidrolipidic al pielii este unul dintre efecte, însă daunele pot fi mai mari de atât: dermatite de contact, care fac vizita la medic absolut necesară. Acest pericol poate fi evitat foarte simplu, prin folosirea mănușilor de menaj de fiecare dată când este nevoie Astfel, eliminăm una din cauzele pielii uscate.
Clorul
Persoanele care practică înotul ca sport de întreținere au adesea probleme cu pielea uscată din cauză că apa din piscine este tratată cu clor. Agent dezinfectant, clorul elimină bacteriile și alte microorganisme dăunătoare din apă, dar nu e prietenos cu pielea. Clorul este prezent și în unele produse de uz casnic destinate dezinfectării diverselor suprafețe din gospodărie.
Expunerea la soare fără protecție
Razele UV deshidratează pielea – este și motivul pentru care o piele expusă soarelui îmbătrânește mai repede. Prin limitarea expunerii și folosirea unei creme cu factor de protecție ridicat, nu doar când facem plajă, ci de fiecare dată când ieșim la lumina zilei, reducem acest risc.
Frigul și lipsa umidității
Frigul și umiditatea scăzută din sezonul rece duc la scăderea cantității de sebum produsă de piele.
Îmbătrânirea
Pe măsură ce înaintăm în vârstă și scade secreția de elastină și colagen, pielea se subțiază și produce tot mai puțin sebum, pierzându-și capacitatea de a-și păstra nivelul de hidratare. Pielea îmbătrânită are nevoie de o ingrijire adecvata.
Fumatul
Nicotina conține substanțe care îmbătrânesc prematur pielea, iar îmbătrânirea se traduce printr-o piele uscată. Renunțare la tutun este cea mai bună metodă de prevenție a acestei probleme dermatologice, dar și a altor probleme de sănătate.
Carențele nutriționale
Pielea uscată poate fi cauzată și de un deficit de vitamine și/sau minerale. Vitaminele A, B3 (niacină) și D, zincul și fierul sunt absolut indispensabile pielii sănătoase și frumoase, iar o cantitate insuficientă din oricare din acestea poate duce la pierderea fermității și a volumului.
Dermatita atopică, de contact sau seboreică
Pielea uscată e prezentă și în dermatită, un termen-umbrelă pentru mai multe afecțiuni dermatologice, de la dermatita atopică (numită popular eczemă) la cea de contact și cea seboreică. În funcție de tipul afecțiunii, deshidratarea e însoțită și de erupții, prurit, îngroșarea pielii, senzație de arsură sau fisuri dureroase.
Psoriazisul
O altă condiție medicală ce duce la piele uscată este psoriazisul. Afecțiune cronică, în care celulele din piele se înnoiesc în ritm accelerat (parcurg întreg ciclul de viață în 4 zile, în loc de 28), ducând la modificarea structurii și aspectului pielii, psoriazisul are manifestări cutanate în special în zona coatelor și a genunchilor.
Ihtioza
Ihtioza este o afecțiune dermatologică moștenită, care se poate manifesta încă din copilărie sau mai târziu în viață, fie printr-o supraproducție de celule noi, fie prin întârzierea eliminării celor vechi. Rezultatul: la suprafața pielii se produce o acumulare de celule care dă un aspect solzos. În afară de piele uscată și crăpată, se mai manifestă prin prurit și eritem.
Tulburări de alimentație
Pielea foarte uscată apare și din cauza malnutriției și deshidratării pe care le provoacă tulburările de alimentație, cum este anorexia. Studiile arată că simptomele cutanate se instalează după minimum 2 – maximum 4 săptămâni de restricționare serioasă a alimentației, deoarece organismul scade producția de sebum cu aproximativ 40%.
Tulburările endocrine
Hipotiroidismul (subproducția de hormoni tiroidieni) și diabetul sunt afecțiuni endocrine care au ca manifestare pielea uscată. În cazul diabetului, afectarea cutanată poate îmbrăca și alte forme, mai grave, pentru că o glicemie crescută reduce capacitatea de regenerare și vindecare a pielii, crescând riscul de infecții. Este foarte important ca pacienții cu piele uscată care știu că au o boală endocrină să fie consultați atât de dermatolog, cât și de endocrinolog, pentru un diagnostic complet și o schemă de tratament care să vizeze și cauza, nu doar simptomele cutanate. La Dr. Leventer Centre, pacienții au acces la medici din ambele specialități.
Insuficiența renală
Boala renală are printre simptome pielea uscată, iar în stadiu foarte avansat, când pacientul necesită dializă, pielea are încă și mai mult de suferit. Prin dializă este eliminată parțial apa din organism, iar în același timp, pacientul trebuie să-și limiteze aportul zilnic de apă, pentru a nu forța rinichii.
HIV/SIDA
Pielea uscată, buzele uscate, unghiile cu probleme sunt comune la persoanele cu HIV/SIDA. Acestea dezvoltă foarte ușor și infecții cutanate de natură bacteriană, virală, fungică sau parazitară, pe fondul sistemului imunitar slăbit.
Anumite tratamente
Pacienții oncologici care fac chimioterapie se pot confrunta cu piele uscată. La fel, persoanele care iau frecvent diuretice sau care urmează un tratament cu statine. Terapie standard pentru scăderea nivelurilor de colesterol și trigliceride, statinele afectează și lipidele din structura pielii, prin urmare, în vreme ce sunt benefice pentru inimă, dăunează pielii.
