Se estimează că 2% din populația globului suferă de psoriazis, iar dintre cei afectați aproximativ 80% prezintă psoriazisul pe scalp, arată specialiștii. Află de la dermatologii Dr. Leventer Centre cum recunoști psoriazisul scalpului și ce opțiuni de tratament există.
De ce apare psoriazisul scalpului
Psoriazisul este o boală autoimună. În ceea ce privește psoriazisul scalpului, precum orice fel de psoriazis, este o afecțiune cronică recurentă-remisivă. Psoriazisul scalpului poate apărea izolat sau împreună cu o altă formă de psoriazis.
Deși este adesea camuflat de păr, psoriazisul scalpului poate fi o sursă de jenă și de disconfort pentru pacienți, din cauza mâncărimilor și a descuamării pielii asemănătoare mătreții.
Psoriazisul scalpului este determinat de o combinație de factori genetici, imunitari, hormonali și de mediu, printre care:
- Anumite infecții bacteriene
- Infecția cu HIV/SIDA
- Modificările hormonale
- Lumina soarelui/radiații ultraviolete
- Utilizarea de produse chimice sau săpunuri dure
- Stresul
- Obezitatea
- Traumatisme sau leziuni ale pielii
- Fumatul și consumul de alcool
- Consumul de alcool
- Unele medicamente
Caracteristicile clinice ale psoriazisului scalpului
Psoriazisul scalpului se manifestă prin plăci sau pete bine definite, roșii, îngroșate, pe scalp, cu scuame alb-argintii suprapuse.
- Scuamele se pot desprinde și pot provoca un aspect ca de „mătreață”.
- Psoriazisul scalpului poate fi limitat la linia părului, deși afectează frecvent partea din spate a capului, sau se poate extinde pe frunte (psoriazis facial), urechi sau gât.
- Poate fi însoțit de mâncărime.
- Scuamele se pot acumula și pot produce un aspect de Pityriasis amiantacea.
Posibilele complicații ale psoriazisului pe scalp
Fără să fie ținut sub control prin tratament adecvant, psoriazisului scalpului poate produce neplăceri și complicații:
- Scalp uscat și cu mâncărimi.
- Tulburarea somnului pe fondul mâncărimilor.
- Infecții cutanate asociate scărpinatului și afectării barierei cutanate.
- Anxietate și stimă de sine redusă din cauza aspectului scalpului și a descuamării.
- Căderea reversibilă a părului (alopecie).
- Rareori se poate dezvolta alopecia cicatricială, din cauza psoriazisului scalpului cronic și recidivant.
- Psoriazisul scalpului poate fi asociat cu artrita psoriazică.
Diagnostic și tratament
Psoriazisul scalpului este, în general, diagnosticat clinic, de către medicul dermatolog, în urma examinării scalpului, a pielii și unghiilor. În plus, este important să se evalueze severitatea psoriazisului pe scalp.
Psoriazisul scalpului poate fi dificil de tratat și poate dura o vreme până la găsirea tratamentului care funcționează bine pentru un pacient. Opțiunile pentru tratarea mâncărimilor și a scuamelor date de psoriazisul scalpului variază de la șampoane și produse topice la terapie cu lumină, tratamente orale și produse biologice.
- Medicamente aplicate direct pe scalp
Acesta este cel mai frecvent tip de tratament pentru psoriazisul scalpului. De cele mai multe ori se folosesc corticosteroizi. Aceștia acționează rapid pentru a reduce roșeața, umflarea, mâncărimea și scuamele.
În unele cazuri, dermatologul îți poate prescrie un șampon care conține propionat de clobetasol, care trebuie folosit în funcție de recomandările medicului.
- Injecții de corticosteroizi
Dacă psoriazisul scalpului nu se vindecă cu tratamentul aplicat direct pe scalp, specialistul ți-ar putea recomanda injecții cu corticosteroizi la nivelul scalpului. Deși acest tratament poate fi eficient, utilizarea sa este limitată la câteva ori.
- Diferite forme de fototerapie și laserul Excimer
Fototerapia utilizează lumina ultravioletă (UV) pentru a încetini creșterea celulelor pielii. Sunt disponibile unități de fototerapie portabile cu pieptene încorporat pentru a ajuta razele UV să ajungă la nivelul scalpului.
- Lumina ultravioletă B (UVB) este prezentă în lumina naturală a soarelui și este un tratament eficient pentru psoriazisul scalpului.
- În general, tratamentele cu UVB includ fototerapia cu UVB. Acestea se efectuează la cabinetul dermatologlui, pentru un control bun al dozelor și pentru evitarea complicațiilor.Tratamentul prin fototerapie cu UVB presupune expunerea scalpului cu psoriazis la o sursă de lumină UVB artificială după un anumit protocol.
- Există două tipuri de tratament UVB: bandă largă și bandă îngustă.
- Razele UVB în bandă îngustă pot elimina psoriazisul de pe scalp mai repede și pot produce remisiuni mai lungi.
- UVB în bandă îngustă poate necesita mai puține tratamente pe săptămână.
Suferi de psoriazis la nivelul scalpului? Fă-ți o programare la Dr. Leventer Centre și vino să aflăm împreună cum ai putea ține boala sub control.