ptoza palpebrala

Dacă te uiți în oglindă și nu te vezi bine, s-ar putea să nu fie o problemă de imagine de sine, ci o problemă medicală. Când ai un ochi mai mic decât celălalt sau ambele pleoape căzute, este posibil să te confrunți cu afecțiunea de ptoză. Ptoza palpebrală sau pleoapele căzute are un impact negativ atât estetic, cât și funcțional, însă poate fi tratată cu succes în cabinetul medicului estetician, la Dr Leventer Centre.

Ce este ptoza palpebrală?

Ptoza palpebrală este denumirea medicală pentru pleoapele căzute. Ptoza palpebrală sau blefaroptoza poate apărea la un ochi sau la ambii. Gradul de lăsare al pleoapelor poate să varieze. Cel mai grav este atunci când pleoapele sunt mult lăsate și acoperă pupila și irisul, sau când sunt coborâte aproape complet. Dacă ptoza este într-un stadiu sever și nu este tratată, poate provoca apariția unor afecțiuni mai grave, care au impact negativ asupra funcției de vedere, precum ambliopia (vedere redusă) sau astigmatismul (deformarea corneei și scăderea vederii). În cazul copiilor, poate apărea torticolis, afecțiune în care copilul își deformează poziția capului pentru a compensa lipsa de câmp vizual.

Ptoza poate fi:

  1.   Congenitală. Persoana se naște cu această afecțiune, care poate fi sesizată din primul an de viață sau mai târziu. Este cauzată de o funcționare deficitară a mușchilor care ridică pleoapa superioară, datorată unor modificări de structură.
  2.   Dobândită. Afecțiunea se instalează pe parcursul vieții și se datorează slăbirii, subțierii sau întinderii mușchilor, datorată înaintării în vârstă.
  3.   Urmare a unui traumatism. Ptoza palpebrală poate să apară și în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul ochilor, precum cataracta, în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul pleoapelor, precum blefaroplastia sau în urma unor traumatisme la nivelul pleoapelor.

Ptoza palpebrală poate să apară și în contextul unei alte afecțiuni, precum sindromul Horner, miastenie, tumoră cerebrală sau orbitară sau boli autoimune.

Ptoza palpebrală, simptome:

În cazul ptozei dobândite, principalele semne care îi pot semnala prezența sunt:

  1.   Căderea uneia sau ambelor pleoape
  2.   Iritație la nivelul ochilor
  3.   Dificultate în închiderea completă a unui ochi
  4.   Oboseală sau tensiune oculară
  5.   Strabism
  6.   Vedere dublă
  7.   Lăcrimare excesivă
  8.   Îngustarea câmpului vizual superior
  9.   Poziționarea “pe spate” a capului pentru compensarea ptozei.

Tratament pentru pleoapele căzute

Diagnosticul de ptoză palpebrală este pus de medicul estetician chirurg plastician, care pe baza unui examen clinic stabilește tipul de ptoză și stadiul de severitate. Consultul constă în:

  1.   Stabilirea caracterului unilateral sau bilateral al ptozei
  2.   Aprecierea impactului ptozei asupra funcției vizuale
  3.   Determinarea mărimii ptozei
  4.   Identificarea cauzei de apariție (teste specifice)

Ptoza palpebrală, unilaterală sau bilaterală, poate fi tratată chirurgical, fie că este vorba de cea congenitală sau de cea dobândită. Însă indicația de corecție chirurgicală, precum și tehnica operatorie sunt determinate de severitatea afecțiunii și de tipul/cauza ptozei (și vor fi stabilite de medicul chirurg plastician în momentul consultației). Intervenția chirurgicală vizează întărirea mușchiului slăbit sau suspendarea pleoapei la mușchiul frontal.

Rolul pleoapelor este acela de a proteja globii oculari. Dacă structural pleoapele prezintă modificări față de normal, ochiul este la rândul său afectat.

Însă, chiar dacă nu se dovedește a fi periculoasă din punct de vedere medical, ptoza palpebrală poate fi inestetică și poate adăuga pe fața ta ani în plus față de vârsta reală. Fă-ți o programare la medicul estetician pentru evaluarea stării de sănătate a pleoapelor tale.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online