Metoda MOHS ( Chirurgia Mohs a cancerelor cutanate) pentru tratamentul carcinoamelor cutanate

Carcinoamele cutanate sunt bazocelulare sau spinocelulare

Majoritatea carcinoamelor bazocelulare cutanate nu pun probleme deosebite, nu metastazeaza decat rareori, in formele deosebit de avansate si agresive, evolueaza lent de-a lungul anilor si daca sunt tratate corect, se vindeca.

Formate prin inmultirea anormala a celulelor bazale, existente in mod natural in epiderm, carcinoamele bazocelulare sunt diagnosticate dupa semne clinice ca o leziune relativ recenta care creste in volum si suprafata si care seamana initial cu o vezicula perlata sau un cos, dar care se extinde si uneori se ulcereaza central si nu se vindeca spontan.

Pentru diagnosticul de certitudine este necesar diagnosticul histopatologic. Acest lucru implica necesitatea realizarii unei biopsii a leziunii, aspectul microscopic fiind de maxima specificitate.

Carcinoamele spinocelulare se formeaza prin inmultirea anormala a celulelor spinoase ale epidermului. Se caracterizeaza prin aparitia pe suprafata pielii sau a semimucoaselor a unei tumori adesea ulcerate care nu are tendinta la vindecare spontana. Adesea acest tip de tumora apare pe buza inferioara la fumatori sau la cei cu probleme dentare.

Epiteliomul spinocelular este mai agresiv decat cel bazocelular pentru ca are posibilitatea sa metastazeze. La inceput carcinoamele de orice tip pot fi confundate cu leziuni de acnee sau mici escoriatii. Lipsa vindecarii spontane a leziunii trebuie sa fie un semnal de alarma si sa indrepte pacientul catre un consult dermatologic.

Ce determina acest tip de cancer cutanat ?

Peste 90% din cancerele de piele sint cauzate de expunerea la soare. Restul de 10% apar dupa radioterapie ori dupa o arsura accidentala cu arsenic. Desigur ca pielea alba, fenotip I, II si III, este mai expusa riscului arsurii solare pentru ca nu contine suficienta melanina care s-o protejeze.

Desi dupa un sezon de plaja pielea pare sa revina la normal pentru ca se duce bronzul, riscul aparitiei cancerului cutanat este tot mai mare. Doar cinci arsuri severe de piele produse in timpul vietii dubleaza riscul de cancer cutanat la maturitate. Deteriorarea produsa de lumina este ireversibila si cumulativa si asa se explica de ce boala apare chiar si dupa ce ani de zile pielea n-a mai fost expusa la soare.

Zonele cel mai frecvent afectate de aceste tumori sint tegumentele fetei, scalpului si spatelui, iar evolutia, desi lenta, poate duce la mutilari semnificative. Daca in tratamentul tumorilor corporale exista suficienta piele sanatoasa in jur pentru inchiderea defectului postoperator, iar cicatricea este acoperita de haine, nu acelasi lucru se intimpla cind tumora afecteaza fata. Aici trebuie sa facem economie de tesut si totusi sa indepartam tumora “cu radacini cu tot”.

Daca nu o facem, alte noi tumori vor rasari dupa un interval de timp. Ganditi-va la o recidiva tumorala in apropierea ochiului, pe nas sau pe ureche. Retratarea zonei este si mai dificila, deoarece resturile tumorale imposibil de detectat cu ochiul liber pot ramane in straturile profunde musculare, cartilaginoase sau osoase. Chirurgia Mohs a cancerelor cutanate este soluția potrivită pentru astfel de afecțiuni.

Riscul de evolutie mutilanta si de deces din cauza difuziunii tumorale sporeste in cazurile de recidiva cu 40% daca nu se controleaza intraoperator intinderea tumorii, practic celula cu celula. Pentru a fi sigur ca nu au ramas celule canceroase in zona, medicul care face excizia clasica taie o margine de siguranta mult mai mare decat ar fi nevoie in realitate.

Tratamentul cu cea mai mare rata de succes este chirurgia micrografica MOHS, deoarece permite chirurgului dermatolog sa cartografieze extinderea tumorala. Denumirea ei este de fapt numele inventatorului ei, medicul american Dr. Frederic E. Mohs, de la Centrul de Cercetare a Cancerului al Universitatii Wisconsin.

Chirurgia Mohs a cancerelor cutanate, care consta in analiza histologica pas cu pas in timpul operatiei este unica in precizie si da o sansa de vindecare de 99%, cea mai mare din toate metodele posibile. Avantajul acestei proceduri, utilizata curent de peste 20 de ani in SUA si Europa de vest si din 2007 si in Centrul Dr. Leventer, este ca poate eradica tumora conservand cu precizie tesutul sanatos, totul in anestezie locala si in aceeasi zi de operatie.

Pacientul asteapta pana cand analiza histologica efectuata din piesa congelata la Cryostat, confirma ca tesutul este curat de celule canceroase si se poate trece la inchiderea defectului rezultat prin excizie si la reconstructia cutanata dupa regulile chirurgiei estetice. Combinand cercetarea histologica a marginilor si profunzimii tumorale, metoda ofera pacientului operat certitudinea diagnosticului in timpul interventiei si cea mai mare sansa de vindecare fara recidiva.

Centrul este prima clinica din tara in care aceasta metoda a fost implementata si exista deja un numar mare de cazuri operate. Laboratorul modern de histologie cutanata in care lucreaza medici specializati in aceasta procedura ofera cea mai rapida confirmare a diagnosticului si posibilitatea incheierii interventiei in aceeasi zi. In situatii dificile, medicii se consulta on-line cu colegii nostri din clinici de prestigiu aflate in strainatate.