Alte simptome asociate cu pielea uscată
Simptomele asociate pielii uscate variază în funcție de cauza condiției dermatologice. De regulă, vorbim despre:
- prurit;
- piele care țină, ustură;
- descuamare;
- fisuri cutanate, dacă nu se intervine rapid pentru hidratare.
Când pielea uscată are drept cauză o afecțiune dermatologică, mai pot apărea:
- piele înroșită;
- senzația de arsură;
- erupții cutanate;
- piele îngroșată, solzoasă;
- ulcerații.
În tulburările endocrine, cele renale sau alte condiții medicale ce duc la uscarea pielii, la simptomele exprimate cutanat se adaugă cele specifice tulburării de bază.
Tratamentul pielii uscate
Tratamentul pielii uscate presupune doi pași, pentru a da rezultate: tratarea cauzei și tratarea efectului cutanat. De aceea, este absolut necesar consultul de dermatologie, pentru ca medicul să poată determina ce a declanșat deshidratarea pielii și să poată recomanda o terapie țintită.
Pentru pielea uscată cauzată de dermatită, de exemplu, specialistul Dr. Leventer Centre poate prescrie creme hidratante sau cu corticosteroizi, comprimate antihistaminice și terapie cu raze UV.
Când vine vorba despre uscăciunea pielii declanșată de o afecțiune endocrină, medicul dermatolog te va direcționa, după consultație, către expertul în endocrinologie al clinicii, iar după ce și acesta te va evalua, cei doi specialiști vor concepe împreună un plan de tratament care să vizeze atât combaterea uscaciunii pilelii, cât și cauza ei – afecțiunea subiacentă.
Cel mai simplu este de tratat pielea uscată cauzată de distrugerea filmului hidrolipidic prin acțiune mecanică (spălat excesiv) sau contactul cu săpunuri și detergenți agresivi. În acest caz, pielea este reparată prin folosirea unei creme intens hidratante și evitarea factorului declanșator.
Experții în dermatologie au întocmit un ghid universal valabil pentru tratamentul pielii uscate care nu e cauzată de o boală:
- Hidratează-te constant, cu seruri, creme și loțiuni adecvate tipului tău de piele, care conțin și SPF;
- Consumă minimum 2 litri apă/zi și limitează consumul de băuturi care deshidratează (cafea, alcool);
- La duș sau baie, folosește apă călduță, nu fierbinte, săpunuri, geluri și șampoane blânde și evită bureții abrazivi (lufă, piatră ponce);
- Fă întotdeauna duș după ce ai înotat într-o piscină în care știi că a fost folosit clor;
- Evită contactul cu produsele destinate curățeniei – degresanți, dezinfectanți – prin folosirea mănușilor;
- Evită fumatul;
- Evită expunerea la soare;
- Protejează-ți pielea în sezonul rece, folosind eșarfe, mănuși;
- Folosește umidificator acasă, pentru a contracara efectul lipsei de umezeală asupra pielii.
Iar dacă ești în căutarea unei creme sau loțiuni pentru hidratrea pielii uscate, medicii îți recomandă să ții cont de faptul că produsele cele mai eficiente în combaterea acestei probleme:
- nu conțin parfum;
- nu au ingrediente care deshidratează, precum alcoolul izopropilic, alcoolul benzilic sau sulfați;
- conțin ingrediente care blochează apa în țesut, pentru o hidratare îndelungată: vaselină, acid hialuronic, lanolină, uleiurile minerale;
- conțin agenți care potențează hidratarea, cum este glicerina;
- au factor de protecție solară.
Dr. Leventer Centre te ajută să-ți menții hidratarea pielii
La Dr. Leventer Centre beneficiezi de expertiza echipei de medici pentru diagnostic, tratament și recomandări privind rutina de îngrijire, dar și de terapii care pot reda pielii tale tonusul, volumul, prospețimea și strălucirea.
Pentru pielea uscată de pe față, în clinica noastră poți urma tratamente de hidratare și regenerare. HydraFacial este o terapie inovativă, realizată cu tehnologie de ultimă oră, Vortex, care într-o singură ședință efectuează o serie întreagă de proceduri: curățare, exfoliere și hidratare intensivă cu serurile HydraFacial, care conțin ingrediente hrănitoare.
Pentru pielea uscată de pe față, gât și decolteu, dar și de pe mâini, este recomandată și hidratarea cutanată cu acid hialuronic. Odată injectat, acidul hialuronic – componentă importantă a structurii celulare, liant între fibrele de colagen și elastină – ajută celulele din piele să rețină apa și să-și refacă astfel volumul pierdut. Rezultatul este vizibil în scurt timp: piele întinerită, fără alterarea aspectului natural.
În hidratarea corporală dă rezultate tratamentul cu Eximia, o tehnologie folosită pentru reconturarea corporală și regenerarea dermică noninvazivă. Pe lângă reducerea țesutului adipos și eliminarea celulitei, această terapie ajută pielea să-și recapete volumul și elasticitatea prin stimularea producției de colagen. Pielea uscată este revitalizată în câteva ședințe.
La Dr. Leventer Centre, tratăm eficient pielea uscată, indiferent de cauză. Programează-te pentru consultație și lasă-te cu încredere în mâinile echipei de experți a clinicii. Sănătatea și frumusețea pielii tale este misiunea noastră.