Psoriazisul vulgar, cunoscut și sub denumirea de psoriazis în plăci, este cea mai frecventă manifestare clinică a psoriazisului, afectând circa 80-90% dintre pacienți. Află de la specialiștii Dr. Leventer Centre de ce apare psoriazisul vulgar și care sunt opțiunile de tratament prin care boala poate fi ținută sub control.
Psoriazis vulgar: cauze și simptome
Se crede că psoriazisul este o problemă a sistemului imunitar care face ca celulele pielii să crească mai repede decât de obicei. În psoriazis, cauzele care țin de genetică și de factorii de mediu au un rol important. Afecțiunea nu este contagioasă.
În cazul psoriazisului vulgar, reînnoirea rapidă a celulelor are ca rezultat apariția unor pete uscate și solzoase.
Psoriazisul vulgar se manifestă prin apariția unor plăci cutanate individuale cu o lățime între 1-10 cm, uneori chiar mai mari. Severitatea bolii variază. La unii pacienți, plăcile de psoriazis vulgar afectează doar câteva zone mai mici, în timp ce, în cazul altora, plăcile acoperă o regiune mai extinsă a corpului.
Psoriazisul vulgar implică, de obicei, scalpul și zona din spatele urechilor, coatele și genunchii, trunchiul, fața, palmele, tălpile și unghiile.
- Pe pielea caucaziană, plăcile inflamatorii date de psoriazisul vulgar sunt roz – roșii, bine delimitate, ridicate, uscate, de dimensiuni diferite, acoperite de obicei de scuame argintii sau albe.
- Pe pielea de culoare, plăcile pot apărea mai întunecate și mai groase și mai mult de culoare purpurie, cenușie sau maro mai închis.
- Psoriazisul vulgar însoțește adesea psoriazisul unghiilor.
Ce poate să declanșeze psoriazisul vulgar?
Factorii declanșatori obișnuiți pentru psoriazisul vulgar includ:
- Anumite infecții în organism, precum angina streptococică sau unele infecții ale pielii.
- Vremea, în special atmosfera rece și uscată.
- Leziuni ale pielii, cum ar fi o tăietură sau o zgârietură, o mușcătură de insecte sau o arsură solară severă.
- Fumatul și expunerea la fumatul pasiv.
- Consumul excesiv de alcool.
- Anumite medicamente – inclusiv litiu, medicamente pentru HTA și medicamente antimalarie.
- Moștenirea genetică
Tratamentul psoriazisului vulgar
Este important să mergi la dermatolog atunci când ai suspiciuni că ai putea suferi de psoriazis vulgar, precum și în cazul în care ai fost deja diagnosticat cu psoriazis vulgar și ai observat că afecțiunea s-a acutizat.
Mergi la medic dacă plăcile încep să se răspândească, dacă tratamentul pentru psoriazis vulgar prescris deja nu ține boala sub control, dacă începi să experimentezi probleme articulare.
Tratamentul psoriazisului vulgar se stabilește ținând cont de gravitatea afecțiunii. Fiind o boală cronică, opțiunile de tratament pentru psorizisul vulgar au ca scop controlul simptomelor și calmarea leziunilor existente.
Tratamentele pentru psoriazisul vulgar includ produse topice, fototerapie, medicamente orale și produse biologice.
- Tratamentele topice
În tratamentele de tip topic ale psoriazisului vulgar, pentru reducerea inflamației și a scuamelor, se pot folosi corticosteroizi, retinoizi, forme sintetice ale vitaminei D, acid salicilic, inhibitori ai calcineurinei.
- Terapia biologică
Acest tip de tratament injectabil și pe termen lung este o bună opțiune pentru pacienții care suferă de psoriazis vulgar sever și în cazul cărora alte tratamente nu au dat rezultatele dorite.
- Fototerapie pentru psoriazisul vulgar
Fototerapia pentru psoriazisul vulgar se poate face prin expunere la lumină solară naturală, fototerapie cu ultraviolete B în bandă îngustă, fototerapie cu ultraviolete A sau PUVA.
- Expunerile scurte, zilnice, la lumina naturală a soarelui (helioterapie) ar putea ameliora psoriazisul vulgar. Înainte de a începe un astfel de regim, întreabă specialistul dermatolog care ar fi cel mai sigur mod de a utiliza lumina naturală pentru tratamentul psoriazisului vulgar, în cazul tău.
- Terapia cu lumină UVB în bandă îngustă se administrează de două sau trei ori pe săptămână, până când pielea se ameliorează și apoi mai rar pentru terapia de întreținere.
- Fototerapie PUVA presupune administrarea unui medicament sensibilizator la lumină (psoralen) înainte de a expune pielea afectată la lumina UVA. Lumina UVA pătrunde mai adânc în piele decât lumina UVB, iar psoralenul face ca pielea să fie mai receptivă la expunerea la UVA.
Suferi de psoriazis vulgar? Fă-ți o programare la Dr. Leventer Centre și vino să aflăm împreună cum ai putea ține boala sub control.