Rata complicatiilor in chirurgia estetica este foarte mica, dar, ca orice interventie chirurgicala, ea nu este zero. De aceea este bine sa fii foarte bine informat cu privire la procedura. Studiile Societatii Americane de Chirurgie Plastica arata ca rata complicatiilor in urma interventiilor de chirurgie estetica este foarte mica, sub 1%. Citește în continuare pentru a afla mai multe detalii despre riscuri și complicații în chirurgia estetică.
Riscurile postoperatorii si incidentele sunt similare, atat in clinicile private cat si in cele universitare, spun aceiasi cercetatori.
Medicii Centrului Dr. Leventer au o experienta chirurgicala indelungata, sunt antrenati pentru servicii de urgenta si sunt capabili sa previna astfel de situatii sau sa le remedieze in cazul in care se produc. Clinica opereaza cu dotari la standard European, cu raspundere la acelasi nivel si cu o reputatie de zero complicatii serioase in peste 10 ani de activitate.
Riscuri generale
Unii pacienti au o hiperreactivitate in timpul anesteziei si sedarii. Cele mai frecvente complicatii anestezice posibile sunt: aritmia cardiaca si obstructia cailor respiratorii, dar anestezistul are mijloacele de a impiedica aceaste situatii. In timpul procesului de trezire din anestezie exista posibilitatea de aparitie a vomei si aspirarii secretiilor. Pentru a preveni aceasta situatie, eset interzis consumul de alimente, cu sapte ore inainte de interventie, si de lichide, inclusiv apa, cinci ore preoperator.
Intre riscurile generale operatorii sunt citate si infarctul miocardic, embolia, lezarea unui nerv cu paralizie temporara, coma, si chiar moartea. De aceea, pentru a reduce riscul operator anuntati medicul despre orice fel de afectiune anterioara existent. Pacientii cu afectiuni cardiace, respiratorii sau obezii au risc crescut de a face complicatii in timpul anesteziei. Rata mortalitatii pentru interventiile estetice este de 1/57 000 de interventii ceea ce reprezinta un procent foarte mic, dupa statistica Societatii Americane de Chirurgie Plastica.
Pierderea de sange
Exista sangerare in orice interventie chirurgicala; dar ea nu trebuie sa fie excesiva. Cand sangerarea se produce intraoperator, chirurgul poate rezolva aceasta problema. Postoperator, aparitia ei poate determina acumularea de sange sub piele cu producerea unui hematom, ce necesita evacuare printr-o interventie chirurgicala mica.
Tromboza venoasa profunda reprezinta infundarea unei vene. Apare in cazul unor operatii de lunga durata si mare anvergura sau datorita imobilizarii prelungite sau a unor afectiuni preexistente. De aceea, dupa operatiile prelungite se administreaza o medicatie anticoagulanta. Riscul de aparitie a trombozei venoase profunde este mai mare in urma unor traumatisme recente, la supraponderali, la cei cu afectiuni cardiace, pulmonare, cancer in antecedente, infectii severe in antecedente, tulburari de coagulare. Femeile au un risc crescut daca utilizeaza anticonceptionale orale sau au intrerupt de curand administrarea lor. Pentru interventiile de lunga durata se recomanda intreruperea administrarii de anticonceptionale.
In aceste conditii trebuie evitata imobilizarea prelungita. Miscarea picioarelor si folosirea ciorapilor compresivi , in cazul insuficientei venoase, suntfoarte recomandate.
Riscuri și complicații în chirurgia estetică
Hipotensiunea arteriala reprezinta o scadere marcata a tensiunii arteriale ce poate determina aritmii cardiace.
Infectii: incidenta acestora este foarte mica, sub 1% sub antibioterapie, de aceea se administreaza antibiotice cu spectru larg in timpul operatiei si este recomandata continuarea tratamentului preventiv cu antibiotic inca 3-5 zile postoperator. Pacientii care au afectiuni vasculare, sunt sub tratament cu steroizi sau sunt fumatori prezinta un risc crescut de infectii.
Necroza urmeaza unei infectii sau hematom si apare mai frecvent la fumatori. Necesita excizia zonei necrozate, ceea ce determina un rezultat cosmetic necorespunzator.
Seromul (consta din acumularea de lichid intr-o cavitate subtegumentara), poate aparea dupa marirea de san, lipoaspiratii si abdominoplatie, si necesita drenare si evacuare.
Dehiscenta suturii (desfacerea zonei cusute) determina reaparitia sangerarii si necesita resuturare.
Asimetriile severe si cele moderate necesita retus chirurgical, cele minime sunt inevitabile.
Vindecarea dificila depinde de varsta, tipul pielii, nerespectarea indicatiilor medicului.
Hipoestezia (lipsa sensibilitatii cutanate), paresteziile (furnicaturile) sunt adeseori temporare, rareori permanante si se datoreaza lezarii unor filete nervoase. Recuperarea se face lent, in decurs de 2-4 luni.