psoriazisul

Ce știm despre psoriazis?

Psoriazis este o afecțiune dermatologică cronică, cu un mecanism autoimun, care se caracterizează printr-o accelerare a ritmului de înmulțire a celulelor aflate în piele, de până la de zece ori mai mult decât în mod obișnuit. Practic, în psoriazis, celulele cutanate își parcurg ciclul de viață în doar 4 zile față de un ritm normal de 28 de zile printr-o modificare apărută la nivelul celulelor albe specializate din sânge, numite limfocite T. Aceste celule apărute în număr mare în psoriazis devin hiperactive și ajung să atace celulele sănătoase, modificând atât aspectul, cât și structura pielii.

Această hiperactivitate și „luptă” agresivă a celulelor T se traduce printr-un ciclu continuu în care celulele noi se deplasează rapid spre suprafața pielii, producând manifestări ale psoriazisului: pete roșii, ce se acoperă de coji albe, care se desprind ușor și în mod constant.

Psoriazis este o boală care poate avea doar manifestări cutanate, (fiind localizată mai frecvent la coate și genunchi, dar și în zona scalpului, pe mucoase, la nivelul unghiilor de la mâini și picioare, în zona fesieră) dar uneori, aceasta afectează articulațiile, producând dureri, rigiditate și tumefiere la nivelul acestora.

Principalele simptome în psoriazis

Printre cele mai des întâlnite simptome în psoriazis sunt  apariția zonelor de piele îngroșată, formând coji albe, de multe ori groase, care acoperă pete roșii, bine mărginite de piele sănătoasă din jur.

Psoriazisul variază ca formă de manifestare de la un pacient la altul și poate prezenta uneori modificări de aspect la nivelul unghiilor și afectări ale articulațiilor.  Sunt și cazuri grave, în care pacientul prezintă o formă generalizată de boală numită psoriazis eritrodermic, care afectează toată suprafața corpului.

Psoriazis – Simptome 

  • zone tegumentare roșii, bine reliefate, acoperite cu o coajă albă care se desprinde ușor
  • pete roșii în scalp, însoțite de coji cu aspect de mătreață
  • unghii desprinse marginal sau deformate de puncte și linii longitudinale accentuate
  • degete rigide și dureroase
Infografic ilustrând principalele simptome de psoriazis: zone tegumentare roșii, zone tegumentare roșii | Dr. Leventer Centre

Psoriazisul – cauze de apariție

Încă se fac cercetări referitoare la cauzele apariției psoriazisului. Specialiștii menționează  printre factorii care pot declanșa această afecțiune : infecțiile, precum infecții ale gâtului sau ale pielii, mai ales cele produse de streptococ,  anumite medicamente ca beta-blocantele, anti-inflamatoarele nesteroidiene, antibiotice din grupa ciclinelor sau sărurile de litiu. Totodată, pot fi considerate cauze de psoriazis leziunile pielii, cum ar fi cele provocate de tăieturi, dar și deficitul de vitamina D din organism, fumatul sau consumul excesiv de alcool, obezitatea și  stresul.

Un alt factor important ce  poate duce la psoriazis este istoricul medical al familiei. Specialiștii consideră moștenirea genetică drept unul dintre cei mai importanți factori de risc în psoriazis.

Tipuri de psoriazis și forme de manifestare

Există câteva semne clare, prezente la marea majoritate a pacienților diagnosticați cu psoriazis. Între aceste semne comune sunt petele roșii de pe piele, acoperite de scuame albe, localizate predilect la coate și genunchi. Pielea poate deveni mai uscată, deshidratată și se crapă mai ușor, uneori până la sângerare. Uneori, în psoriazis, articulațiile se inflamează și devin mai rigide, acesta fiind un motiv care poate cauza durere și rigidizarea mișcării. Specialiștii în sănătatea pielii de la Dr. Leventer Centre din București ne amintesc cât este de important să ne adresăm unui dermatolog experimentat pentru un diagnostic corect, mai cu seamă că psoriazisul poate fi uneori confundat cu alte afecțiuni.
Psoriazisul poate apărea pe orice suprafață a corpului, leziunile fiind fie mici cu aspect de picături de ploaie sau mai extinse sau chiar generalizate și pot fi prezente inclusiv la nivelul organelor genitale. Există, în același timp, mai multe tipuri de psoriazis, care se manifestă diferit în diverse părți ale corpului.

  1. Psoriazisul cu plăci rotunde: cea mai frecventă formă de psoriazis, determină leziuni cutanate uscate, roșii , acoperite cu scuame argintii. Se dezvoltă, de obicei, în zone precum coate, genunchi și scalp.
  2. Psoriazisul unghiilor. Acest tip de psoriazis apare atât pe unghiile de la mâini, cât și de la picioare, provocând o creștere anormală a acestora, dar și ruperea lor mai ușoară. Unghiile sunt fie desprinse marginal fie au mici depresiuni punctiforme pe suprafață.
    3. Psoriazisul gutat sau în picătura , prezent în special la persoanele tinere, se manifestă în special pe suprafața trunchiului.
    4. Psoriazisul inversat se manifestă la nivelul plicilor corpului. Astfel, apar pete netede și roșii în zona inghinală, axilară și ombilicală.
    5. Psoriazisul pustulos. Este o formă mai puțin obișnuită a psoriazisului, care apare în special pe mâini sau picioare, leziunile având un aspect inflamat pustulos, adică pe suprafața plăcilor de psoriazis se observă bășicuțe cu lichid albicios.
  3. Psoriazis eritrodermic este un tip sever și foarte rar, ce acoperă adesea porțiuni mari ale corpului. Pielea pare aproape arsă de soare.

Tipuri de psoriazis:

  • Psoriazis cu plăci rotunde
  • Psoriazisul unghiilor
  • Psoriazis gutat
  • Psoriazis pustulos
  • Psoriazis inversat
  • Psoriazis eritrodermic
Infografic ilustrând tipuri de psoriazis: psoriazis cu plăci rotunde; psoriazisul unghiilor; psoriazis gutat; psoriazis pustulos; psoriazis inversat; psoriazis eritrodermic| Dr. Leventer Centre

Tipuri de tratament în psoriazis

Fiind o boală cronică, pentru psoriazis nu există un tratament curativ,ci doar tratamente care ameliorează simptomele   și pot obține perioade variable de remisie. Specialiștii în sănătatea pielii de la Dr. Leventer Centre au o vastă experiență în tratamentul psoriazisului și în ținerea sub control a simptomelor acestuia. În funcție de fiecare caz, specialistul va recomanda cea mai eficace variantă de tratament pentru psoriazis. Printre acestea se numără tratamente topice (geluri, creme), tratamente sistemice (tratament medicamentos) sau fototerapie  (folosind radiația UV). În psoriazis, reușita tratamentului este potențată de adoptarea unui stil de viață sănătos.

Dacă te confrunți cu simptome de psoriazis, ca acelea descrise mai sus sau dacă ai întrebări referitoare la tratamentul în psoriazis, programează neîntârziat un consult la Dr. Leventer Centre, în București!

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online