Cancerul de piele este boala oncologică cu cele mai mari șanse de vindecare, însă melanomul malign este un caz aparte. Cea mai agresivă formă de cancer cutanat, cu risc crescut de mortalitate, melanomul malign necesită intervenție rapidă pentru ca viața pacientului să fie salvată. În această luptă, fiecare zi contează.
Explicăm, în cele ce urmează, de ce șansele de vindecare ale melanomului malign cresc atunci când acționezi din timp.
Cum poți să crești șansele de vindecare ale melanomului malign
În lupta cu cel mai agresiv cancer de piele, timpul este la fel de important ca asistența medicală pe care o primești. Ce trebuie să faci pentru a crește șansele de vindecare ale melanomului malign? Să te prezinți la medic de la primele semne pe care ți le dă pielea. Orice aluniță modificată și orice leziune suspectă trebuie examinate de specialist. Adresează-te unui medic dermatolog cu experiență – ideal, unui specialist în dermato-oncologie.
La Dr. Leventer Centre beneficiezi de expertiza unei echipe multidisciplinare cu experiență vastă în diagnosticarea și tratarea melanomului malign. Centru integrat de dermato-chirurgie oncologică, clinica noastră asigură pacientului cu melanom malign un flux dedicat și acces la o întreagă echipă pentru gestionarea cazului – Tumor Board. Datorită primului laborator dedicat patologiilor cutanate, oferim rapiditate și certitudine în diagnosticare, ceea ce ne permite operativitate în inițierea planului de tratament și personalizarea acestui plan, pentru obținerea celor mai bune rezultate. Pacienții noștri beneficiază de o abordare terapeutică completă, inclusiv tratamente chirurgicale, efectuate de o echipă de chirurgi cu peste 400 de intervenții în melanom malign la activ.
Șansele de vindecare ale melanomului malign cresc când ai lângă tine o echipă de experți dedicați sănătății pielii tale. Programează-te la consultație.
Când să te prezinți la un consult dermatologic pentru verificarea și cartografierea alunițelor
Melanomul malign poate fi în mare măsură prevenit, prin grijă pentru propria piele, grijă care înseamnă protecție adecvată în fața razelor UV (folosirea unei creme cu SPF pe pielea expusă ori de câte ori ieșim din casă, indiferent de anotimp), autoexaminare și vizite regulate la medicul dermatolog.
Cartografierea alunițelor trebuie făcută cât mai devreme în timpul vieții, pentru că, astfel, medicul dermatolog va avea evidența fiecărei alunițe nou apărute și claritate în urmărirea lor. Iar verificarea sănătății pielii și, implicit, a alunițelor, trebuie făcută anual, chiar și în lipsa oricăror simptome cutanate. Dacă apar modificări – leziuni noi, alunițe care își schimbă forma, culoarea, dimensiunea, au margini neregulate sau sângerează -, trebuie apelat de urgență la medic și în afara consultațiilor de rutină. Aceste modificări pot fi semn de cancer de piele, iar dacă avem de-a face cu forma sa cea mai agresivă, melanomul malign, diagnosticarea timpurie poate face diferența între viață și moarte.
Screeningul este extrem de important în cazul persoanelor care se expun repetat la soare sau solar, au suferit arsuri solare, prezintă un număr mare de alunițe sau au istoric familial de melanom malign.
Cum diagnosticăm melanomul malign
La Dr. Leventer Centre am stabilit un flux dedicat pacientului cu boală oncologică și un protocol special, menit să scurteze timpul de răspuns și să grăbească inițierea tratamentului, pentru a crește șansele de vindecare în melanomul malign.
După consultul dermatologic în care medicul stabilește suspiciunea de melanom malign, pentru confirmare este inițiat protocolul dedicat acestei patologii, care presupune:
- biopsia tumorii, care arată stadiul cancerului. În funcție de rezultatul histopatologic, se trece la următoarele etape;
- biopsia ganglionului santinelă (prima barieră în migrarea celulelor tumorale în organism). Această intervenție trebuie efectuată la maximum 6 săptămâni de la biopsia tumorii;
- evaluarea imagistică a organelor interne (CT, RMN), pentru depistare eventualelor metastaze;
- consult oncologic pentru stabilirea planului terapeutic optim.
