Ce este celulita?

Celulita nu este o boala, ci o caracteristica a adipozitatii sexului frumos, 80 – 90% dintre femei dezvolta acest defect al pielii si tesutului subcutanat. Se pare ca celulita este o caracteristica de rasa, femeile albe, mai ales cele din bazinul mediteraneean dezvoltand acest defect de netezime cutanata, spre deosebire de femeile nordice sau africane.

Celulita apare din adolescenta odata cu modificarile hormonale specifice varstei, urmate de cresterea rapida a dimensiunilor corporale. Peretii fibrosi inextensibili care separa lobulii de grasime tractioneaza inegal suprafata pielii, ducand la aspectul capitonat de saltea sau coaja de portocala, deoarece tegumentul prea flasc permite acestor depozite sa iasa in evidenta.

Mult timp s-a crezut ca celulita este agravata de perturbari ale microcirculatiei, incetinirea metabolismului, depuneri de toxine in piele, azi se stie cu certitudine ca celulita la femei face parte din anatomie, barbatii si doar un procent mic de norocoase cu constitutie androgina nu o prezinta. Modificarile hormonale de sarcina, ingrasarea rapida, precum si dezvoltarea fatului care comprima vasele din bazin perturba circulatia venoasa si pot agrava aspectul de piele capitonata.

Femeile care iau contraceptive se pling ca acestea le-au provocat / agravat celulita. Poate evidentierea celulitei se leaga de modificarea greutatii si de aparitia edemului subcutanat, dar si de efectul antiandrogenic al unor contraceptive. Tratamentul celulitei este alcatuit atat din metode clasice, cat si din tehnologii de ultima generatie.

Cum putem ameliora celulita?

Despre metodele clasice

Cura de slabire nu ajuta semnificativ, nici sportul excesiv iar fitoterapia si thalassoterapia sunt doar complementare. Nici dieta anticelulitica, nici consumul de antioxidanti, nici electrostimularea, nici cremele cosmetice anticelulitice, masajul manual sau cu aparate tip Cellu M6 nu aduc vindecarea mult visata. Toate amelioreaza insa aspectul si netezesc tranzitor pielea. Efectul de imbunatatire este vizibil in timpul tratamentului si dureaza de la cateva ore la citeva saptamani.

Daca pana acum celulita parea de neinvins, cercetarea si tehnologiile ultimilor trei ani aduc noutati remarcabile. Cateva proceduri ce fac parte din tratamentul celulitei pot fi:

Undele de soc (Duolith) sau lipoliza cu ultrasunete produc o spargere a adipocitelor fara sa fie lezata pielea. Aparatul, cel mai modern in tratamentul medical al pachetelor adipoase, produce o adevarata remodelare corporala. Se fac trei sedinte pe saptamana timp de o luna pentru obtinerea efectului dorit. Tratamentul este complet nedureros.

Aparatul de radiofrecventa uni si bipolar Alma Accent – reduce aspectul de piele laxa prin care celulita herniaza. Tesutul cutanat se contracta ca un adevarat corset natural reducand vizibil efectul de celulita. Se face o sedinta la 10 zile, efectele fiind vizibile dupa minimum 3 sedinte de tratament. In cazuri grave, se pot face cure terapeutice combinate: 2 sedinte Duolith si 1 sedinta Alma Accent pe saptamana.

Corectia chirurgicala – pentru zone limitate de celulita se poate face operatia de “liposhifting” (netezirea pachetului adipos fara sa-l extragem) sau operatia de subincizie, prin care se sectioneaza de sub piele fasciculele fibroase care produc efectul de coaja de portocala cu ajutorul unui ac cu virf baioneta. Amindoua procedurile necesita anestezie locala, iar pacienta va pleca acasa dupa citeva ore purtind un corset menit sa ajute la o cicatrizare frumoasa. Procedura se face mai ales pe zona fesiera si necesita o perioada de vindecare de citeva saptamini pentru a se retrage vanataile produse.