Raie pe maini

Râia sau scabia este o afecțiune dermatologică destul de frecventă la om, care afectează peste 130 de milioane de oameni la nivel global. Este cauzată de parazitul Sarcoptes Scabiei care pătrunde în piele unde își depune ouăle, provocând mâncărime severă. La pacienții cu deficit de imunitate, scabia se poate manifesta prin erupții solzoase și apariția unui focar de cruste infestate cu acarieni. Prin fisurile de piele provocate de râie, la om, acarienii determină apariția unor infecții secundare, sepsis sau efecte asupra funcției renale și cardiovasculare. 

Semnele de râie apar frecvent pe fese, genunchi, brațe, sâni sau organe genitale, sub formă de vezicule sau mici umflături roșii sau decolorate. 

Cum se transmite râia la om?

Râia este considerată o boală cu transmitere sexuală, pentru că una din formele de transmitere este prin contact sexual, însă, nu este singura. Râia este o afecțiune contagioasă, care se transmite la om prin contact fizic de orice natură cu o altă persoană infectată. De asemenea, râia se transmite și prin folosirea în comun cu o persoană infectată a obiectelor din gospodărie (ustensile, lenjerie de pat, prosoape), cabine de duș sau produse cosmetice. 

Transmiterea de râie de la om la om se face prin contact fizic direct, care trebuie să dureze cel puțin 10 minute, prin urmare, sunt șanse minime de a contracta boala printr-o strângere de mână sau îmbrățișare. Râia, ca orice altă afecțiune contagioasă, se transmite mai ușor în grupuri și comunități, precum spitale, școli, cămine de bătrâni, etc., unde riscă să provoace focare de infecție. 

Tratament râie 

Tratamentul pentru râie este prescris de medicul dermatolog, în urma unui examen clinic și a unui diagnostic de certitudine. În cele mai multe cazuri, tratamentul pentru râie constă în aplicarea unei creme sau loțiuni care elimină acarianul Sarcoptes Scabiei și care trebuie aplicată pe tot corpul. Tratamentul trebuie să fie prescris de medic, pentru a fi adecvat și eficient. De asemenea, tratamentul pentru râie trebuie urmat de toate persoanele cu care persoana infectată a intrat în contact. 

Tratamentul topic pentru râie 

  • Cremă cu permetrină
  • Loțiune cu lindan 
  • Loțiune cu crotamiton
  • Unguent cu sulf
  • Cremă cu malathion. 

Pe lângă acestea, medicul poate recomanda și tratament sistemic cu antihistaminice, antiparazitare, antibiotice sau alte topice precum steroizi topici, loțiune mentolată cu calamină.

Dacă suspectați că ați fi putut contracta  râie, vă recomandăm să vă faceți o programare de dermatologie. Râia la om rămâne contagioasă până se aplică tratamentul prescris de medic.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online