psoriazis

Pitiriazis versicolor este o micoză cutanată, des întâlnită care se manifestă prin pete cafenii, în special pe trunchi. Pitiriazisul versicolor are la bază o infecție micotică, ce interferează cu pigmentarea naturală a pielii. Petele provocate de pitiriazis versicolor pot fi inițial mai închise la culoare, ca mai apoi să se decoloreze. Ele au formă de confetti mai mari sau mai mici și ocupă în special umerii și decolteul.

Ce cauzează pitiriazis versicolor?

Pe suprafața pielii noastre trăiesc populații de microorganisme nedăunătoare, cunoscute ca floră saprofită. O parte din aceste microorganisme sunt ciuperci. În anumite momente, aceste microorganisme micotice pot crește necontrolat și provoacă o erupție cutanată caracteristică pentru pitiriazis versicolor. Cel mai des întâlnim acest tip de infecție în zonele cu climat călduros și umed. În ciuda aparenței, cei mai mulți pacienți cu această afecțiune sunt perfect sănătoși și nu au o patologie asociată cu infecția. Ciuperca Malassezia furfur sau Pityrosporum ovale este responsabilă de pitiriazisul versicolor și de producerea mătreții.
Erupția cutanată se poate prezenta în mai multe culori precum maro deschis, roz, sau albicios. Razele solare produc bronzarea pielii și evidențiază mai bine erupția cu pete albicioase. Din acest motiv, pitiriazis versicolor este observat cel mai des după expunerea îndelungată la soare.

Afecțiunea poate recidiva?

Chiar și după ce infecția este tratată și ciuperca dispare din leziuni, petele cutanate rămân în continuare albicioase și își recapătă culoarea  normală după câteva luni. De asemenea, infecția se poate reactiva atunci când sunteți într-un climat cald și umed.
Pitiriazis versicolor apare cel mai frecvent la persoanele tinere, în jurul vârstei de 20-25 de ani, dar pot afecta și vârste mai mature, fiind adesea asociat cu mătreața scalpului. Această afecțiune nu este ereditară. Deși este transmisibilă de la o persoană la alta, transmisia depinde de PH-ul pielii.
Infecția poate fi agravată de purtarea îmbrăcămintei strâmte, care irită zona cutanată. De asemenea, pitiriazisul versicolor poate fi asociat cu transpirația excesivă, dermatita seboreică, sindromul Cushing, tratament imunosupresor, sau malnutriția.

Care sunt simptomele pentru pitiriazis versicolor?

Pitiriazis versicolor se manifestă prin petele roz-cafenii, apoi albicioase care pot fi însoțite de senzația de mâncărime locală, dar și de uscare a pielii. Leziunile sunt de obicei rotunde cu diametru de 5-10 mm și sunt localizate predilect pe toracele posterior, umeri, decolteu.
Diagnosticarea pitiriazisului versicolor se face de către medicul dermatolog, prin examinarea clinică și cu lampa Wood. Lampa detectează anumiți metaboliți micotici care prezintă fluorescență verzuie. În cazuri mai extinse sau severe, medicul poate efectua o biopsie a zonei pentru a putea diferenția diagnosticul de alte afecțiuni patologice.

Cum putem trata pitiriazisul versicolor?

Medicul dermatolog vă poate recomanda opțiuni de tratament local precum șamponare cu ketoconazol, antimicotice precum clotrimazol, fluconazol, miconazol sau alte antifungice. Putem însă preveni apariția pitiriazisului versicolor prin menținerea unei igiene corporale adecvate, evitarea obiectelor de îmbrăcăminte strâmte sau ocluzive din fibre sintetice, precum și prin utilizarea unor produse
antimicotice în mod regulat (precum șamponul antimătreață, sau săpunuri speciale).
Pentru orice modificare la nivelul pielii, fie că e vorba de o aluniță nouă sau pete cutanate, mergeți la un control dermatologic de rutină.

Pielea este primul organ care anunță o problemă de sănătate.

Cere o programare la Enayati Medical City

Experții în sănătatea pielii Dr Leventer Centre, acum mai aproape de tine

0722 599 440

Cere o programare în Centrul Dr. Leventer

021 310 65 07
programează-te online
Programare online