Puncte mici roșii pe piele, tratament, Dr. Leventer Centre

Punctele roșii care apar pe piele pot avea mai multe cauze, unele inofensive, motiv pentru care dispar de la sine, după o scurtă perioadă de timp, sau pot fi un semn de manifestare a unei afecțiuni dermatologice. Află de la specialiștii în sănătatea pielii de la Dr. Leventer Centre de ce apar punctele roșii pe piele și cum se tratează. 

Cauze de apariție pentru puncte roșii pe piele

Uneori este dificil de identificat factorul care cauzează punctele roșii de pe corp. În astfel de situații, când cauza nu este evidentă și punctele persistă, este recomandată vizita la un cabinet de dermatologie

Erupție cutanată provocată de căldură

Punctele roșii care apar pe piele ca rezultat al expunerii la temperaturi ridicate, cunoscute sub denumirea de  miliaria, apar atunci când glandele sudoripare sunt blocate sub piele ca urmare a transpirației abundente, provocând umflături mici, roșii, înțepătoare care pot fi dureroase sau pot provoca mâncărimi. Apar de obicei în pliurile pielii sau pe zonele pielii unde se acumulează transpirație, cum ar fi axile, piept, spate, brațe și stomac.

Tratamentul punctelor roșii de pe piele cauzate de căldură constă în răcirea pielii cu remedii la domiciliu, cum ar fi băi răcoritoare, comprese reci, purtarea de haine largi și evitarea cremelor cu textură grasă. 

Angiom cherry

Angioamele cherry sau alunițele roșii reprezintă mici excrescențe de natură vasculară care se dezvoltă pe suprafața pielii, sunt necanceroase și apar sub forma unor puncte sau noduli roșii sau roșii violacei, ce conțin conglomerate de vase de sange. Sunt mai frecvente la adulții de peste 30 ani, se pot înmulți în timpul sarcinii sau administrării anumitor terapii hormonale. În situații mai rare, în special când se dezvoltă în număr mare, pot denota și o afecțiune hepatică subiacentă. Alunițele roșii sunt diagnosticate în cadrul examenului clinic dermatologic și nu necesită tratament, cu excepția situațiilor când se dorește eliminarea lor din motive estetice. 

Dermatita de contact 

Dermatita de contact este o afecțiune comună, care apare atunci când pielea intră în contact cu un factor iritant sau  alergic. De obicei, apare ca o erupție cutanată formată din pete plane sau ușor reliefate, de culoare rozalie, însoțite de mâncărimi, uneori senzație de usturime. Atunci când factorul declanșator este de mai mică intensitate, se poate manifesta doar cu piele uscată și descuamată. Dacă sunt evitați factorii declanșatori, dermatita de contact poate să dispară de la sine. 

Pitiriazis rozat

În cazul acestei afecțiuni de piele, apar pete roșii în special în partea superioară a corpului, pe trunchi, piept, spate. Este o erupție cutanată benignă, care afectează în special adolescenții și adulții tineri, considerându-se că există o etiologie virală implicată în apariția lui. 

Pitiriazisul este de obicei diagnosticat după aspectul său și uneori va dispărea de la sine în șase până la opt săptămâni. În unele cazuri, medicul dermatolog vă poate recomanda un steroid, un antihistaminic sau un medicament antiviral pentru a ajuta la ameliorarea mâncărimii și a umflăturilor.

Psoriazis

Afecțiune autoimună a pielii care poate fi declanșată de stres, medicamente, infecții, traumatisme sau factori de mediu. Punctele și petele roșii de pe piele sunt însoțite de scuame groase, cu aspect de solzi de pește și afectează în mod clasic coatele și genunchii, însă orice zonă a corpului poate fi implicată, inclusiv unghiile și scalpul. Psoriazisul apare atunci când sistemul imunitar  este hiperactiv și produce o inflamație exagerată însoțită de acumularea în  exces a celulelor pielii. 

Medicul dermatolog poate diagnostica psoriazisul după aspectul său și, ocazional, cu o biopsie a pielii. Tratamentul va varia în funcție de severitatea leziunilor și poate include creme cu steroizi, medicamente imunosupresoare și terapie cu lumină UV. Compresele reci, cremele hidratante și băile cu fulgi de ovăz pot reduce, de asemenea, mâncărimea.

În unele cazuri, punctele roșii sau roz pot fi semn de molluscum contagiosum.

Dacă observi puncte roșii pe piele, care nu dispar de la sine și care provoacă mâncărime, te așteptăm la o consultație de dermatologie la Dr. Leventer Centre. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online