Rezultatul biopsiei este obținut rapid, grație primului laborator dedicat patologiilor cutanate deschis de Dr. Leventer Centre și dotat cu tehnologie de ultimă generație. Timpul de răspuns foarte scurt permite trecerea rapidă la etapa următoare, lucru esențial în cancere avansate sau agresive, cum este melanomul malign.
Înaintea inițierii tratamentului oncologic în stadiile avansate de boală, se impune și evaluarea mutației genetice BRAF din tumoră sau ganglionul santinelă.
Pe parcursul întregului protocol, pacientul cu melanom malign beneficiază de expertiza echipei multidisciplinare a clinicii noatre, medici specializați în dermatolo-oncologie, anatomo-patologie, chirurgie oncologică și plastică, cu sute de ore de experiență clinică și chirurgicală, și de sprijinul navigatorului de pacienți.
Tratamentul melanomului malign la Dr. Leventer Centre
Pe lângă terapii noi, imunologice sau țintite, care cresc șansele de vindecare în melanomul malign, Dr. Leventer Centre folosește și două tehnici chirurgicale diferite.
Pentru lentigo maligna, un melanom incipient, neinvaziv, echipa de chirurgi a clinicii apelează la tehnica microchirurgicală Mohs, care presupune îndepărtarea straturilor de țesut în mod progresiv și analizarea fiecăruia, din punct de vedere histopatologic, în timp real. Excizarea se oprește când la microscop nu mai sunt detectate celule anormale. Dr. Leventer Centre este singura clinică acreditată în microchirurgia Mohs și în trainingul medicilor în tehnica Mohs, din Europa Centrală și de Est. Iar medicii noștri au formare la standarde internaționale în această tehnică chirurgicală, cu o experiență cumulată de peste 2.500 de ore, anual, în sala de operație.
A doua tehnică chirurgicală folosită în melanomul malign la Dr. Leventer Centre este chirurgia clasică, optimă pentru îndepărtarea tumorii și a ganglionului santinelă în melanomul invaziv. Aparatura folosită în acest tip de intervenție este de ultimă generație, la fel ca toate dotările din centrul nostru integrat de dermato-chirurgie oncologică.
Post-chirurgical, pacienții cu metastaze interne, care pot fi la plămâni, creier, ficat sau oase, beneficiază de tratamente imunologice noi, țintite pe tumoră, iar pacienții cu metastaze care nu au prezentă mutația genetică BRAF beneficiază de terapie oncologică clasică. Cum ajută fiecare dintre acestea?
- Imunoterapia stimulează și întărește răspunsul sistemului imunitar al organismului împotriva celulelor canceroase. Răspunsul imun generat de acest tip de terapie poate dura ani de zile, permițând controlul pe termen lung al melanomului malign și îmbunătățind semnificativ rata de supraviețuire.
- Terapia țintită blochează sau inhibă funcții-cheie în supraviețuirea și proliferarea celulelor canceroase. Se numește „țintită” pentru că afectează doar melanocitele care au suferit mutații, neafectând țesutul sănătos din jur.
- Chimioterapia încetinește sau stopează, cu ajutorul unor substanțe chimice, dezvoltarea și răspândirea celulelor canceroase, putând reduce dimensiunea tumorii.
- Radioterapia distruge celulele canceroase din zonele afectate de melanom, prin radiații ionizante. Radioterapia este folosită în special în cazul tumorilor inoperabile.
Dr. Leventer Centre abordează integrat tratamentul bolii oncologice, pentru a crește șansele de vindecare a melanomului malign și a altor tipuri de cancer cutanat. Reține: melanomul se vindecă, dacă acționezi rapid! Programează-te acum pentru consultație și lasă echipa de experți a clinicii din București să aibă grijă de sănătatea pielii tale.